El Ple activa les reformes normatives per forçar la qüestió de confiança del president
El Ple ha aprovat impulsar dos reformes normatives presentades per Sa Unió i PSOE per obligar el president a plantejar una qüestió de confiança en cas que el Consell operi, tal com succeeix actualment, sense Junta de Govern ni vicepresidència, dos dels “òrgans necessaris” de la institució insular segons l’article 130.2 de la Llei de Consells. Les dos proposicions, que eren les úniques a debatre i votar avui, han set aprovades amb idèntic suport: els vots a favor dels vuit consellers de Sa Unió i dels tres del PSOE, l’abstenció dels cinc representants de Gent per Formentera i el vot en contra del president, Llorenç Córdoba.
Aquesta aprovació activa la maquinària per, en un termini que podria oscil·lar entre els dos i els cinc mesos, fer efectives les modificacions normatives. D’una banda, la proposició de Sa Unió, que insta a reformar el ROC (Reglament Orgànic del Consell), requereix un informe del Consell Consultiu de les Illes Balears (òrgan superior de consulta de la comunitat autònoma), sotmetre’s a un període d’exposició pública i, en últim terme, tornar a passar pel Ple per aprovar-la de forma definitiva.
D’altra banda, la proposició del PSOE (com la de Sa Unió) també vol obligar al president sense Junta de Govern o vicepresident a presentar una qüestió de confiança, però a través de la reforma de Llei de Consells. En aquest cas, la modificació haurà de ser aprovada per una majoria de dos terceres parts dels diputats del Parlament balear (és a dir, 40 vots), segons ha precisat el secretari insular, Àngel Custodio Navarro.
La qüestió de confiança i el cas particular de Formentera
Sobre la naturalesa de la qüestió de confiança, que en la Constitució, l’Estatut i el ROC s’entén com una eina a disposició del president per afrontar un escenari de debilitat davant del Ple, Navarro ha fet una reflexió atès el cas particular del Consell de Formentera.
El secretari ha subratllat que en la nostra institució insular no està contemplada la facultat de nomenar consellers no electes, una possibilitat que, en la situació actual, almenys permetria formar una Junta de Govern. En aquest sentit, el jurista ha assenyalat que en aquest cas particular podria admetre’s “la necessitat d’orquestrar una qüestió de confiança sobrevinguda d’un incident derivat d’una falta de confiança del Ple”, és a dir, sense que sigui plantejada per iniciativa del president.
Cal recordar que mitjançant la qüestió de confiança, el president demana el suport a les seves polítiques. En cas que el plenari li denegàs la confiança, hauria d’abandonar el càrrec, tot i que mantindria l’acta de conseller.
“Jutge i part”
La sessió d’avui era la continuació del Ple ordinari d’agost que se suspengué el passat dijous després que Navarro exposàs que abans d’abordar les dos proposicions tractades avui, havia de redactar un informe que justificàs que per aprovar-les era necessari el vot favorable de la majoria absoluta dels consellers (meitat més un).
La sessió ha estat protagonitzada pels debats al voltant de la governabilitat del Consell i s’han viscut moments de tensió especialment en els enfrontaments entre l’exvicepresident José Manuel Alcaraz i el president Córdoba. Com a novetat, avui s’hi ha afegit la polèmica sobre en quins moments Llorenç Córdoba ha de presidir el Ple, una funció que comporta liderar el tractament de l’ordre del dia i, sobretot, cedir els torns de paraula o interrompre intervencions alienes, si s’escau.
En aquest darrer capítol s’ha produït un enfrontament destacable, quan Rafael Ramírez, portaveu del PSOE, ha recriminat al president que dijous passat interrompé el Ple per guanyar temps i “pressionar a [Marga] Prohens”, la presidenta popular del Govern balear, amb la finalitat que aquesta, al seu torn, pressionàs al PP de Formentera per retirar la proposició de Sa Unió aprovada avui. Llavors Ramírez ha dit: “Vostè no és demòcrata”. Córdoba ha interromput al socialista i l’ha “cridat a l’ordre”, indicant que no podia emetre aquestes “acusacions” i “judicis de valor”. Ramírez, amb sornegueria, ha reformulat l’afirmació: “Hi ha una gran falta d’etiqueta democràtica. Això m’ho passa?”
El conseller de Sa Unió, Javi Serra, s’ha unit a les crítiques de Ramírez, i ha preguntat al president on és l’informe jurídic que ha de dirimir quan s’ha de delegar la presidència en un Ple on Córdoba és “jutge i part”.
Consell Consultiu, sobre la situació de Formentera: “Molt sorpresos, però molt”
Així mateix, el secretari també ha fet referència a l’extens informe en què planteja les incògnites en la governabilitat i funcionament d’un Consell de Formentera que no compleix amb la Llei de Consells i que ha remès al Consell Cosultiu de Balears perquè emeti un dictamen que posi llum a l’escenari de la institució insular.
Navarro ha avançat que de forma “oficiosa” lletrats i tècnics del Consell Consultiu que han llegit el seu informe ja li han transmès que “estan molt sorpresos, però molt, moltíssim (…) i que estam en una situació completament desconeguda”.
Sa Unió: “Estam vorejant un sistema autoritari”
Després de l’aprovació de la proposició de Sa Unió, el seu portaveu, José Manuel Alcaraz, ha destacat que “avui tenim un instrument legal que ens permet obligar el president a sotmetre’s a una qüestió de confiança”. A més, durant el Ple ha recriminat a Córdoba que, en comptes de debatre sobre la governabilitat del Consell, “hauríem d’estar parlant de la gestió del litoral, de l’estany des peix, de quins projectes es presenten per a l’ITS [Impost de Turisme sostenible], de l’execució dels [fons] Next Generation, dels mestres que arriben ara i no tenen casa, dels problemes d’habitatge que té molta gent”. Però, en canvi, ha dit Alcaraz, “senyor president, vostè s’aferra a la cadira”. A més, ha afirmat rotundament: “Estam vorejant un sistema autoritari”.
Retorn de Sa Unió a la Junta de Govern: “És absolutament mentida”
Sobre l’anunci que ahir va fer l’àrea insular de comunicació amb relació a què alguns consellers de Sa Unió haurien acordat amb Córdoba tornar a formar part de la Junta de Govern per facilitar la governabilitat del Consell, Alcaraz ha insistit en el desmentiment que ahir ja avançà la coalició: “Això és absolutament mentida, el president viu en una realitat paral·lela en què s’imagina coses que no són”. A més, ha negat que Córdoba els hagi fet cap proposta en aquest sentit i també ha rebutjat que Sa Unió tengui previst celebrar una reunió per decidir sobre aquesta possibilitat.
Córdoba: “En principi deien que tornaven”
En canvi, sobre el comunicat d’ahir, el president ha declarat: “Confirm que hi ha una proposta i en principi [alguns consellers de Sa Unió] deien que tornaven [per formar Junta de Govern], potser ara canvien d’opinió”. Tot i això, Córdoba no ha aclarit amb quins consellers hauria pactat i ha indicat que l’acord no està per escrit. A més, ha destacat que la proposta la va fer un mes enrera i que a Palma (en referència al PP balear) n’estaven “assabentats”.
GxF: “Inseguretat jurídica en el Consell”
Alejandra Ferrer, portaveu de Gent per Formentera, ha justificat l’abstenció en les votacions d’avui perquè entén que “la qüestió de confiança és clarament potestativa” i que una reforma del ROC s’ha de fer “amb tranquil·litat i consens”. Tot i això, ha mostrat una moderada satisfacció per la seva aprovació perquè, segons ella, obligarà el Govern balear a implicar-se en la situació del Consell de Formentera.
A més, després de sentir les paraules del secretari sobre l’informe enviat al Consell Consultiu, Ferrer ha apuntat que “mai havíem estat en una situació de tanta inseguretat jurídica en el Consell” i ha remarcat que “les competències locals [del Consell] s’estan mig executant, les autonòmiques no s’estan exercint”. També ha exemplificat: “El consell no pot emetre llicències d’obres majors en rústic, no té capacitat per tramitar sancions greus i molt greus en temes com turisme i activitats (…). A Formentera no hi havia ‘beach clubs’ ni s’havien aprovat (…), tothom fa el que vol, més o menys com fa vostè”, ha dit mirant al president.
PSOE: “Serà com una bola de neu”
El portaveu socialista, Rafael Ramírez, ha exposat al Ple que per al Consell, “no complir amb les nostres competències tendrà conseqüències, i cada vegada més, serà com una bola de neu”. En aquest sentit, ha declarat: “El Consell és disfuncional, hi ha llacunes on el secretari i tècnics han d’estar a l’expectativa del que pot passar”.
Sobre la proposició socialista que s’ha aprovat avui, Ramírez ha manifestat que “si el president no és capaç de complir amb els requisits perquè el Consell mantingui la seva essència i pugui desenvolupar la seva activitat complint amb la Llei, ara tendrà l’obligació de presentar-se a una qüestió de confiança.
Finalment, el socialista ha articulat una metàfora per descriure la situació de la crisi de Govern: “Estam assistint a un divorci [entre Córdoba i Sa Unió], vostès es barallen per qui es queda la casa, mentrestant, els ciutadans estan orfes. On són les mesures sobre habitatge? L’interès públic ha quedat en un segon pla”.
Córdoba: “Dimissió per pressionar i coaccionar el president”
El president, Llorenç Córdoba, una vegada més, ha insistit als consellers de Sa Unió que compleixin el mandat de les eleccions i retornin a les seves funcions a l’equip de Govern. A més, ha instat a l’oposició a què reclami formalment en el Ple que els consellers de la coalició de PP i Compromís es reintegrin a l’executiu insular i permetin la constitució de la Junta de Govern.
També ha retret als consellers dimissionaris de Sa Unió la seva “deixadesa de funcions” i que abandonassin la seva responsabilitat al Govern per “pressionar i coaccionar al president”, una afirmació que Alcaraz ha demanat que retiràs, perquè esmentava un delicte tipificat en el Codi Penal, cosa que el cap insular no ha fet.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.