Les llanxes tornen a escapar entre sospites que compten amb vigilància desplegada sobre el terreny
Les dos suposades narcollanxes que des de dimecres a la tarda han buscat refugi en una zona de difícil accés des de terra a la costa sud de la Mola han tornat a escapar aquest matí d’un nou dispositiu per mar i aire de la Guàrdia Civil, el segon en 24 hores. En aquesta ocasió s’han desplegat una patrullera de Duanes, una semirígida dels GEAS i un helicòpter de l’institut armat. De nou, les dos semirrígides, d’uns 12 metres d’eslora, han tret partit dels seus motors fora bord de gran potència (una compta amb un total de 1200 i l’altra amb 1600 cavalls) i han escapat posant rumb a Llebeig (sud-oest) fins a perdre’s per l’horitzó. Com en la persecució d’ahir dijous, les llanxes han deixat enrere ràpidament els mitjans marítims que els hi donaven caça, i al cap d’entre 15 i 25 minuts, segons testimonis dels fets, ha tornat l’helicòpter. En la jornada d’ahir l’helicòpter també feu mitja volta quan hagué rebassat el seu límit d’autonomia.
Possible suport amb vigilància
Els moviments han començat el matí d’avui divendres a una setantena de metres de la penya de cala Codolar, on es trobaven les dos barques sospitoses fondejades i abarloades des de les 13 h de dijous, quan retornaren de la primera fugida. Cap a les 10.30 h d’avui, els tripulants han recollit l’àncora i han salpat a velocitat moderada cap a punta Roja (oest), just uns 6 minuts abans que apareguessin per l’est els mitjans de la Guàrdia Civil. En canvi, durant el primer operatiu policial de dijous, els sospitosos hagueren de tallar els caps per sortir a tota velocitat tan bon punt descobriren els mitjans policials. Aquesta diferència convida a sospitar que els presumptes traficants podrien comptar amb algun recurs sobre el terreny que els hagi donat l’avís amb antelació de la imminent presència policial.
Després del segon operatiu fallit, agents de la Guàrdia Civil han quedat apostats al capdamunt de la penya de cala Codolar, d’uns 150 metres d’alçada, i aquest migdia es podia albirar a l’horitzó la presència de diversos vaixells de l’armada, sense que s’hagi pogut confirmar que tenguin relació amb l’operació. Al migdia per la zona també hi sobrevolava un avió del Servei Aeri de Rescat (SAR). L’Oficina d’Informació Perifèrica de la Guàrdia Civil no ha volgut precisar cap extrem de l’operació.
Sense càrrega
Fonts pròximes a la investigació confirmen la hipòtesi que es tracti de barques dedicades al tràfic de drogues i han apuntat que, molt probablement, ja no durien càrrega perquè l’haurien fet arribar a destí prèviament o perquè en veure’s atrapats pel temporal dels darrers dies, els suposats traficants haurien llençat a la mar els fardells. En les observacions fetes des de dalt de la penya, s’ha pogut distingir que les llanxes sospitoses disposaven de nombrosos bidons on suposadament emmagatzemarien aigua dolça i combustible i, almenys aparentment, no mostraven fardells ni volums significatius, per la qual cosa pareix que ja no portarien càrrega a bord.
Una de les hipòtesis que explicarien la presència reiterada de les suposades narcollanxes al sud de la Mola és que haguessin recalat en aquest indret per protegir-se dels embats del temporal de Mestral que ha afectat les Pitiüses fins aquest matí i que ja ha conclòs.
Aprofiten per pescar durant la tarda
Abans del segon desplegament policial, durant la tarda d’ahir dijous, des del capdamunt de les penyes pròximes a cala Codolar Ràdio Illa pogué distingir entre 6 i 8 ocupants a les llanxes, que fumaven i cuinaven en un càmping gas. També comptaven amb una tenda de campanya muntada en cada una de les embarcacions i fins i tot cadires plegables. Un dels testimonis ha contat que al llarg de la tarda d’ahir els va veure pescar. Des de les altures se sentien veus, però no es distingia en quin idioma s’expressaven. El que quedà clar pels gestos és que els ocupants de les barques desafiaven als agents de l’institut armat perquè baixassin i posteriorment assenyalaven amb la mà l’horitzó, com volent dir que si la Guàrdia Civil venia, ells tornarien a fer el mateix que en l’operatiu del dijous al matí, escapar-se traient partit de la seva superioritat en velocitat.
Primer operatiu fallit amb helicòpter
Els vesins que s’han anat atracant a la zona han manifestat la seva perplexitat per la gosadia dels tripulants, que en comptes de refugiar-se en un altre indret després de la primera fugida, preferiren tornar al mateix lloc, on han quedat fondejats fins a la persecució de divendres al matí. Un ciutadà donà la primera alerta la tarda de dimecres en observar que les embarcacions responien al perfil de barques que se solen utilitzar en el tràfic d’estupefaents.
Quan el matí de dijous es desplegà el primer operatiu per mar i aire de la Guàrdia Civil, les dos llanxes engegaren motors i posaren proa cap al sud-oest a alta velocitat, deixant enrere l’embarcació policial que els perseguia, per la qual cosa s’hagué de continuar l’operatiu exclusivament per via aèria. Tanmateix, l’autonomia de vol de l’helicòpter arribà al seu límit i hagué de fer mitja volta, de manera que les dos presumptes narcollanxes escaparen mar endins.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.