Una cranca capturada a Formentera accidentalment és amollada a s’Espardelló
El servei de guarda de la Reserva Marina dels Freus d’Eivissa i Formentera i de la Punta de Sa Creu de Formentera han tornat a la mar un exemplar de cranca mediterrània (Maja squinado) capturat aquest cap de setmana per un pescador professional a la zona anomenada Baixet de Cala Saona. El pescador va capturar l’animal amb un tremall a 35 metres de profunditat i va avisar els guardes per si volien amollar-lo dins la zona de màxima protecció de la Reserva Marina dels Freus d’Eivissa i Formentera.
Els guardes es van desplaçar fins al lloc de pesca per a recollir la cranca, i comprovaren que es tractava d’una femella ovada. L’exemplar va ser traslladat pel personal de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació fins als voltants de s’Espardelló, en la zona integral de la reserva, on el retornaren a l’aigua i el dipositaren a una profunditat de 30 metres.
Prohició de la pesca d’una espècie “pràcticament extingida”
A causa de la seva rarificació i a proposta del sector pesquer, la captura de la cranca està, avui dia, totalment prohibida a totes les Illes. Fins als anys 70 del segle passat era una espècie molt abundant a les aigües de les Balears, però va desaparèixer de forma sobtada i actualment està pràcticament extingida a les Balears i sols en queden exemplars a Formentera i al voltant de Cabrera. Tot i que en diverses ocasions s’han dut a terme reintroduccions amb exemplars de Còrsega i s’ha aconseguit la seva cria en captivitat, els resultats han estat infructuosos.
La Direcció General de Pesca i Medi Marí, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, manté un registre permanent de captures i/o albiraments de cranques, que es nodreix fonamentalment de la col·laboració dels pescadors professionals de les zones on encara n’hi ha.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.