TOP
Pepita Gavaldar de l’AECC

Gairebé 3.800 dones de les Pitiüses van participar el 2023 en el programa de detecció precoç de càncer de mama

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama de Balears va enviar durant 2023 un total de 40.963 citacions a dones d’entre 50 i 69 anys, un 5% més que les cursades l’exercici precedent. A aquestes citacions, van respondre 29.706 dones el que suposa una taxa de participació del 72,5%.

Si en 2023 van acudir a realitzar-se mamografies preventives 29.706 dones de les 40.963 convidades, un any abans van participar en el programa de detecció precoç 28.899 dones de les 37.587 invitacions cursades, el 76,9%, la qual cosa indica que la taxa de resposta a la citació ha estat lleugerament inferior.

Per aquest motiu, Salut recorda la importància de la prevenció i la detecció precoç i insta les dones a participar en el programa de cribratge de càncer de mama, quan es rep la citació.

El Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, que cada any se celebra el 19 d’octubre, és un recordatori del compromís de tota la societat en la lluita contra aquesta mena de tumors. La celebració busca conscienciar a la població mundial sobre la importància de la prevenció i el diagnòstic primerenc d’aquesta malaltia, que afecta milions de persones a tot el món.

La Conselleria de Salut insta les dones participants en aquest programa de detecció precoç a acudir a realitzar-se les mamografies ja que, ha recordat, és una acció que salva vides, ja que diagnostica els tumors en fases molt inicials en les quals el seu tractament és molt més efectiu i amb més possibilitats d’una curació total.

En aquesta data, la consellera de Salut, Manuela García, acompanyada pel president de la AECC a Balears, José Reyes, ha visitat aquest matí, les diferents taules informatives organitzades per l’Associació espanyola contra el Càncer. Aquest dissabte, 19 d’octubre, se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de mama amb l’objectiu de recordar la importància de la prevenció i la detecció precoç

Dades per illes

Per illes, d’aquestes 40.963 persones a les quals se’ls va enviar la notificació, a Mallorca es va dir a 30.890 dones. 22.186 van assistir a realitzar-se la mamografia (una taxa de participació del 71,8%); d’aquestes, 1.046 van donar un resultat no concloent, la qual cosa va implicar que el 4,7% van ser derivades per a exploracions complementàries.

A Eivissa i Formentera, de les 5.334 notificacions, van anar finalment 3.773 les que van participar en el programa (74% de participació). El percentatge de no concloents va ser de 6,2%, en total 237 dones.

A Menorca. les dones citades van ser 4.739 i es van realitzar 3.747 mamografies (un 79% de participació), amb una taxa de no concloents del 5,6%, cosa que significa que 208 dones van ser derivades per a la realització d’estudis complementaris.

1.491 dones reavaluades

Aquest programa de detecció precoç de tumors mamaris va permetre en 2023 que 1.491 dones de Balears anessin derivades a altres serveis mèdics per a la realització d’estudis complementaris, en collir un resultat no concloent en les mamografies a les quals van ser sotmeses.

El programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama es dirigeix a totes les dones residents a Balears amb edats compreses entre els 50 i els 69 amb una periodicitat de dos anys. L’estudi mamogràfic rutinari consisteix en la realització una mamografia que, posteriorment, és valorada per dos radiòlegs per separat que realitzen lectures independents. L’interval de 2 anys entre les mamografies de cribratge és el més adequat per a optimitzar els beneficis del cribratge amb el menor nombre de mamografies realitzades al llarg de la vida de les dones.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES