TOP
l’estrès comporta l’alliberament principalment de tres hormones: el cortisol, l’adrenalina i la prolactina.

Psicologia: “L’estrès és un excés de present”

La psicòloga Vanessa Parellada aborda l’estrès, és a dir, el mecanisme que es posa en marxa en el nostre organisme quan ens trobem en una situació difícil o desafiant, i ens prepara per a la «lluita» (afrontar la situació) o per a la «fugida» (evitar-la). Escolta aquí la sessió completa.

A diferència de l’ansietat, l’estrès sol ser la resposta a una causa externa, i sol desaparèixer un cop resolta la situació. En si mateix, destaca Parellada, l’estrès no és dolent: és adaptatiu, perquè ens prepara perquè davant un perill o desafiament responguem amb el màxim rendiment.
La resposta natural a l’estrès comporta l’alliberament principalment de tres hormones: el cortisol, l’adrenalina i la prolactina. Quan ens trobem en una situació desafiant, augmenten els nivells d’aquestes hormones, es mantenen elevades durant el moment d’alta activitat, i un cop superada la situació es passa a una fase d’esgotament en la qual l’alta activitat cau bruscament, que dóna pas a una fase de recuperació.

L’estrès sostingut pot donar lloc a ansietat o depressió
Quan és perjudicial? Quan la situació estressant sobrepassa els recursos que tenim per a fer-li front. Per això diem que, així com l’ansietat és un excés de futur, l’estrès és un excés de present.
També ho és quan la situació estressant es manté de forma sostinguda en el temps. L’estrès sostingut pot donar lloc a ansietat o depressió. Per això és molt important adonar-nos-en a temps.
L’estrès ens afecta en major o menor mesura segons la nostra estructura de personalitat i les nostres creences. Les demandes generades per la situació que s’està vivint són subjectives i depenen de com valorem les possibilitats i les solucions, i com afecta als nostres interessos. Per tant, l’estrès també és perjudicial quan es manté en el temps aquesta resposta subjectiva.

Els símptomes
Com sabem si estem patint estrès? Hi ha una sèrie de respostes físiques, provocades per les hormones de l’estrès: mal de cap, problemes gastrointestinals (diarrea o estrenyiment, reflux, inflamació), falta d’energia, cansament, canvis de pes, insomni o excés de son, cansament constant i prolongat.
La nostra resposta davant l’estrès també depèn de la nostra estructura de personalitat: les persones més sensibles, quan són sotmeses a estrès, es tornen més vulnerables i inestables; les impulsives poden tornar-se més agressives; les perfeccionistes poden sentir-se profundament insatisfetes.

Com ens en sortim? 
Com podem reduir l’estrès? Fent aquelles coses que fan baixar el cortisol, i augmentar la dopamina o la serotonina: practicar exercici físic, millor si és a l’aire lliure i en contacte amb la natura; envoltar-nos de persones que ens calmen i ens alegren; practicar la meditació i el mindfullness, i, finalment, entrenant la nostra veu interior perquè no ens autosabotegi, sinó perquè sigui una aliada a l’hora d’afrontar els reptes del nostre dia a dia.
El temps en què vivim sembla que premia la vida estressada. Hem de reivindicar l’oci, la calma, el tenir cura de nosaltres mateixos/es, i fer totes aquelles coses que ens permeten parar, descansar i reequilibrar-nos.

Amb Parellada anirem abordant durant les pròximes setmanes diversos temes d’interès relacionats amb el benestar emocional i la salut mental. Ens podeu fer arribar els vostres suggeriments a través del perfil d’Instagram @vanessa_parellada o als correus electrònics vanessaparelladatorres@gmail.com i info@radioilla.cat.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES