TOP
Alejandra Ferrer Kirschbaum, vicepresidenta primera i consellera de Turisme.

Formentera té nom de dona

Sostenibilitat i igualtat de gènere són dos conceptes que tenen en comú el fet que, de tant utilitzar-les, sovint sembla que perdin el significat.

En parlem molt, sobretot als darrers anys. Sembla que s’hagin posat de moda. I, al mateix temps, malgrat haver fet passes endavant en ambdós àmbits, encara queden molts reptes per assolir.

També tenen molts altres aspectes en comú. Perquè d’ambdues coses depèn la nostra subsistència, present i futura.

La desigualtat de gènere i la crisi climàtica són dos dels problemes més preocupants i greus de l’actualitat. A mesura que els anem comprenent millor, anem coneixent com es relacionen i anem trobant camins per a trobar-hi solucions.

Des de l’ONU, com cada any, conviden a reflexionar sobre accions que ens poden situar en aquests camins, i que, a poc a poc, amb accions diàries, puguem apropar-nos a aquesta societat que volem per nosaltres i pels nostres fills i filles.

L’ONU destaca cinc accions que poden impulsar grans canvis, arreu del món: empoderar les petites agricultores, invertir en les tasques de les cures, recolzar el lideratge de les dones, finançar les organitzacions de dones i protegir la salut de les dones.

Empoderar les petites agricultores ha estat clau en els països en desenvolupament, en els quals s’ha vist que si les agricultores tinguessin un accés equitatiu als recursos productius, els seus rendiments agrícoles augmentarien. Les petites agricultores tendeixen a dependre de cultius més diversos i resistents al clima, cosa que les converteix en una alternativa sostenible al nostre actual model de producció agrícola. Per tant, invertir en petites agricultores és invertir en sostenibilitat.

Però una de les tasques damunt la qual recau el pes de l’economia mundial és la tasca de les cures no remunerades, o mal remunerades, que realitzen, sobretot, les dones. S’ha posat en evidència el seu caràcter essencial durant la pandèmia de la covid, però segueix sense estar valorada de forma proporcional a la seva importància.

Des de les administracions, hem de tractar la tasca de les cures com el que és, com un bé comú. Així i tot, no només hem de reconèixer de manera definitiva la seva importància, sinó també el fet que aquesta tasca és una manera de crear llocs de feina i d’impulsar el creixement econòmic sense augmentar les emissions de carboni i el de consum de recursos. Per tant, invertir en cures és invertir en sostenibilitat.

La millora en la sostenibilitat també implica recolzar el lideratge de les dones. Segons l’ONU, els països amb més percentatge de dones amb càrrecs polítics tendeixen a adoptar polítiques de canvi climàtic més rigoroses. I, en l’àmbit local, la participació de les dones en la gestió dels recursos naturals es tradueix en un repartiment més equitatiu i inclusiu dels recursos. Per això, invertir en el lideratge de les dones és invertir en sostenibilitat.

El lideratge de les dones és també fonamental dins la societat civil. Calen organitzacions sòlides que defensin les seves necessitats a partir de l’experiència pròpia, que aportin opinió a l’hora de la presa de decisions, i davant les quals els Governs hagin de passar comptes. Les organitzacions de dones sovint actuen com una xarxa de seguretat informal i esdevenen un suport comunitari bàsic sobretot a escala local. Per això, invertir en organitzacions de dones és invertir en sostenibilitat.

Un àmbit clau on es veu la importància de la igualtat de gènere és l’àmbit de la salut. No sols pel fet que les investigacions sobre el tema conclouen que les dones són més propenses a patir els efectes negatius del canvi climàtic i de les crisis mundials, ni tampoc només pel fet que a les crisis i desastres es produeix un increment de la violència contra les dones, en totes les seves facetes. Sinó que cal que s’abordi un enfocament sanitari amb la perspectiva de gènere. Que s’inverteixin recursos en investigacions que tinguin en compte les diferents manifestacions de malalties en dones i en homes, i els efectes diferents de certs fàrmacs en dones i en homes. Perquè invertir en salut amb perspectiva de gènere també és invertir en sostenibilitat.

Formentera sempre ha estat pionera en la defensa i la reivindicació de la sostenibilitat. La nostra illa és pionera en accions socials col·lectives i en mesures valentes que han llançat a la resta de les illes, a Espanya i a la resta del món un missatge ben clar: que tenim clar com volem ser i que ho defensarem davant qui sigui.

La societat formenterera ha sabut deixar les diferències a un costat per conservar la nostra essència. I la nostra essència també té nom de dona. Les dones han lluitat per la nostra illa des de sempre, des de casa, des del camp, des de les associacions, ara també des de les administracions.

La lluita de les dones formentereres és la lluita per la justícia, i avui, Dia Internacional de les Dones, no ens podem oblidar de totes aquelles dones que estan patint els atacs russos a Ucraïna, que estan fugint per salvar la vida dels seus fills i filles o que s’han hagut de resguardar a algun búnquer improvisat per continuar tenint cura de les persones grans a càrrec seu. També ens recordam de totes les persones, homes i dones, que estan patint la violència més cruel d’un país que es creu superior i que els vol dominar, com tantes i tantes dones han patit al llarg de la història i desgraciadament moltes encara pateixen.

I hem de seguir lluitant, pel món i per la Formentera que volem. Sostenible, justa, igualitària, amb una comunitat forta i que treballi en xarxa. Per una illa que alci la seva veu malgrat les diferències, davant les amenaces i davant les injustícies. I una Formentera forta i justa només pot ser una Formentera que defensi la igualtat de les dones, de totes, i dels homes. Perquè Formentera té nom de dona.

Alejandra Ferrer Kirschbaum
Vicepresidenta primera del Consell de Formentera i consellera d’Ordenació i Promoció Turística

 

Els comentaris publicats a la secció d’Opinió i a la de Cartes dels Oients no representen el parer de Ràdio Illa. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que són recollides en aquesta secció. Ràdio Illa es reserva l’opció de publicar parcialment el text o a no fer-lo públic en el cas de vulneració dels drets fonamentals.

Si voleu fer arribar un article per ser publicat a la secció d’Opinió – Cartes dels Oients, adreçau-vos al correu electrònic info@radioilla.cat. Juntament amb el text cal que ens envieu el nom complet, número de DNI o NIE i número de telèfon.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES