TOP
Una embarcació de neteja litoral. Arxiu/CAIB

El servei de neteja litoral retira 427 quilos de residus a Formentera en dos mesos

Les embarcacions de neteja del litoral de la conselleria balear de la Mar i del Cicle de l’Aigua han recollit a Formentera durant els mesos de maig i juny un total de 427 quilos de residus. En el conjunt de les Illes Balears s’han recuperat 9.005,75 quilos de residus. La xifra, destaca el Govern, és significativa i posa en relleu l’inici anticipat de la campanya aquest any, començant el mes de maig en lloc de juny.
En el conjunt de l’arxipèlag hi ha 22 embarcacions de platja i litoral contractades per la Direcció General de Ports i Transport Marítim per a aquesta labor, incloent-hi enguany una embarcació híbrida, dièsel-elèctrica, que s’ha incorporat a la flota per millorar l’eficiència i reduir l’impacte ambiental.

Creixen els residus al juny
Durant el mes de maig, es van recollir a Formentera 218 quilos de residus i en el conjunt de l’arxipèlag, 3.447 quilos. Mallorca va ser l’illa amb la quantitat més gran de residus recollits, acumulant 1.678 quilos. Menorca va seguir amb poc més de 1.072 quilos i Eivissa, amb 478. En aquesta recol·lecció, la fusta va ser el residu predominant, representant un 66,85% del total, seguit pel plàstic amb un 26,94% i altres tipus de residus com rodes i material de platja que sumaven un 5,86%.
Al juny, la quantitat de residus recollits va augmentar significativament, superant els 5.558 quilos en tot l’arxipèlag. Tot i aquesta tendència, a Formentera es van recuperar 209 quilos de residus, una xifra lleugerament inferior a la del maig.
Menorca va liderar amb 2.311 quilos, seguida de prop per Mallorca amb més de 2.000 quilos i Eivissa, amb uns 1.036 quilos. En aquest mes, la fusta va seguir sent el material més recollit, representant un 54,43% del total, mentre que el plàstic va suposar un 38,77% i altres residus un 3,18%.

Dispersió d’escumes. CAIB.

 

Dos tipus d’embarcacions
Les embarcacions de platja, dissenyades per operar en aigües poc profundes i recollir residus flotants de petita grandària, van ser responsables de recollir més de 2.030 quilos de residus durant el mes de juny. D’aquests, Mallorca va contribuir amb 531 quilos, Eivissa amb 699 quilos, i Menorca amb gairebé 800 quilos. Formentera, en canvi, no va tenir recollida de residus amb barques de platja durant aquest mes.
Pel que fa a les embarcacions de litoral, que operen tant en aigües poc profundes com en àrees més allunyades fins a 5 milles de la costa, van recollir més de 3.500 quilos de residus al juny. A Formentera es van recuperar gairebé 210 quilos, a Mallorca 1.469 quilos, a Menorca 1.512 quilos i Eivissa 337.

Altres intervencions
A més de la labor de recol·lecció regular, es van dur a terme recollides especials per a abordar situacions excepcionals. A Formentera, es van retirar pals i dispersió d’hidrocarburs al maig, i restes d’una barca i un tronc al juny. A Mallorca, es van retirar restes d’una embarcació, un tronc i dispersió d’escumes de mar al maig, i dispersió d’escumes i diversos pals al juny. A Menorca, es van retirar dos troncs grossos al maig i diversos troncs al juny. A Eivissa, es van recollir trossos d’una barca al maig, i una barca a la deriva i dispersió d’olis al juny.
Durant aquests dos mesos, la conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua va atendre un total de vuit avisos, cinc dels quals es van gestionar en col·laboració amb el servei d’emergències 112 i Salvament Marítim, mentre que tres van ser reportats per institucions i particulars.
La temporada de recuperació d’escombraries es va iniciar el mes de maig i es prolongarà fins al 30 de setembre.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES