TOP
En Xicu des Moliner instants després del seu rescat. Toni Serra Brasero

Xicu des Moliner, crònica d’un rescat gairebé miraculós

Diuen que la mar no s’ha de témer, però sí que s’ha de respectar.

Aquest dimecres 14 d’agost, la mar ha estat terrible: Ha empès una quarantena d’embarcacions a les roques de Formentera, causant estralls i ferides de diversa índole a unes quantes persones.
També ha estat una mar on s’ha viscut un gairebé miracle: El retorn a terra ferma, sa i estalvi, d’en Xicu Torres Costa, de Can Manuel des moliner, que després de perdre el control del seu llaüt, tombat per la ventada i l’onatge, després d’aconseguir agafar-se a un quarter de la barca i restar set hores surant i resistint, ha set rescatat i, literalment, ha tornat a néixer.

Aquesta és la història d’en Xicu des Moliner. També és la història d’una germandat, la dels pescadors de Formentera, de la gent de l’illa, que no ha dubtat a fer-se a la mar per pentinar-la a la recerca del seu company i amic; amb l’ai al cor, amb moments d’incertesa i fins i tot desesperança en anar passant les hores, però també amb empenta, sense perdre la fe de trobar-lo amb vida tot anant resseguint els rastres sobre l’aigua.

És una història amb els seus noms propis, com en Pepe Pérez Marí, en Javi Tur de n’Agustí, n’Adan Escandell Garrido, en Toni Serra Brasero ‘Formiga’ o en Vicent Ferrer ‘Andreuet’, els Jaumet Jaume -pare i fill-, en Santi Costa des Caló, i en Xicu Andreuet de ‘Foreva’ entre altres noms de gent que des de la mar i des de terra ha patit i ha respirat alleugerida amb el desenllaç final.

Dels seus testimonis i d’altres com el de n’Iván Pérez, patró major de la Confraria de Pescadors, en traiem la cronologia dels fets d’aquesta jornada amb final feliç.

Cronologia d’una desaparició i un rescat
En Xicu havia sortit a pescar. Pels volts de les 10 h hauria d’haver tornat a terra. De fet, en Víctor Tur d’Es Copinar, ha estat pescant vora d’ell una estona, però allà les 10.30 h, en veure que s’apropava el mal temps, ha tirat cap a terra tot veient que en Xicu quedava recollint.

Cap a les 11.30 / 12 h, els familiars d’en Xicu han alertat a en Víctor que el cridaven per telèfon i donava que l’aparell estava parat. També han contactat amb n’Iván i els companys pescadors de la Savina, que l’han intentat contactar via ràdio, però tampoc donava senyal. Ha estat llavors quan s’ha donat l’avís d’alarma.

Des de la zona des Copinar han sortit els primers homes a la recerca del Cristina, el llaüt d’en Xicu, allà les 13 h, just després de passar el gruix del temporal. Han partit una moto d’aigua amb un socorrista, una barca des Copinar, una del quiosc Bartolito amb n’Adan Escandell Garrido i una altra d’un francès des des Ram amb en Jaumet Jaume.

Després s’hi han anat afegint altres embarcacions mobilitzades des de diversos punts de l’illa, tant de pescadors com de particulars, a més d’una barca del Consell amb els tècnics Susana Burgos i Javi Asensio acompanyats de dos patrons. També s’hi han incorporat mitjans aeris de Salvament Marítim.

Durant la batuda per la zona pròxima al far de la Mola i sa Punta Roja, han anat apareixent peces del Cristina. “Han estat moments de desànim, perquè anàvem trobant parts del llaüt com el timó, la nevera on duia el peix, una boia, un extintor o un tros de rem. Nosaltres estàvem ja que, bé, no sabíem què”.

Les embarcacions del dispositiu de recerca “anaven fent voltes, feien recorreguts en la mateixa direcció per a anar trobant coses. Allò donava a pensar que es trobava allí a prop”.

Cap a les 17.30 h, n’Adan des de la barca del Bartolito ha distingit quelcom: “Lluny he vist una cosa com redona i he pensat que podia ser una defensa. Quan hi era més a prop, he aixecat sa mà perquè em pareixia un cap, i he vist que també m’aixecaven sa mà. De seguida he anat cap allí i era ell. S’ha pogut enganxar a la barca i he cridat per ràdio dient que l’havia localitzat. Llavors ha vingut una altra barca i l’hem pogut pujar a bord entre tres i l’hem dut a s’Arenal. Estava bé, amb fred i nirviós però bé, en bon estat de salut”.

Una volta a coberta, en Xicu els ha explicat que per mor de les fortes ràfegues de vent, el tendal que duia per tenir ombra ha capgirat el llaüt. Ell s’ha posat dalt la quilla, però l’embarcació s’ha anat enfonsant en pocs minuts. Llavors, ha pogut agafar-se a un quarter -tapa de fusta- i ha estat set hores aferrat a ell fins que l’han localitzat.

En arribar as Arenals, n’Iván, que havia estat coordinant la recerca amb Salvament Marítim, ha pogut parlar una mica amb en Xicu: “M’ha dit ‘Gràcies. No pensava que avui arribàs en terra’ i m’ha contat que havia vist passar l’avió per sobre d’ell dues vegades. L’he vist molt engarrotat, amb mal a l’espatlla, cara de molt fatigat. Això ha set un poc força de voluntat, supòs, d’aguantar allà, i ara li deu haver vingut la baixada i li haurà sortit tot”.
El patró major de la Confraria ha volgut agrair a tothom els esforços fets durant tota la jornada de recerca i ha confessat que tornaria a casa alleujat, “perquè si hagués arribat la nit, no sé, m’hauria caigut un món damunt”.

Una volta arribat as Arenals, en Xicu ha estat traslladat en ambulància del SAMU 061 a l’Hospital de Formentera conscient i amb signes d’hipotèrmia. Segons ha informat l’àrea de Salut, havia de quedar ingressat en observació unes hores i, en principi, aquest dijous ja rebria l’alta.

Col·laboradors necessaris
No s’ha d’oblidar tampoc als efectius de Salvament Marítim, que des de l’aigua i des del cel s’han incorporat a la recerca, ni al servei d’emergències i a altres professionals -Bombers de Formentera, Policia Local, Guàrdia Civil, Protecció Civil- que han treballat durant tota la jornada, no només en la recerca d’en Xicu, sinó en les nombroses incidències que ha causat una DANA que malgrat que anunciada, ens ha agafat a tots plegats per sorpresa a causa de la seva virulència.

PD: L’home del caiac
Conta també la crònica d’aquest rescat que en Xicu tenia a prop seu a un caiaquista que era també pescant. Quan en Xicu ja havia acabat de feinejar, s’ha quedat perquè al del caiac li pillava vent i ha intentat apropar-s’hi per a ajudar-lo. Llavors seria quan ha vingut la ràfega forta que ha fet capgirar el llaüt i en Xicu ha perdut de vista l’home del caiac.

Pel que ha pogut saber Ràdio Illa, el caiaquista hauria estat rescatat per un veler tots arribant sa i estalvi a terra, on s’hauria posat en contacte amb la Guàrdia Civil per a explicar-los que hi havia un pescador en dificultats.

Durant l’operatiu de rescat, les barques han anat trobant el caiac així com una bossa amb galetes, aigua i un mòbil que presumiblement pertanyerien al pescador del caiac. Aquest dijous es preveu que aquesta persona passi per la caserna de la Guàrdia Civil a reconèixer aquests objectes i confirmar que són seus.

D’aquesta manera, es tancarà la incògnita de l’home del caiac, que per uns moments, havia fet témer que també havia desaparegut a la mar per mor del temporal.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES