TOP
Xicu des Moliner, aquest matí as Ram, al costat del llaüt reflotat ‘Cristina’. Foto: Ramon Tur per 4mentera.com.

Com ha set l’aparició del ‘Cristina’ el llaüt d’en Xicu des Moliner enfonsat el dia de la DANA

El llaüt ‘Cristina’, del pescador Xicu Torres, de can Manuel des moliner de la Mola, ha aparegut per sorpresa aquest matí en el seu varador habitual des Ram, després que s’enfonsàs en aigües del sud de la Mola el passat 14 d’agost, jornada en què Formentera fou afectada per una sobtada tempesta amb ratxes de vent de 120 km/h que va empènyer desenes d’embarcacions a les roques. De moment, no han transcendit els detalls de com han set les feines de recuperació del llaüt, en què hi ha participat voluntàriament un extens grup d’amics i vesins del pescador, fent que una història que va tenir a tota l’illa en vil durant hores i va estar al límit de la tragèdia, hagi conclòs amb final feliç.

El grup de suport a en Xicu
Arran del naufragi i posterior rescat d’en Xicu, l’únic tripulant del llaüt, un grup de persones s’organitzaren per secundar-lo en les tasques de recerca de l’embarcació. Aquest col·lectiu s’ha articulat en el grup de Whatsapp on aquest matí a primera hora han arribat les primeres fotografies del llaüt recuperat, que sorprenentment mostrava un aspecte gairebé “intacte”, segons un dels testimonis presencials. A les imatges i vídeos, els participants en el grup han respost amb una onada de felicitacions i mostres d’alegria.

El ‘Cristina’, aquest matí as Ram. Foto: Jaume Escandell.

Ràdio Illa ha contactat amb Xicu Torres, que ha preferit ajornar les declaracions fins que pugui parlar amb Capitania Marítima, però ha volgut expressar el seu agraïment a totes les persones que han participat en la recerca i que li han donat suport durant les darreres setmanes.

Els drons, decisius
Les tasques, en què hi han participat embarcacions equipades amb sondes, drons, robots submarins i bussejadors, s’iniciaren durant la segona quinzena d’agost, si bé les novetats més importants han tengut lloc durant la passada setmana.
El dimarts, 3 de setembre, un vesí de la Mola, després de revisar més de 800 imatges aèries realitzades amb el seu dron, informà sobre la posició d’una petita taca blanca a la mar que podia ser una embarcació enfonsada. L’endemà, 4 de setembre, un altre pilot de dron, comunicà l’existència d’un vessament d’hidrocarburs de reduïdes dimensions detectat en les mateixes coordinades geogràfiques on s’havia detectat la taca blanca el dia anterior. Dijous, 5 de setembre, un tercer pilot de drons confirmà la presència de petites taques amb contaminació per hidrocarburs, en una zona pròxima al lloc del naufragi, entre es Ram i s’Estufador.
Finalment, el ‘Cristina’ ha aparegut aquest matí “miraculosament”, segons el comentari d’un dels participants en el citat grup de Whatsapp.

Així mateix, avui també hem conegut les persones i els mitjans que participaren el passat 14 d’agost en el rescat d’en Xicu Torres.

Embarcació pneumàtica que va trobar a en Xicu:
– Adan Escandell Garrido (Porrassines)
– ⁠Victor Tur Tur (Es Copinar)

Emb.: “CARUMAX”
– Javi Tur Mayans (Agusti)

Emb.: “ES CALÓ”
– Santi Costa (Ca na Bet)
– Mara Costa
– ⁠Saúl Costa

Emb.: “ROSALIE”
– Jacques Vial
– Jaume Juan Ferrer (Jaumet Jaume, pare i fill)
– Jaume Juan Torres

Emb.: PIVOTE
– Vicent Ferrer Mayans (Andreuet)
– Toni Serra Brasero (Formiga)

Motos d’aigua:
– Xicu Ferrer Planells (Andreuet)
– ⁠Socorristes de la platja de Migjorn

DRONS:
– José Antonio Arribas Redondo
– ⁠Jorge Jiménez Martínez-Pantoja

Inspecció Pesquera del Govern Balear:
– Emb.: “POSIDONIA FORMENTERA”
– Javier Asensio Ruano
– Susana Burgos Torralba
– Pepe Pérez Marí
– Emilio Campillo Marí

Servei SOS Platges:
– Marco Lage
– Roberto Javier Washer
– ⁠Nahuel Debian
– Damián

Salvament Marítim:
– AS SASEMAR 102 (avió)
– HELIMER 221 (helicòpter)
– ⁠GUARDAMAR POLIMNIA

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES