Tres patrons detinguts per posar en perill les vides dels migrants que duien cap a Formentera
Agents de la policia nacional a Eivissa han detingut a tres ciutadans d’origen algerià com a presumptes autors de diversos delictes, entre ells pertinença a organització criminal i afavoriment de la immigració il·legal.
La detenció ha estat possible després de ser rescatada per Salvament Marítim una embarcació amb 16 persones quan es trobaven a la deriva a unes sis milles al sud de Formentera en situació d’emergència, amb l’aigua entrant a la barca, sense armilles salvavides i amb els migrants amb vòmits continus pel mareig, el fred, gairebé sense menjar ni aigua i totalment xops.
Els agents de la Unitat Central de Xarxes d’Immigració (UCRIF), van poder esbrinar que els migrants rescatats havien viatjat en una embarcació de les denominades policialment com a “barca-taxi”, és a dir, embarcacions amb motors d’alta potència, que triguen entre sis i vuit hores a realitzar el trajecte entre les costes algerianes i les illes, deixant als migrants a la costa i tornant ràpidament al seu país, sent patronejades per almenys dos membres de l’organització, per a no realitzar el viatge de retorn una sola persona.
Ja a les dependències policials d’Eivissa, es va identificar a les tres persones que havien organitzat el viatge i patronejat l’embarcació durant tot el trajecte fins que van ser rescatats. Van ser informats dels seus drets com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, afavoriment de la immigració irregular i delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.
Barca-taxi
La modalitat “barca-taxi”, molt emprada a la zona de l’estret de Gibraltar, s’ha detectat a les Pitiüses en diverses ocasions. Cada volta són més els migrants que fan servir aquest sistema, “pel fet que la durada del trajecte és menor, entre 6 i 8 hores, i es redueixen riscos davant el trajecte en embarcacions convencionals, que poden trigar entre 24 i 30 hores”. El seu preu, però, és major i pot ascendir a uns 2.500 euros per persona, han assenyalat fonts de la Policia Nacional a Eivissa.
Un altre dels motius que ha fet créixer aquesta modalitat, “és la impunitat de les organitzacions i dels patrons que es dediquen al tràfic de persones, ja que en tornar al seu país ràpidament, és molt difícil la seva identificació i més encara la seva localització i detenció”, admeten.
Els identificats com a patrons van ser posats a la disposició del Jutjat d’Instrucció de Guàrdia d’Eivissa, que va acordar l’ingrés a la presó provisional, comunicada i sense fiança de dos d’ells, posant en llibertat al tercer imposant-li mesures cautelars de prohibició de sortida d’Espanya i presentació periòdica al Jutjat.
Des del grup UCRIF d’Eivissa continuen les investigacions per a detectar els grups criminals que organitzen viatges des de les costes d’Algèria.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.