El Ple rebutja la proposta per reformar el ROC, que rep l’únic suport del president
El Ple del Consell de Formentera ha rebutjat en la sessió extraordinària celebrada avui la proposta per reformar el Reglament Orgànic del Consell (ROC) amb l’objectiu de facilitar la governabilitat de la corporació mentre no es pot constituir la Junta de Govern per falta de consellers de l’executiu insular amb dedicació exclusiva. El president Llorenç Córdoba ha emès l’únic vot a favor a la proposta que havia presentat, mentre que els setze consellers de Sa Unió, GxF i PSOE hi han votat en contra i han aprofitat les seves intervencions per demanar, pràcticament a l’uníson, la dimissió del cap insular o que se sotmeti a una qüestió de confiança.
La proposta rebutjada pretenia reformar la norma que regeix la institució insular (el ROC) per delegar provisionalment algunes de les competències del principal òrgan executiu del Consell, la Junta de Govern, cap al Ple i el mateix president. És a dir, la proposta volia validar una fórmula jurídica perquè la institució pogués ser funcional tot i no comptar amb Junta de Govern i només disposar d’un president i un conseller (sense dedicació exclusiva) en el Govern. Amb la negativa d’avui, la capacitat executiva del Consell continua paralitzada, per exemple, amb assumptes com totes les contractacions superiors a 15.000 euros.
Al principi de la sessió, el secretari insular, Àngel Custodio Navarro, ha explicat que en cas de no aprovar-se la reforma del ROC, com finalment ha succeït, la seva proposta a la presidència implicava sol·licitar un dictamen al Consell Consultiu de les Balears per saber si es pot aplicar a Formentera el règim jurídic d’una diputació, amb la finalitat d’evitar la inoperativitat de la corporació mentre no hi hagi Junta de Govern. Una altra opció, ha apuntat Navarro, seria sol·licitar al Parlament balear que aprovi per una majoria qualificada de dos terceres parts dels diputats la modificació de la Llei de Consells per donar solució al cas de la ingovernabilitat de Formentera.
Sa Unió: “Un Frankenstein jurídic per fer una ‘Lorenzocracia”
El conseller de Sa Unió, José Manuel Alcaraz, ha descrit la situació del Consell com un “caos total”, amb funcionaris que “sol·liciten el trasllat” i “la paralització” de la institució. Amb aquests arguments, ha reiterat al president que “tengui el darrer acte de responsabilitat i que dimiteixi”, i ha agregat: “Estam en un carreró sense sortida. Amb la seva renúncia s’arregla tot avui mateix”. Sobre la proposta que Córdoba ha defensat en el Ple, Alcaraz l’ha descrit com “un Frankenstein jurídic per fer una ‘Lorenzocracia”.
A més, el conseller ha recordat que “vostè va posar en perill l’estabilitat de les Illes ja sabem a canvi de què”, en referència a la demanda de sobresous que ha confirmat el Govern balear. Després d’apuntar que la “política es basa en la confiança” Alcaraz, com la resta de formacions polítiques, ha demandat a Córdoba que se sotmeti a una qüestió de confiança. Aquest és un instrument recollit en el ROC que està a disposició del president del Consell per afrontar una situació de debilitat davant del Ple que l’ha triat i mitjançant el qual el cap del Govern insular demana el suport a les seves polítiques.
Al final del Ple, Artal Mayans, únic conseller de Sa Unió que continua al Govern insular juntament amb Córdoba, ha demanat la paraula per al·lusions. Mayans ha preguntat a Córdoba: “Què li fa pensar que el poble vol que es mantingui en el seu lloc? Quan tothom en el panorama polític, social i en premsa, li ha demanat que dimiteixi”. A més, davant de les afirmacions de president acusant Sa Unió de “defensar interessos personals”, Mayans li ha plantejat: “De què està protegint-nos? Què són aquelles ombres a les quals fa referència?” El president ha manifestat que la intervenció del conseller de Turisme i Habitatge no feia referència a cap al·lusió i no ha contestat les seves preguntes.
GxF: “No podem votar aquesta solució de govern unipersonal perquè no confiam en el president”
La portaveu de Gent per Formentera (GxF), Alejandra Ferrer, ha desplegat diversos arguments per fonamentar la seva negativa a la proposta de Córdoba: “Se’ns està demanant la confiança [per reformar el ROC] sense presentar una qüestió de confiança. No podem votar aquesta solució de govern unipersonal perquè no confiam en el president”.
La portaveu també ha criticat que en la proposta de Córdoba no quedàs clar quines competències de la Junta de Govern es traslladarien al Ple i al president: “Se’ns està demanant que votem a cegues, que ja veurem quines [competències] van al Ple i quines van al president, però que hem de votar això perquè continuï el govern endavant”. En aquest punt ha recordat: “Aquesta modificació [del ROC] implica donar-li la confiança al president. I des de GxF no ho podem fer. Tenim un problema polític, no jurídic” i n’ha apuntat diverses solucions: “Dimissió del president, que Sa Unió torni o moció de censura i govern alternatiu”. En tot cas, Ferrer ha afirmat que “no podem fer una modificació urgent del ROC perquè el sr. president pugui prendre gairebé tot sol les decisions del Consell i tot, per arreglar una baralla política”.
A més, la consellera ha manifestat que “amb aquesta proposta hi ha moltes competències que li toquen al plenari” de manera que s’haurien de fer “dos o tres sessions al mes” en les quals l’oposició “no tendria assessorament jurídic ni tècnic” i podria arribar a ser “corresponsable” de les decisions que s’adoptassin.
PSOE: “Gremlin jurídic”
El secretari general dels socialistes, Rafael Ramírez, ha titllat la proposta de Córdoba de “gremlin jurídic per solucionar una crisi política” i ha argumentat: “La persona que lidera el Consell és incapaç de complir amb les seves responsabilitats i una d’elles és constituir una Junta de Govern”.
Sobre la reforma del ROC, ha manifestat que “no tenim el mandat ciutadà per fer-ho” i ha agregat: “S’està intentant colar per la porta del darrere una modificació de la institució que ens diuen que és temporal, però no sabem fins quan”. Finalment, ha plantejat al president: “Si vostè vol que modifiquem el ROC presenti’s a una qüestió de confiança i veurem si el Ple, que és l’expressió del poble, li dona la confiança per modificar el ROC”.
Córdoba: “Hauria de governar jo amb Sa Unió”
El president, Llorenç Córdoba, ha rebatut les demandes perquè dimiteixi, assenyalant que en les darreres eleccions al Consell els resultats establiren que ell “hauria de governar amb Sa Unió”. També ha manifestat que els consellers que han dimitit “no estan fent cas” al mandat de les urnes, i ha recordat les alternatives que ha plantejat als consellers del Ple i que han estat totes elles rebutjades: “He demanat que torni Sa Unió a governar, o que ho facin almenys tres dels seus consellers. També ho he demanat a l’oposició, oferint una Junta de Govern multicolor i han dit que no”.
També ha declarat que “som aquí per veure si trobem una sortida a la situació que ens trobam” i ha defensat la proposta que els setze consellers del Ple han rebutjat: “Aquesta solució no és per perpetuar-me jo, és perquè el Consell sigui governable i pugui continuar donant servei a la gent”.
Així mateix, el president ha etzibat al Plenari que “Sa Unió va néixer morta” i que “no existia una voluntat més enllà d’una voluntat de defensar interessos personals”.
Pep Mayans i Jaume Ferrer, seguts en l’espai per al públic.
Jaume Ferrer i Pep Mayans, junts
Habitualment les sessions plenàries no compten amb més públic que els professionals dels mitjans de comunicació. Però avui, pocs segons abans que començàs el Ple, han aparegut dos figures clau en la història del Consell de Formentera. Qui el 2007 esdevingué el seu primer president, Jaume Ferrer, i el qui en la legislatura 2003-07 fou diputat al Parlament balear i impulsor de la modificació de l’Estatut que permeté la transformació del llavors Ajuntament en Consell Insular de Formentera. Preguntats sobre les impressions que tenien després de la sessió d’avui, han declinat fer declaracions i s’han acomiadat dient: “Queda’t amb la foto”. En referència a la imatge de dos antics adversaris polítics que avui, en un Ple on es debatia reformar la norma fonamental del Consell, han arribat junts, han segut durant tota la sessió un de vora l’altre i en acabar el Ple han marxat en el mateix moment i en la mateixa direcció.
El president denuncia una presumpta incompatibilitat de Javi Serra
En un altre àmbit de coses, el secretari insular també ha informat durant el Ple que està “tramitant un expedient de diligències prèvies per una presumpta incompatibilitat [del conseller de Sa Unió, Javi Serra] que ha denunciat el president del Consell”. Navarro ha aclarit que “no s’ha obert cap expedient” sinó que ara “estam en el tràmit de petició d’informació i a partir d’aquestes diligències prèvies es decidirà si s’obre o no s’obre l’expedient”.
Cal recordar que el conseller Serra va afirmar fa dos setmanes a Ràdio Illa que en la seva Declaració de Béns, que és “pública i notòria”, hi ha constància que és titular d’un 22,4% de l’accionariat de Marina de Formentera. A més, admeté que aquest percentatge excedeix el límit del 10% del qual, com a conseller del govern, podia ser titular “quan aquestes empreses contracten amb les administracions” i exposà que per “diversos motius societaris” encara no s’havia pogut desfer d’aquestes accions, però que esperava fer-ho en qüestió de “setmanes”. No obstant això, el conseller destacà que cada vegada que s’ha votat alguna qüestió en la qual hi hagués algun dubte sobre la seva incompatibilitat, ha preferit abandonar la sessió i no participar en la votació.
El secretari insular ha especificat a Ràdio Illa que en cas que finalment es declari la seva incompatibilitat, encara no està clar si això podria tenir implicacions concretes sobre els actes en què ha participat Javi Serra com a conseller.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.