Discurs institucional en el Dia de Balears: defensa de la identitat formenterera, de la nova llei turística i de la via diplomàtica a Ucraïna
Un centenar de persones s’han congregat aquest migdia a la Plaça de la Constitució de Sant Francesc per prendre part en l’acte institucional per celebrar la Diada de les Illes Balears. L’acte ha comptat amb un parlament a càrrec de la presidenta del Consell, Ana Juan, i ha finalitzat amb una ballada popular dinamitzada per les colles locals dels Xacoters i els Pastorells.
La presidenta ha iniciat el seu discurs amb un sentit record per a les víctimes de l’actual atac militar en territori ucraïnès per part de les tropes regulars russes. Així, com a representant del poble de Formentera, Juan ha volgut “condemnar enèrgicament la invasió militar russa sobre Ucraïna i l’atac indiscriminat que està patint el poble ucraïnès en aquests moments. Estam a favor de la convivència pacífica i estam a favor d’una sortida diplomàtica a aquest atac unilateral. La nostra solidaritat està ara amb les víctimes i no podem deixar de pensar en totes aquelles persones que s’han vist obligades a abandonar casa seva fugint de la violència.”
En un altre ordre de coses, Juan ha recordat els 39 anys d’estatut d’autonomia balear i els 15 de Consell Insular per afirmar que aquesta ha de ser “una administració que no ha de perdre mai la seva vocació de servei públic per damunt dels interessos particulars. I una administració, és a dir, el nostre Consell, que ha de salvaguardar i defensar la nostra identitat com a formentereres i formenterers. Sense vacil·lacions ni dubtes” per, explicar, posteriorment que “A Balears tenim un sentiment molt marcat de pertinença a la nostra illa i no tant de la nostra comunitat. Aquest fet no s’ha de plantejar com un problema o una divisió amb la resta de les illes; al contrari, la nostra defensa inviolable de l’illa com a formenterers ens ha d’ajudar a construir una comunitat balear més justa i igualitària.”
En aquest sentit, la presidenta ha indicat que la Llei Turística, la tramitació de la modificació de la qual iniciarà en els dies vinents el Parlament, ofereix una oportunitat perquè, amb el “marcat caràcter social” de la norma, els formenterers “puguem repensar el nostre futur”. Així, Juan, ha assenyalat alguna de les qüestions més sensibles els darrers anys a Formentera i com la nova llei pot contribuir a afrontar-les: “Entenc que en una illa en la qual el gran debat dels últims anys és la saturació, que treballa en posar límits a l’entrada de vehicles, regulant els fondejos a s’Estany, ordenant el port o demanant un control dels fondejos al nostre litoral; entenc que hem de plantejar-nos aquesta congelació com una oportunitat per pensar si volem continuar creixent o no. Si els efectes d’aquesta saturació rompen l’equilibri social entre turistes i residents i provoquen problemes, com per exemple d’accés a l’habitatge o d’amenaces al nostre ecosistema, entenc que hem d’aturar, hem d’analitzar i hem d’actuar per poder intentar revertir aquest problema. Cercar solucions a aquests problemes és el nostre mandat com a representants polítics i si, per exemple, tenim l’oportunitat de canviar places turístiques per habitatges per als nostres residents, hem d’aprofitar-la.
La presidenta Juan també ha retut homenatge a Vicent Serra ‘Blai’ i a Isabel Echarri, que ahir van rebre el premi Ramon Llull que atorga el Govern Balear, el primer de manera pòstuma: “Dues persones, dues vides, les d’en Vicent i na Isabel, que són un reflex de la societat formenterera actual. Per una banda, la història d’un formenterer bolcat amb la seva terra; i d’altra, la d’una artista que va triar Formentera per desenvolupar el seu projecte artístic i vital.”
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.