El xàfec provoca 11 cridades d’emergència per inundacions a Formentera
Avui els núvols han descarregat un important xàfec a Formentera, que ha deixat registres per sobre dels 80 l/m² en poca estona i ha produït 11 avisos per inundacions al telèfon d’emergències 112. Els bombers han hagut d’intervenir per llevar l’aigua de 4 subterranis d’establiments (apartaments i hotels) que s’havien inundat. Una de les zones més afectades i on també han actuat els bombers és as Pujols, on s’ha hagut de retirar l’aigua acumulada en diversos aparcaments, tant públics com privats. Així mateix les àrees d’estacionament de ses Illetes, al Parc Natural, han quedat anegades pel ruixat.
El Consell ha indicat que una de les inundacions més importants s’ha produït a l’avinguda Miramar i el carrer Punta Prima des Pujols, on diversos negocis s’han vist afectats. Els bombers hi han acudit a bombar aigua, però no han pogut actuar fins que ha cessat la pluja i el mateix canal de sortida d’aigües ha absorbit la inundació. D’altra banda, al carrer na Blanca de ses Bardetes, a Sant Francesc, ha caigut un arbre.
A més, diverses persones majors de l’illa també han fet arribar avisos d’inundacions. Membres de Protecció Civil han atès aquests tipus d’emergències, per assegurar-se que no hi hagués perill per a les persones, ni edificacions. En total han intervingut 5 bombers del Consell de Formentera i 2 voluntaris de Protecció Civil.
Registres de pluja
La ruixada ha deixat 81 litres/m² a sa Cala, a la Mola, o 76 /m² al Pilar, segons els pluviòmetres de dos veïns. En canvi, l’estació de Balears Meteo del far ha comptabilitzat 50 l/m², una bona part dels 325 l/m² d’enguany. Les pluges s’han registrat en dos episodis breus, un al voltant de les 11.30 h i l’altre al voltant de les 13 h. Sent el segon episodi, de menys de 30 minuts, el que ha deixat les precipitacions més significatives, tant en forma de pluja com, en algunes bandes de l’illa, també amb pedra.
Al centre i oest de l’illa diversos residents han registrat aiguats menys intensos, com els 52 l/m² des Caló, els 37 l/m² des Carnatge, els 39 l/m² que s’han recollit a Porto-salè i a la Savina o els 34,5 l/m² de Sant Francesc.
Tàlveg inesperat
Les intenses precipitacions les ha provocades un tàlveg en altura, és a dir un front d’aire fred que ha provocat, juntament amb l’aire càlid i humit de la Mediterrània, un SCM ( Sistema Convectiu a Mesoescala). Aquest sistema convectiu du associades fortes tempestes provocant la torbonada, un canvi sobtat de temps amb precipitació intensa i acompanyat de forts vents. El fenomen, que no és gaire comú a l’estiu, ha set inesperat, ja que els models meteorològics han fallat i assenyalaven que el més probable és que el front afectàs les aigües entre el País Valencià i les Pitiüses i que passàs a uns 50 km al Nord d’Eivissa.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Pingback: Bombers i brigades del Consell segueixen reparant els danys de la tempesta | RadioIlla Notícies Formentera