TOP
A les tres de la matinada el rellotge s’haurà d’endarrerir una hora i passaran a ser les dues. ND

Passem a l’horari d’hivern mentre el 71% de la ciutadania vol mantenir el d’estiu

Aquest diumenge, 30 d’octubre, es farà el canvi d’hora per a adaptar-nos a l’horari d’hivern. Així, a les tres de la matinada el rellotge s’haurà d’endarrerir una hora i passaran a ser les dues, de manera que la nit de dissabte a diumenge tindrà una hora més. D’aquesta manera, es preveu que les hores de sortida i sol post siguin molt més d’hora que el que tenim actualment. Concretament, amb el canvi d’hora la posta de sol serà a les 17.57 h aquest diumenge a Formentera.

Canvi o no canvi?
Aquest canvi es produirà a tots els països de la Unió Europea amb la intenció d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. En teoria, el motiu principal és estalviar energia i aprofitar les hores de sol fent-les coincidir amb la jornada laboral. Tanmateix, les discrepàncies que hi havia sobre l’afer van dur la Comissió Europea a fer una consulta pública no vinculant l’estiu del 2018 per saber què en pensaven els ciutadans, les parts interessades i els estats.

Horari d’estiu…, O d’hivern?
Els resultats van ser força clars: amb 4,6 milions de respostes, el 84% dels enquestats volia posar fi al canvi d’hora, i una àmplia majoria, el 64%, volia tenir permanentment l’horari d’estiu. Per tant, es va aprovar d’eliminar el canvi, però el març del 2019, el Parlament Europeu va votar ajornar la resolució definitiva fins a enguany.

A més, cada estat membre haurà de triar quin fus horari vol tenir. Actualment, n’hi ha tres: el de l’Europa occidental, en què hi ha el Regne Unit i Portugal; el de l’Europa central, en què hi ha l’estat espanyol d’ençà que es va arrenglerar amb Alemanya en època franquista; i el de l’Europa oriental, en què hi ha països com ara Grècia i Finlàndia.

Si finalment s’elimina el canvi, no és clar quin horari prevaldrà. A l’estat espanyol es va crear una comissió d’experts que s’havia d’encarregar de decidir-ho, però encara no ha arribat a cap acord concloent.

Segons el baròmetre del CIS del passat abril, un 65,6% dels enquestats vol posar fi al canvi horari i gairebé un 71% vol mantenir el d’estiu. Alguns dels beneficis que s’hi associen són més hores de llum a la tarda i un impacte positiu en el lleure i el turisme.

Un canvi poc il·lusionant
Per a molta gent aquest és el canvi horari que fa menys il·lusió, perquè les hores de llum es redueixen i els dies es fan més curts. Segons els especialistes, necessitarem entre tres dies i una setmana per acostumar-nos al nou horari d’hivern. Així i tot, hi ha gent a qui pot afectar fins i tot més i qui no nota gairebé res. Això dependrà de les característiques fisiològiques i de caràcter de cadascú per acostumar-se als canvis.

Principals efectes del canvi d’hora que arriba
Menys energia i cansament: sentir-se cansat i amb poques ganes de fer activitats i d’engegar projectes nous. La reducció d’hores de sol disminueix la presència de vitamina D, que es troba a la llum solar i és una de les responsables de donar-nos energia.
Problemes de concentració: un altre dels efectes és, en contraposició, estar més inquiet i tenir més dificultats per focalitzar-se en una activitat.
Alteracions del son: el canvi d’hora també pot fer que ens costi agafar el son o tinguem més insomni.
Irritabilitat: l’organisme pot veure’s afectat pels canvis i els ritmes de son i descans, així com provocar irritabilitat i estrès.
Apatia i tristor: amb la foscor i l’augment del fred, passem més hores a casa, fem menys esport i baixa el nostre nivell de serotonina.
Desajustos de la gana: el canvi d’hora pot provocar desajustos en la gana, ja que les hores dels àpats canvien una hora.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES