TOP
El vot del president del Consell, Llorenç Córdoba, ha set decisiu per aprovar la proposta de GxF. Imatge: Javier González/IB3.

El president es desmarca de Sa Unió per primera vegada en un Ple

El president del Consell, Llorenç Córdoba, s’ha desmarcat del vot en contra de la resta de l’equip de Govern insular i el seu suport ha permès aprovar la proposta de Gent per Formentera (GxF) per esmenar les deficiències existents a la zona blava. La iniciativa de GxF, que també ha set secundada pel PSOE, fa referència al fet que en les zones on és gratuït l’aparcament (tant per als residents com per als visitants) en els mesos d’hivern les màquines permeten treure el corresponent tiquet i pagar-lo.
És la primera vegada que el president vota en un sentit diferent que els consellers de Sa Unió des de l’inici de la crisi en l’executiu del Consell, a finals de novembre. De fet, s’ha registrat un empat entre els vuit vots en contra de Sa Unió i els vuit favorables: tres del PSOE, quatre de GxF (en la sessió d’avui ha faltat el conseller Josep Marí) i el del president. En aquest moment ha intervingut el secretari del Consell, Àngel Custodio Navarro, que ha exposat que en cas d’empat el vot del president desequilibra la votació.
El cap insular ha explicat que “aquesta proposta és bastant neutra i objectiva i mostra que hi ha un problema en el Consell, que és que s’estan fent uns cobraments als usuaris que no s’haurien de fer” i ha afegit que “la proposició realment el que fa és instar a la institució a què arregli això”. Córdoba ha conclòs: “El que no faré mai serà anar en contra del que pens que s’ha de fer” per afavorir “els interessos de la institució o dels ciutadans”.
La consellera de Mobilitat, Verónica Castelló, ha justificat el vot negatiu de Sa Unió argumentant que actualment el Consell està treballant en aquesta qüestió perquè sigui una realitat durant el pròxim període de suspensió de la regulació (la pròxima tardor). A més d’exposar els problemes d’operativitat que presenten els parquímetres “heretats” de la passada legislatura, Castelló ha recordat que va ser l’anterior executiu insular qui va propiciar pagaments indeguts (per un valor total d’uns 78.000 euros) en permetre que es poguessin expedir tiquets a la Savina entre octubre de 2022 i juny de 2023, sense que la zona blava disposàs de l’autorització temporal de l’Autoritat Portuària de Balears.
Sobre la zona blava, en nota de premsa, el Consell ha recordat que en aquests moments l’aparcament a la zona blava és lliure en tota l’illa (no cal treure tiquet), a excepció de la Savina, on l’horari de pagament en els mesos d’hivern és, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores i de 16 a 20 hores. Els dissabtes és de 9 a 14 hores i els diumenges i festius gratuït.
A partir de l’1 d’abril (enguany a partir del 2 d’abril en ser festiu l’1), torna a haver-hi zona blava a tota l’illa de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i de 16 a 20 hores. Els dissabtes de 9 a 14 hores i els diumenges i festius és gratuït.

Pla de Subvencions
D’altra banda, el Ple ha aprovat, amb el vot favorable de l’equip de Govern i l’abstenció dels grups de l’oposició, el Pla Estratègic de Subvencions per al 2024 i el 2025. Segons ha explicat el president de la institució, Llorenç Córdoba, es tracta d’un pla flexible, per la qual cosa, si es considera que cal ampliar alguna de les partides o afegir-ne alguna de nova, es pot dur a terme sense cap mena de problema. El Pla Estratègic de Subvencions dona cobertura a una despesa de 2,8 milions d’euros per a l’any 2024.

Tractament de residus
El Ple també ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de Govern i l’abstenció dels grups de l’oposició, la regularització del programa d’explotació de l’any 2023 del contracte subscrit entre la institució i l’UTE GIREF per a la redacció dels projectes, la construcció, la posada en funcionament i l’explotació d’algunes instal·lacions de tractament integral de residus previstos en el Pla Director Sectorial de Gestió de Residus Urbans d’Eivissa i Formentera. Aquesta regularització llança un saldo a favor de la UTE de 121.660,79 euros.

Les reclamacions econòmiques de Prezero
Així mateix, el Ple ha donat compte de l’acord de la Junta de Govern pel qual es desestima la sol·licitud de l’empresa Prezero en relació amb l’actualització dels preus oferts per l’empresa a l’inici del contracte de recollida de residus.
També s’ha informat de l’inici del procediment per valorar la indemnització per danys i perjudicis a Prezero causats per la demora de l’Administració a formalitzar la nova contracta d’escombraries respecte a les partides de preus de maquinària i tecnologia, així com dels interessos dels préstecs sol·licitats per l’empresa. Per determinar aquesta quantia se sol·licitarà als Serveis Tècnics de l’Àrea de Gestió Ambiental perquè elaborin l’informe tècnic corresponent.
A més, s’ha informat que s’ha desestimat la petició complementària respecte a l’aplicació de la figura de l’actualització de preus al cost relacionat amb el lloguer de vehicles per a la prestació del servei.
Quant a la sol·licitud presentada per l’empresa per a l’assumpció per part del Consell dels costos extraordinaris associats a la prestació del servei de recollida de residus acordada pel Ple del Consell el 25 de febrer de 2020, l’equip de Govern també traslladarà l’acord a l’àrea d’Intervenció amb la finalitat d’estimar instruir el procediment de reconeixement extrajudicial de deute. També sol·licitarà un informe tècnic a l’àrea de Gestió Ambiental sobre la valoració de les causes que han generat aquest fet i la quantitat de la indemnització que correspon abonar a l’empresa.

Plaques solars
L’equip de Govern també ha donat compte al Ple de l’acord de la Junta de Govern referent a l’aprovació inicial del projecte d’instal·lació fotovoltaica d’autoconsum de 17 kW generadora d’energia elèctrica connectada a la xarxa interior i tres estacions de càrrega de vehicles elèctrics.

Legalitat de la Junta de Govern
Un altre assumpte del qual s’ha donat compte és de l’informe elaborat per Secretaria a petició de Sa Unió que avala la legalitat de la composició de la Junta de Govern després de la destitució del vicepresident tercer i conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular, José Manuel Alcaraz, per part del president de la institució, Llorenç Córdoba. En l’actualitat la Junta de Govern està formada pel mateix president i quatre consellers.

Festa Intercultural
Un altre punt que s’ha aprovat en el ple celebrat aquest matí, en aquest cas per unanimitat, és una proposició realitzada pel Grup Gent per Formentera (GxF) per a instar el Consell a ampliar les activitats en favor de la interculturalitat tot l’any, amb especial atenció als espais de convivència educativa, laboral i social. Així mateix, la proposta instava el Consell a recuperar la Festa Intercultural de Formentera.
La consellera de Benestar Social, Cristina Costa, ha assegurat que està completament d’acord a recuperar aquesta festa l’any 2025 “ja que mai hem estat en contra d’ella”, però ha assenyalat que, en les reunions mantingudes amb les associacions per a organitzar aquest esdeveniment “només s’hi varen presentar sis”, per la qual cosa tot el pes d’organització recauria sobre les tres treballadores del departament d’Immigració, “i com és una cosa injusta, hem decidit parar-ho per a donar-li un nou enfocament a l’organització d’aquesta festa”. En aquest capítol Costa ha exemplificat que, a més d’organitzar els actes de la Formentera Intercultural 2024 i altres iniciatives de l’àrea, tres treballadores han hagut d’assumir l’atenció de fins a 1.500 usuaris en el darrer any, entre altres tasques.

Tècnic de discapacitat
També s’ha aprovat per unanimitat una altra proposta plantejada per GxF per la qual s’insta el Consell a tornar a cobrir la plaça de tècnic de discapacitat i a ampliar les funcions d’aquest tècnic per a impulsar l’esport inclusiu a l’illa treballant en les instal·lacions esportives públiques, a les escoletes públiques i assessorant els clubs esportius.
El conseller d’Activitat Física i Esports, Hugo Martínez, ha indicat que ja s’està treballant per treure aquesta plaça per a l’any 2025, però ha avançat que “l’objectiu en aquest 2024 és la formació, tant per a professionals de l’educació com per a monitors”. Així mateix, ha assenyalat que hi haurà formacions específiques per a clubs esportius.

Comissió de Seguiment del Codi Ètic
El Ple també ha aprovat una proposta presentada pel Grup Socialista en la qual se sol·licita una reunió extraordinària i urgent de la Comissió de Seguiment del Codi Ètic perquè elabori un dictamen dels comportaments dels membres de l’equip de Govern implicats en la crisi institucional que està vivint la institució.
Aquesta Comissió està formada pels vocals Javier González Granado (notari), Neus Costa (docent retirada i exdirectora del CEIP Sant Ferran) i Lidia Serrano (lletrada del Consell), i com a secretari, Àngel Custodio Navarro (secretari del Consell). Tanmateix, cal definir qui presidirà la Comissió, un càrrec que assumí el passat 27 de febrer José Manuel Alcaraz perquè era el competent en Recursos Humans. Arran del seu cessament aquesta cartera ha passat al president, si bé durant el debat de la proposta, el conseller Ramírez ha afirmat que ni Córdoba ni Alcaraz podien presidir-la perquè estan directament implicats en els fets que abordarà la Comissió.

Línia de baixa tensió
El Ple del Consell Insular de Formentera ha aprovat també declarar l’interès general per a l’ampliació de la línia de baixa tensió número 1 del centre de transformació denominat ‘el Pilar’ amb la finalitat de dotar de subministrament elèctric a un habitatge emplaçat a la Mola.

Propostes rebutjades de l’oposició: SDDR i moratòria de places
De les quatre propostes que ha presentat GxF només una no s’ha aprovat (amb els vots en contra de Sa Unió i Córdoba i favorables de l’oposició), la relativa a implementar el pla pilot d’SDDR (Sistema de Dipòsit Devolució i Retorn d’Envasos) a Formentera. La proposta ha set defensada per la consellera Aleida Escandell que ha destacat que, ara per ara, l’illa es troba “molt lluny de complir els objectius de reciclatge de la Unió Europea” i ha reivindicat que s’havia “fet moltíssima feina amb els comerciants” perquè durant les feines preparatòries per aplicar el pla pilot “mai es va treballar d’esquenes al sector”.
En canvi, la consellera de Gestió Ambiental, ha argumentat que la implementació del pla implicava una “logística difícil de dur a terme a Formentera” per factors com la triple insularitat, per la qual cosa “el Govern balear [que és l’administració encarregada d’impulsar-lo] creu que Formentera no és una illa representativa” per implementar-lo.
De les dos propostes que ha presentat el PSOE, una no s’ha aprovat (amb els vots en contra de Sa Unió i Córdoba i favorables de l’oposició): la relativa a traslladar al Consell d’Entitats el debat sobre com gestionar les 3.800 places turístiques afectades per una moratòria.
El socialista Ramírez ha explicat que “el mercat [turístic de l’illa] està saturat i tenim un problema greu d’habitatge en el qual no s’està fent res, i ens pareix trist que no s’hagi volgut portar aquesta reflexió sobre què fer amb aquestes places turístiques al Consell d’Entitats”.
D’altra banda, el conseller de Turisme, Artal Mayans, ha afirmat que “una moratòria no es pot mantenir de per vida” i ha assenyalat que ni tan sols ha trobat un estudi que justifiqui aquesta congelació de places. A més, ha recordat que “gairebé un 30% de les places turístiques adjudicades a Formentera s’han concedit durant els darrers vuit anys”.

Compartir

Comentaris (1)

  • Pedro Galli

    Un gobierno exitoso es aquél que no necesita dar ayudas y subvenciones sistemáticamente, no al contrario.

Deixa una resposta

PROGRAMES