TOP
Abundància de plàstics a s’Estufador. Formentera sense plàstics

El 70% dels macroplàstics recollits a la nostra mar provenen d’Algèria

El 70% dels macroplàstics que suren en aigües de les Illes Balears procedeix d’Algèria segons un estudi realitzat per experts d’universitats i departaments de recerca Marina de Grècia, Itàlia i Austràlia. La xifra s’ha donat a conèixer en una conferència al Congrés d’Àrees Marines Protegides, organitzat recentment per la Direcció General de Pesca i Medi Marí del Govern.

A més grandària, més desplaçament
L’estudi conclou que la grandària dels plàstics, en aquest cas amb un diàmetre de cinc mil·límetres o més, està directament relacionada amb la seva capacitat de dispersió i amb el seu destí final. Així, com més gran és el plàstic, més s’afavoreix el seu desplaçament, per la qual cosa els esforços locals per reduir la contaminació per plàstic en àrees protegides són insuficients en aquest cas.

Contaminació per plàstics multiplicada per 10 des del 1980
La mar Mediterrània és una de les regions marines més contaminades a escala global. L’esmentat document assenyala que la contaminació marina per plàstics s’ha multiplicat per deu des del 1980 i es calcula que cada any es llancen més de 10.000 tones de residus a la nostra mar. En 2015, els científics van advertir que “des d’un punt de vista ecològic i des de la perspectiva de la vigilància marina, el cas de la Mediterrània té especial importància pel que fa a la contaminació per plàstics, ja que aquesta conca semitancada, amb sortides d’aigua restringides, és una de les regions més contaminades del món”. La situació ha empitjorat des de 2015.

El mal causat pels macroplàstics als ecosistemes marins s’ha destacat regularment. Les tortugues, per exemple, poden embullar-se en les escombraries plàstiques o ingerir-les, a voltes amb conseqüències fatals.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES