TOP
Rafa González i Sònia Cardona.

GxF: “Què porta a Compromís a demanar la presidència, quan la proposta era clara des del primer moment?”

Sònia Cardona i Rafa González, secretària general i secretari d’organització de Gent per Formentera, han explicat a Ràdio Illa la seva postura després que s’hagin romput les converses per pactar una moció de censura i un govern alternatiu juntament amb Compromís i PSOE. Cardona i González han atribuït el trencament de les converses al fet que Compromís demanà la presidència del Govern insular en l’últim moment, “després de quatre setmanes de negociacions”, i s’han preguntat: “Què porta a Compromís a fer aquesta petició tan important, quan la proposta de GxF era clara des del primer moment?”. A més, Cardona ha indicat: “Si les bases de Compromís, molt legítimament, els havien demanat que una moció que no liderassin ells no era possible, això ens ho havien de comunicar”. Després de la ruptura de les negociacions, des de GxF s’ha aclarit que s’ha retirat l’oferta que presentà ara fa quatre setmanes a Compromís i PSOE.

Descartat el repartiment de la presidència
Així mateix, Cardona ha explicat perquè GxF ha descartat la possibilitat de repartir-se la presidència: En les negociacions hem set “tres partits, [si es pactàs el repartiment] tendríem quatre presidents en quatre anys”. La secretària general ha argumentat que en el supòsit que l’acord hagués prosperat, hagués conduït a “entrar a [governar] en un consell que té grans reptes després d’un any d’inacció política”, un escenari que “no és com per estar canviant de líder cada parell de mesos”.

Els detalls del preacord
A més, els representants de GxF han detallat a Ràdio Illa el contingut del preacord assolit el dimecres 17 de juliol, que calia “acabar i firmar” el passat divendres 19 de juliol, cosa que finalment no succeí. Cardona ha revelat que el preacord contemplava “quins eren els membres del pacte: GxF aportava cinc consellers, Compromís tres, i PSOE tres més. La presidència seria per GxF, una vicepresidència pel PSOE i una altra per Compromís”. A més, ha enumerat els punts programàtics, dels quals els dos darrers no s’han arribat a tancar:

-Retornar l’estabilitat política al Consell amb un pacte de Govern per a la resta de legislatura.

-Garantir l’estabilitat econòmica del Consell mitjançant l’aprovació dels pressupostos i evitant la pèrdua del finançament europeu.

-Implementar un pla de xoc en habitatge amb mesures com lloguer segur, pla d’inspecció turística, promoció d’Habitatges de Protecció Oficial de lloguer i oficina d’habitatge.

-Agilització i implementació dels grans contractes del Consell (desplegament del contracte de residus, plantes de tractament i transport públic).

-Garantir l’accés a la mar: estany des Peix, port de la Savina, marina seca, rampes i varadors.

-Disseny de l’espai cultural i educatiu de Sant Ferran (instal·lacions de l’antiga escola).

-Manteniment del sistema de regulació de l’entrada de vehicles Formentera.eco.

-Promoció i disseny de noves rutes verdes.

-Impuls al sector primari i al producte local ‘km 0’.

-Dos punts més que no estaven definitivament redactats, relatius a territori i turisme.

Llicències d’obres, contractacions majors, subvencions, fons europeus…
Finalment, González ha recordat la situació actual del Consell de Formentera conduirà a no poder tramitar les inversions europees dels fons Next Generation que, per tant, s’hauran de retornar. Només en el pressupost de 2024 aquesta partida suma un total de 4,5 milions d’euros. A més, el conseller ha afirmat que les contractacions relatives a obres superiors a 40.000 euros no es poden aprovar perquè són competència de la Junta de Govern, que no es pot constituir. En el cas dels contractes de serveis, no es poden fer contractacions superiors a 15.000 euros. El també exconseller de Territori, ha apuntat que “les llicències d’obres es poden tramitar però no atorgar” sense Junta de Govern. Així mateix, també s’ha referit a les ajudes, subvencions i convenis a estudiants, clubs esportius i altres entitats que també queden paralitzades per la manca del principal òrgan executiu de la institució insular.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES