TOP
Imatges d’un dels jaciments submarins de Formentera. José Antonio Arribas.

16 jaciments: Dels fenicis al segle XVIII, la història de l’illa també és sota l’aigua

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, i el director de projectes de l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM), Javier Rodríguez Pandozzi, exposen els objectius i conclusions de la primera fase de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Formentera, que ha aconseguit localitzar i documentar 16 jaciments submarins.

Pandozzi explica que amb aquestes troballes submergides en el litoral de Formentera es pot obtenir “una radiografia completa de la història de l’illa”, i assenyala que els jaciments descoberts inclouen des de l’època fenícia, aproximadament el segle VI aC, fins al segle XVIII dC. Es tracta de vaixells enfonsats que ‘parlen’ del passat de Formentera a través de l’estudi dels materials amb els quals estan fets o de la càrrega que transportaven. A més de canons, vi o oli, entre les càrregues més curioses, n’hi ha una que s’ha descobert arran d’una comunicació del vesí des Caló de Sant Agustí, Joan Torres. Es tracta d’unes plaques de litargiri, un mineral que s’obté en el procés de purificació de la plata i que estaria vinculat al trànsit mercantil fenici.

Submarinistes especialitzats treballen en un dels jaciments submarins de Formentera. José Antonio Arribas.

D’altra banda, Guasch i Pandozzi han coincidit en el fet que la recent signatura entre el Consell i l’IBEAM per impulsar la segona fase de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Formentera reforça l’estudi i conservació d’aquests béns patrimonials.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES