TOP
Corrua de processionària. Foto: Willy Uribe

El Govern balear descarta els tractaments aeris contra la processionària el 2023

El director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, ha anunciat a Ràdio Illa que el Govern balear descarta activar els tractaments aeris amb polvorització per combatre la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) a Formentera durant el 2023. Mas ha argumentat que es desconeix si aquests tractaments, que s’han portat a terme durant cinc anys a la nostra illa entre 2017 i 2021, són realment efectius per combatre aquest lepidòpter, que l’any 2016 es declarà plaga a Formentera. Així mateix, el director general ha afegit que els tractaments aeris són molt costosos, ja que en el cas de la nostra illa suposen, aproximadament, una inversió anual d’uns 200.000 euros. Mas ha afirmat que Formentera fou la tercera illa de les Balears en què la processionària es detectà plaga, després de Mallorca i Menorca, on també s’ha descartat prosseguir amb els tractaments aeris. (En aquest reproductor podeu escoltar l’entrevista íntegra).

Malgrat que els monitoratges del Govern encara no han revelat el grau d’expansió actualitzat de la plaga, els darrers temps ha registrat un “creixement alarmant”, tal com declarà fa poc més d’un any el cap de Sanitat Forestal, Luis Núñez. Així mateix, ciutadans de Formentera han fet saber a Ràdio Illa que les darreres setmanes han detectat una inusitada presència d’erugues a les pinedes de Formentera, inclosa la Mola, una zona on fins ara no s’havia observat una expansió significativa de la plaga. Així mateix, les erugues, que els primers anys es veien sobretot as Cap, també s’han detectat en pins ubicats en zones urbanes, com a Sant Francesc o as Pujols.

El mateix producte es continua aplicant per via terrestre
El darrer any en què es portaren a terme les polvoritzacions aèries fou la tardor de 2021, després que hagués conclòs el cicle de quatre anys previst pel Govern i s’ampliàs a un més arran d’una demanda del Consell de Formentera. El 2021 les polvoritzacions aèries es feren en unes 1.600 hectàrees de pineda amb el producte fitosanitari de tipus biològic, Bacillus thuringiensis varietat kurstaki. Es tracta d’un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes. Té una permanència de l’ordre de dies sobre les fulles, ja que es degrada ràpidament per efecte dels raigs ultraviolats. No afecta les abelles i pot ser utilitzat en agricultura ecològica.
El Bacillus thuringiensis és el mateix producte que el Govern ha aplicat als boscos de Formentera durant la passada tardor mitjançant la polvorització amb un canó transportat amb vehicle terrestre. Aquesta és una de les mesures que ha mantingut el Govern balear per intentar contenir l’expansió de la plaga, ja que Mas admet que l’objectiu dels tractaments és disminuir la densitat dels individus de processionària, perquè en aquest moment ja no és possible aspirar a erradicar-la. Així mateix, Mas ha declarat que l’administració autonòmica continua amb el repartiment de munició per rompre les bosses de processionària, així com amb la seva eliminació manual i la instal·lació de trampes en els boscos públics, com a Can Marroig i la finca de sa Tanca d’Allà a dins.

Els recursos del Consell per combatre la plaga
El Consell de Formentera ha informat que col·labora amb el Govern en les aplicacions terrestres en zones comunes i impulsa el tractament manual amb personal propi i també contracta jardiners de reforç. A més, coordina amb els caçadors de l’illa diverses sortides per eliminar les bosses de processionària. La institució insular també disposa de cinc tisores telescòpiques per tallar bosses a una alçada de cinc o sis metres, que són de préstec gratuït, per a aquelles persones que vulguin utilitzar-les a la seva propietat. Els interessats en disposar d’aquestes tisores les poden sol·licitar a l’àrea de Medi Ambient, cridant al telèfon 971 32 12 10, extensió 1, o enviant un correu electrònic a mediambient@conselldeformentera.cat.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES