L’IBEAM tria Formentera per obrir el seu primer centre d’investigació
Javier Rodríguez Pandozzi, director de projectes de l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) explica a Ràdio Illa que aquesta entitat ha seleccionat Formentera per obrir el seu primer centre. L’espai, ubicat a la Savina, en el mateix edifici que Formentera Divers i a pocs metres del Centre d’Esports Nàutics de Formentera, serà un referent de la investigació arqueològica subaquàtica de les Balears: disposarà d’una àrea de treball destinada a la restauració de peces subaquàtiques i comptarà amb una plantilla formada per un arqueòleg i una restauradora.
Està previst que el centre obri les portes el pròxim dilluns, 8 de juliol, i a més de dedicar-se a la investigació dels béns patrimonials submarins, fomentarà la participació de la ciutadania de Formentera amb activitats com la prova pilot per obrir un jaciment subaquàtic. Una iniciativa que, com destaca Rodríguez Pandozzi, té la finalitat de generar consciència i afavorir la protecció d’aquest patrimoni ocult.
A més, el director de projectes ha exposat que l’IBEAM porta a terme a Formentera una investigació en col·laboració amb la Confraria de Pescadors per facilitar la compatibilitat d’aquesta activitat extractiva amb la preservació del patrimoni. En concret, l’institut emprarà un robot que estudiarà possibles troballes arqueològiques a grans profunditats, entre els 50 i els 110 metres de fondària, servint-se de les indicacions facilitades per les barques de bou que, de forma casual, localitzen restes que poden indicar l’existència d’un jaciment submergit.
L’IBEAM, que fa anys que col·labora amb el Consell amb l’elaboració de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Formentera, ha impulsat l’obertura del centre a la nostra illa amb el suport de les empreses Trasmapi i Marina Eivissa.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.