Córdoba explica els acords amb Prezero i la fórmula per reactivar el Consell
El president del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba, ha explicat a Ràdio Illa que l’empresa concessionària del servei de residus, Prezero, s’ha compromès a complir amb l’increment salarial pactat amb els seus treballadors i, per tant, aquests han desconvocat la vaga prevista per avui, després que la institució insular hagi acordat abonar indemnitzacions per dos conceptes: el servei forçós ofert entre 2020 i 23 i l’increment del preu de la maquinària generat arran del retard en l’adjudicació de la nova contracta. Córdoba ha declarat que fins ara aquests compromisos no havien comptat amb “l’impuls” pertinent, tot i que ha admès que ja s’havien aprovat “fa temps”, com es pot comprovar en l’acta de la Junta de Govern del 22 de febrer d’enguany i com també exposà en una recent entrevista l’exconsellera de Gestió Ambiental, Verónica Castelló.
Els dos pagaments acordats amb Prezero
En la reunió que va tenir lloc ahir al TAMIB (Tribunal d’Arbitratge i Mediació de les Illes Balears) entre empresa concessionària, representants dels treballadors i Consell, el president signà, d’una banda, que l’administració insular pagui 590.000 euros (l’empresa sol·licitava inicialment més de 700.000, segons Córdoba) en concepte del sobrecost que Prezero ha assumit pels serveis oferts durant la continuïtat forçosa del contracte per un període de gairebé tres anys. És a dir, des que expirà la darrera pròrroga (març de 2020) fins a la signatura de la nova contracta (abril de 2023).
D’altra banda, el president sosté que ha signat el compromís perquè els tècnics i serveis jurídics insulars redactin un informe per determinar el sobrecost que també haurà d’assumir el Consell per l’actualització dels preus de la maquinària, que s’han incrementat en el temps transcorregut per la demora (atribuïble a l’administració) en la formalització de la nova contracta. En aquest sentit, Córdoba no ha concretat quan podria estar llest aquest informe, però ha apuntat que la xifra aproximada que suposaria aquest pagament seria d’un milió d’euros.
Finalment, el president ha subratllat que aquests acords han estat supervisats pel tècnic de l’àrea i per l’interventor del Consell de Formentera. A més, ha destacat que l’empresa concessionària pagarà en la nòmina del juliol l’increment salarial a la seva plantilla que no abona des del mes de gener, un extrem que ha confirmat el representant d’UGT, Juanjo del Teso, en entrevista a Ràdio Illa.
Reforma del ROC per reactivar l’operativitat del Consell
Córdoba també ha assenyalat que durant el mes de juliol espera convocar una Junta de Portaveus i un Ple extraordinari per abordar la modificació del Reglament Orgànic del Consell (ROC) que, a grans trets, implicaria que les atribucions de la Junta de Govern passin al president i al Ple. D’aquesta manera, els assumptes a tractar en el Ple augmentarien significativament i les sessions s’haurien de convocar, com a mínim, cada dos setmanes. A més, és previsible que els plens tenguin un ordre del dia més carregat del que s’ha vist fins ara.
El president assenyala que aquesta fórmula, presentada pel secretari insular en el Ple de juny, permetria superar l’actual inoperativitat del principal òrgan executiu del Consell, la Junta de Govern, que no es pot constituir per la manca de consellers en el Govern (se’n necessiten quatre o en segona convocatòria, tres).
Per fer efectiva aquesta reforma del ROC, Córdoba confia a disposar d’un informe favorable del Consell Consultiu de les Illes Balears i, després, que sigui aprovada en el Ple insular, tot i que fins ara les formacions del plenari no s’hi han mostrat partidàries.
Córdoba: en joc uns “quatre milions d’euros”
Cal recordar que, com explicà el secretari insular en el darrer Ple, amb aquesta reforma del ROC l’administració podria reactivar algunes operacions que ara per ara estan paralitzades per la impossibilitat de constituir la Junta de Govern, com les contractacions superiors a 15.000 euros, de les quals depenen ajudes com les Next Generation. En aquest sentit, Córdoba ha subratllat que estan en joc uns “quatre milions d’euros” d’aquests fons europeus, una xifra que s’incrementaria en cas d’haver-los de retornar, perquè haurien d’incloure’s els interessos. A més, ha manifestat que aquestes contractacions corren pressa, perquè “entre un 60 i un 80%” dels fons Next Generation han d’estar executats i justificats abans del 31 de desembre d’enguany.
Càrrecs de confiança: Giuseppe Vulpis i Carla Tur
En un altre àmbit de coses, Córdoba ha assegurat que no mantindrà a Giuseppe Vulpis com a cap insular de Mobilitat i Gestió Ambiental, tot i que no ha informat de cap termini per acomiadar-lo. En aquest sentit, ha argumentat que Vulpis és un càrrec de confiança de l’anterior consellera del ram, Verónica Castelló, i que, una vegada aquesta ha abandonat la responsabilitat, aquest lloc de feina queda supeditat a què es pugui decidir ocupar-lo amb una altra persona.
Córdoba també s’ha pronunciat sobre un altre càrrec de confiança depenent dels consellers que han dimitit: la directora del Centre de Dia i Residència, Carla Tur. El president ha assenyalat que el seu “és un cas diferent” perquè no s’encarrega d’una “direcció insular” tot i que ha indicat que si li fes falta aquest càrrec, l’usaria per posar-hi una altra persona.
Personal de Litoral
D’altra banda, el president i també conseller de Litoral, ha afirmat que els treballadors d’aquesta àrea li han assegurat en una reunió en què es “van aclarir malentesos” que ja no volen el trasllat, tal com van sol·licitar per escrit el passat mes de març. Córdoba ha declarat que aquell document fou “filtrat” a la premsa “intencionadament” per part de membres del llavors Govern insular amb l’objectiu de desacreditar-lo.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.