El Govern buscarà la fossa amb les 58 víctimes des Campament al cementeri nou de Sant Francesc
El Pla d’Actuacions en Fosses de la Guerra Civil 2021-2022 del Govern de les Illes Balears preveu set actuacions, entre les quals hi ha una al cementeri nou de Sant Francesc. Pel que fa a la resta, cinc intervencions es duran a terme a Mallorca i la darrera al cementeri de ses Figueretes, a Eivissa. En totes aquestes localitzacions es duran a terme tasques d’excavació, exhumació i identificació de restes de víctimes de la Guerra Civil.
A Formentera, l’actuació prevista al cementeri nou de Sant Francesc és una de les més importants que es duran a terme, pel nombre de víctimes que s’hi podrien localitzar i la delimitació clara de les zones on seria viable l’exhumació. La incorporació d’aquesta actuació dins el tercer pla d’exhumacions és fruit de l’estudi històric elaborat per Antoni Ferrer Abárzuza dins el segon Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears, que dóna per definitiva la xifra de 58 víctimes mortals del penal de Formentera (es Campament) entre 1941 i 1942 i defineix tres indrets del cementeri municipal de Sant Francesc on es poden dur a terme intervencions viables per tractar de localitzar les seves restes.
Castro: “Una obligació legal i un deure moral”
La consellera d’Administracions Públiques, Isabel Castro, ha reafirmat el compromís del Govern de les Illes Balears per continuar amb la localització, la identificació i el retorn a les famílies de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista. «És una obligació legal i també un deure moral de les administracions amb els familiars de les persones desaparegudes. Però sobretot és un signe de maduresa democràtica de la nostra societat donar a aquestes persones el reconeixement que mereixen per donar la vida en nom de la llibertat», ha subratllat.
Aquest pla d’exhumacions del Govern de les Illes Balears va ser aprovat per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears el passat 19 de novembre, un òrgan en el qual hi ha representades les entitats memorialistes Associació Memòria de Mallorca, Memòries de Menorca i el Fòrum per a la Memòria d’Eivissa i Formentera.
Fosses intervingudes: una a Formentera i 17 a les Balears
Des de l’any 2014, a les Illes Balears s’ha excavat a 17 fosses, entre les quals la del cementeri de Sant Ferran, l’any 2017. Fruit de totes aquestes intervencions, en l’àmbit autonòmic s’han recuperat les restes de 92 cossos i s’han identificat 25 víctimes de la repressió franquista.
Des que a les Illes Balears es va aprovar la Llei autonòmica de fosses, el juny de 2016, el Govern ha destinat prop d’1.400.000 € a l’exhumació i l’anàlisi de les restes localitzades a les fosses de les Illes Balears. Aquest tercer Pla de Fosses disposa d’un pressupost inicial de 380.000 €, que s’executarà mitjançant un contracte biennal (2021-2022). Després de ser aprovat per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, aquest Pla inicia la tramitació administrativa amb vista a la seva licitació i adjudicació pública.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Pingback: Els experts estudien tres possibles ubicacions per a la fossa dels presos des Campament | RadioIlla Notícies Formentera