TOP
Les aigües amenacen un niu de bec d’alena, a l’estany Pudent. Barbara Klahr.

Les aigües de l’estany Pudent inunden els nius de llambritja i altres espècies protegides

L’ornitòloga i observadora de la natura Barbara Klahr ha informat Ràdio Illa que la pujada del nivell de les aigües de l’estany Pudent ha inundat els nius de diverses espècies protegides: “Dijous vam perdre gairebé tots els nius d’aus de la zona principal de cria [prop del camí des Brolls] a causa de la pujada del nivell de l’estany Pudent”. Altres ornitòlegs consultats per Ràdio Illa han confirmat aquestes observacions.
Entre les espècies que han patit la destrucció dels seus nius es troben: bec d’alena (Recurvirostra avosetta), picaplatges camanegra (Charadrius alexandrinus), avisador (Himantopus himantopus) i llambritja menuda (Sternula albifrons). El cas d’aquesta última espècie (també anomenat xatrac menut) és especialment rellevant, ja que el niu anegat és el de l’única parella que ha criat mai a les Balears, segons explica el també ornitòleg Roger Cases. Aquest expert indica que es tracta d’una “espècie que cria en colònies, cosa que vol dir, que si li va bé, l’any vinent potser apareix una nova parella, i en deu anys potser en tendríem 25. Ara els hem perdut i no sabem si tornaran a intentar niar aquí”.

Sense control a sa Sequi
Klahr assenyala que el motiu d’aquestes pèrdues és que enguany no s’ha aplicat cap mesura en el canal que comunica l’estany amb la mar grossa, conegut com sa Sequi. Aquest increment del nivell d’aigües sol produir-se al maig i l’any passat, per evitar aquesta situació, s’hi instal·laren sacs de grava al mes d’abril.

Evolució d’un dels nius de bec d’alena abans i després del creixement de les aigües. Fotos: Barbara Klahr.

Des del Consell de Formentera han informat que a partir del 25 de maig, Posidònia SA, l’empresa que explota les salines de l’illa, comptarà amb la llicència insular per instal·lar la comporta que ha d’evitar aquestes pujades del nivell de l’estany. Una comporta que des del 21 de març disposa de l’autorització temporal per un any de la Demarcació General de Costes.

El calendari ornitològic
Klahr ha afegit que “lamentablement, aquest any no s’ha instal·lat cap mesura per evitar la crescuda d’aigües malgrat que tots els implicats saben que, al mes de febrer, les primeres aus arriben per buscar els seus llocs de cria i al març comença la còpula i la construcció del niu. A l’abril ja hi ha els primers pollets d’ocells i al maig, el nivell de l’estany Pudent torna a pujar”. Finalment, l’ornitòloga declara: “No hi ha excusa perquè Formentera no compleixi les seves obligacions en virtut del conveni de Ramsar“, un document que estableix les bases sobre les quals assentar i coordinar les principals directrius relacionades amb la conservació dels aiguamolls en l’àmbit internacional.

 

 

Compartir

Comentaris (1)

  • Finselsous

    Lamentable, gràcies als nostres gestors del medi ambient. No podeu preveure aquestes situacions? Una petita comporta a sa sequi ho hagués evitat , que trist. Hi haurà algú que assumeixi responsabilitats? 😢 ho dubto

Deixa una resposta

PROGRAMES