TOP
Miquel Juan.

Professor Miquel Juan, sobre l’habitatge: “El que es fa amb els joves és un crim”

Miquel Juan, professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona, reflexiona al voltant del fet que només el 15,9% dels joves entre 16 i 29 anys de l’Estat espanyol poden emancipar-se i la mitjana d’edat per fer-ho és de 29,5 anys, d’acord amb l’estudi conjunt de la Universitat Pompeu Fabra i l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya. L’economista formenterer apunta algunes dades que explicarien aquesta situació, que és més greu que la del conjunt d’Europa, on l’edat mitjana d’emancipació és de 26 anys.

“Un còctel” de factors
D’una banda, Juan recorda que des del 2004 la inflació a Espanya ha set del 40,9%, però els salaris dels menors de 25 anys han estat “pràcticament estancats” i els dels menors de 34 anys només han crescut un 25%. D’aquesta manera, assenyala el professor, “els joves s’han empobrit moltíssim” els darrers 20 anys. Una circumstància agreujada per l’alta temporalitat dels treballadors joves, que afecta un 21% de les persones entre 25 i 39 anys i a un 49% dels menors de 25 anys.
En paral·lel, el preu de l’habitatge de lloguer s’ha disparat un 28,5% des del 2015 i un 40% el de compra. Així mateix, a Espanya només el 2,5% del parc d’habitatge és protegit, una xifra que contrasta amb el 10% de la mitjana europea o del 25% de la vesina França. L’especialista en Teoria Econòmica indica que la reducció del nombre de nous matrimonis o la generalització dels estudis superiors, que és del 50% per als joves menors de 30 anys, també han incidit en la demora de l’edat d’emancipació.
Finalment, Juan també ha comentat en aquest espai la revisió a l’alça que ha fet l’FMI de l’economia espanyola per enguany i el 2025 i la recuperació del PIB de les comunitats autònomes a nivells d’abans de la pandèmia.

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES