Formentera s’asseca
La comparativa de les imatges de la nostra illa preses pel satèl·lit Sentinel 2 del 26 de febrer del 2023 i el passat dissabte 2 de març, no deixen lloc a dubtes: La manca de precipitacions del darrer any, malgrat les pluges dels darrers dies, ha fet que una Formentera amb un to general de color verd, s’hagi transformat en una illa de color terrós exceptuant les pinedes que hi ha a part de Migjorn, es Caló, al voltant de l’altiplà de la Mola, i en alguns punts des Cap.
I és que el Copernicus, el programa europeu de vigilància terrestre, format per una flota de satèl·lits i una xarxa de sensors terrestres, marins i aeris que recopilen dades per comprendre millor la situació ambiental i donen una visió general del clima a llarg termini, assenyala que la sequera a Formentera i a Eivissa “ha generat reptes importants, afectant l’agricultura, les reserves d’aigua i l’ecosistema en general”.
Així, els patrons erràtics de pluja i l’augment de la demanda d’aigua a les Pitiüses, afirma aquest programa europeu encarregat del servei de canvi climàtic, ha donat lloc a “reserves d’aigua molt baixes que dificulten el reg dels cultius”. Així mateix, adverteix que “la sequera amenaça les futures collites i podria provocar contratemps econòmics als afectats”.
Formentera, en alerta per sequera
Cal recordar que Formentera és l’illa de l’arxipèlag que més pateix els efectes de la sequera, una situació que es reflectia al darrer mapa de reserves hídriques publicat per la conselleria balear del Cicle de l’aigua, del passat mes de gener, on es marcava la nostra illa en taronja de situació d’alerta.
El Consell no aplicarà restriccions a l’estiu
Malgrat la situació d’alerta per sequera, el Consell no preveu aplicar restriccions d’aigua a l’illa aquest estiu. Així ho assegurava el passat 15 de febrer la consellera insular de Gestió Ambiental, Verónica Castelló, durant la celebració de la primera reunió de la Junta Insular de l’Aigua de Formentera.
Castelló va demanar a la població que “no s’alarmi perquè no aplicarem cap mena de restricció”, tot i que sí que va avançar que “treballarem en campanyes de sensibilització, ja que tots hem de fer algun esforç perquè estam vivint una època de sequera”.
En la mateixa junta, el director general de Recursos Hídrics, Joan Calafat, assenyalava que la dessaladora de Formentera té capacitat per a produir gairebé 5.000 m³ més dels que està produint de mitjana, per la qual cosa encara hi ha un ampli marge de producció i, en el seu parer, “no serà necessari fer restricció de l’aigua”.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.