TOP
L’alumnat ha rebut una formació teòrica i pràctica i en el qual s’han entrenat amb casos simulats. Foto: Àrea de Salut

15 professionals d’atenció primària es formen en detecció i abordatge del suïcidi

L’Observatori del Suïcidi del Servei de Salut de les Illes Balears ha impulsat un nou curs teoricopràctic per abordar la conducta suïcida en l’adult, dirigit a professionals d’atenció primària de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.

Les restriccions de capacitat, degudes a la pandèmia, han limitat aquest curs a una quinzena de professionals, metges i infermeres, dels centres de salut de Formentera i Eivissa, tot i que hi havia mig centenar de professionals inscrits, que es podran formar en edicions vinents.

Formació teòrica i pràctica amb casos simulats
L’objectiu d’aquesta formació és millorar la detecció i l’abordatge de la conducta suïcida, i segons explica la responsable de l’Observatori i coordinadora del Projecte Autonòmic de la Prevenció de la Conducta Suïcida, Nicole Haber, “els professionals d’atenció primària són clau per detectar aquesta realitat, pel seu contacte proper i freqüent amb els pacients”.

L’alumnat ha rebut una formació teòrica i pràctica i en el qual s’han entrenat amb casos simulats. La formació ha estat impartida per la psicòloga clínica Desirée Guillén Fopiani, responsable del Servei d’Atenció i Prevenció Suïcidi (APS) de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. Aquest servei ofereix un tractament ambulatori, intensiu (de tres a sis mesos) i especialitzat en la conducta suïcida de totes les persones, adultes o menors, amb ideació suïcida o que hagin comès una temptativa. La psicòloga passa consulta a l’Hospital Can Misses en el cas d’adults i a la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil, per als infants i adolescents.

Augment de les temptatives i descens de les morts
Des del mes d’octubre de 2020 s’ha detectat a les Illes Balears un augment del 30% de temptatives en joves i d’un 50% en adults, amb un descens en l’edat de les persones afectades.
En aquest sentit, segons les dades de l’INE de 2020, a les Illes Balears ha disminuït un 10% el nombre de defuncions per suïcidi respecte a l’any 2019. Nicole Haber matisa que “no es poden treure conclusions, però des que es posà en marxa l’Observatori estam impulsant nous serveis, protocols, programes, coordinacions, formació i sensibilització. Confiam que a poc a poc vagin donant resultats”.

A més, Nicole Haber comenta que la conducta suïcida és particularment complexa i la prevenció també n’és. Així, declara que “la prevenció és una tasca minuciosa, que cal abordar des de molts fronts i per part de tothom; institucions, cossos de seguretat, associacions, mitjans de comunicació o ciutadans, entre d’altres. Des de l’Observatori donam molta importància a les mesures i a la coordinació entre tots els agents”.

250 professionals formats en prevenció del suïcidi des de l’inici de les formacions
Des de l’inici l’any 2018 de les activitats formatives promogudes per l’Observatori del Suïcidi, s’han format dos centenars de professionals a les Pitiüses. Fins ara s’han fet cinc formacions dirigides a personal d’Atenció Primària i del SAMU 061. També s’ha format l’equip de la Unitat de Conductes Addictives del Consell d’Eivissa i el Servei de Patologia de l’ASEF.

D’altra banda, s’han format tots els professionals de les residències que depenen de la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears (Can Raspalls, Can Blai i Sa Serra). Els policies tutors i educadors, treballadors socials, orientadors educatius i altres professionals de l’àmbit socioeducatiu també han rebut formació per abordar i prevenir el suïcidi i, finalment, es va impartir un taller als professionals dels mitjans de comunicació.

D’entre els més recents, també es va impartir un curs, a l’octubre d’enguany, sobre intervenció en crisi suïcida per part dels cossos d’emergències i de seguretat amb la participació de bombers de Formentera i Eivissa, i del Servei de Psicòlegs d’Emergències. Va ser un curs pioner a l’estat, en què van interactuar representants de tots els cossos de seguretat i d’emergències.

En total, entre els diferents organismes, s’han format més de 250 persones en el tractament del suïcidi a Eivissa i Formentera.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES