TOP
Crema de residus vegetals. Wk

La crema de restes vegetals està prohibida amb l’excepció dels motius fitosanitaris

El mes d’abril passat va entrar en vigor la Llei de residus i sòls contaminats que prohibeix la crema de restes agrícoles, una pràctica molt estesa a Formentera. En l’article 27.3 d’aquesta normativa d’àmbit estatal s’estableix que “amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats a l’entorn agrari o silvícola” (aquest darrer terme fa referència a les intervencions en els boscos).

Atesa aquesta disposició, per desfer-se de les restes vegetals, cal transportar-les fins a la Deixalleria de la zona industrial en cas de petites quantitats (una carreta o diverses senalles) o a la planta de Transferència des Cap, en cas de grans quantitats (com el contingut d’un remolc). Així mateix, l’esmentada llei intenta fomentar la reutilització d’aquestes restes per fer compostatge o enriquir els sòls. Per preparar el material vegetal per aquesta finalitat és molt útil triturar-lo. En aquest sentit, cal recordar que l’àrea insular de Medi Ambient cedeix gratuïtament una biotrituradora per fer-ne ús en terrenys privats. Per sol·licitar-la es pot accedir a aquest tràmit a l’OVAC. A més, per demanar-la també es pot registrar una instància genèrica a l’OAC.

L’excepció: motius fitosanitaris, però sempre amb autorització prèvia

Ara bé, segons la citada llei sí que es pot realitzar la crema d’aquests residus vegetals amb “caràcter excepcional, i sempre que comptin amb la corresponent autorització individualitzada que permeti aquesta crema, per raons de caràcter fitosanitari que no sigui possible abordar amb un altre tipus de tractament, motivant adequadament que no hi ha altres mitjans per evitar la propagació de plagues, o en entorns silvícoles”.

Segons la resolució del 6 d’octubre de 2022 del conseller de Medi Ambient i Territori, en els casos en què es vol fer una crema de restes vegetals per motius fitosanitaris caldrà tenir en compte l’època de l’any i el terreny on es vol portar a terme (vegeu imatge).

La competència d’Agricultura està transferida al Consell de Formentera, que esdevé l’administració competent per atorgar les autoritzacions de crema en els casos assenyalats.

 

Quan l’indret on es pretén fer la crema és un terreny forestal, cal demanar l’autorització a la conselleria balear de Medi Ambient (971 176 677 o forestal@caib.es). Quan es tracti de terrenys no forestals i entre el 16 d’octubre i el 31 de desembre i de l’1 de gener al 30 d’abril, caldrà sol·licitar l’autorització al Consell de Formentera, sempre al·legant els motius fitosanitaris esmentats.

El formulari per fer la petició es pot obtenir presencialment a l’àrea de Medi Rural (al Centre Gabrielet)  o bé en aquest enllaç. Posteriorment, s’ha de registrar la sol·licitud a l’OAC. A més, en pocs dies, segons informa el Consell, també hi haurà un tràmit accessible a l’OVAC. El marge habitual de resolució d’aquestes sol·licituds oscil·la entre els 6 i els 10 dies.

Així mateix, les cremes en terreny forestal estan absolutament prohibides entre l’1 de maig i el 15 d’octubre, i també durant aquest període, les cremes en zones que es troben a menys de 500 metres d’una àrea forestal s’hauran de sol·licitar a la conselleria balear de Medi Ambient (971 176 677 o forestal@caib.es).

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES