TOP
Els consellers del PSOE en un Ple.

El PSIB-PSOE exigeix que el President Córdoba respecti el treball de la Comissió de seguiment del Codi Ètic

En nota de premsa emesa avui dissabte, el PSIB-PSOE local denuncia que el president Córdoba ha iniciat una campanya de desprestigi sobre el contingut de l’informe que ha elaborat la Comissió de Seguiment del Codi Ètic i també sobre els mateixos membres que el formen, a pesar que aquest està pendent de ser comunicat als grups polítics del plenari del Consell Insular de Formentera.

El comunicat denuncia que el president Córdoba ha asseverat, en diversos mitjans de comunicació, que no se li ha donat el tràmit d’audiència ‘establert per llei’, així com ha dubtat de la imparcialitat dels membres de la comissió. “Cal destacar el següent”, prossegueix la nota dels socialistes:

“- El Codi Ètic i de Bon Govern del Consell Insular de Formentera, té per objecte establir els valors i les normes de conducta que, en l’exercici de les funcions i competències que tinguin atribuïdes, han d’observar els seus destinataris; així com implementar un sistema de seguiment i avaluació del codi per garantir la seva eficàcia a fi d’afavorir el desenvolupament d’una administració insular transparent, eficaç i eficient.

– Les finalitats del Codi Ètic, tal com s’estableix al mateix, són el foment de la cultura d’integritat i promoure actituds que ajudin a preveure males pràctiques i conductes, així com pautes d’actuació per facilitar el bon govern i la qualitat institucional de la política de l’illa de Formentera. És en aquest marc on s’ha demanat i emès l’informe d’avaluació, entre d’altres, de si l’actitud del president del Consell ha complert el codi ètic, segons les funcions que li atribueix l’article 16 del codi ètic a la Comissió d’Ètica i Bon Govern.

– Aquest informe ha de tenir per objecte,” l’avaluació ètica, dins l’àmbit d’aquestes competències, d’una sèrie de qüestions que poden comprometre la integritat i l’estabilitat del Consell Insular de Formentera.”

No es tracta, per tant, asseguren des del PSOE, d’un procediment administratiu, ni molt menys d’un procediment sancionador, que és on s’escauria seguir els tràmits l’audiència i/o les fases del procediment administratiu assenyalades a la llei 39/2015, del Procediment Administratiu Comú (LPACAP), com són l’inici, instrucció, ordenació i finalització del procediment, invocades pel president Córdoba als diversos mitjans de comunicació. “Es tracta, per tant, de la feina de persones designades per la seua objectivitat per avaluar si hi ha conductes a aquesta corporació que puguin incomplir els principis de bon govern que el Codi Ètic preveu. I dins d’aquestes qüestions, tal com l’article 16.3.c preveu, es poden rebre denúncies.”

Recorden els socialistes que va ser el plenari qui va denunciar i demanar aquest informe. “I és el plenari, l’òrgan sobirà que ha de vetllar per la correcta emissió del mateix. És, per tant, el president Córdoba i tota la resta dels membres del plenari del Consell, qui es troben dins l’àmbit subjectiu d’aplicació del Codi Ètic, assenyalat a l’article 3, i no els membres de la comissió de seguiment.”

Finalment, indica la nota del PSOE que “s’ha publicat l’intent i pretensió de recusació d’alguns dels membres de la Comissió. El mateix Codi Ètic estableix a l’article 16. 2 la designació dels seus membres, que han de ser independents per garantir la mateixa finalitat d’aquesta. Per tant, el president Córdoba, que va votar a favor d’aquest codi el 31 de juliol de 2019, i que va signar aquest mateix codi, hauria de saber que les causes al·legades de recusació no tenen cap sentit i són una forma d’intentar apartar totes aquelles persones que puguin ser crítiques amb conductes poc
transparents dels membres de govern, la qual cosa aniria contra la mateixa operativitat d’aquest Codi.”

Per tot això, el PSIB PSOE considera que la Comissió ha fet la seva feina, cenyint-se al que disposa el Codi Ètic, i ara és el Ple qui haurà d’avaluar (si s’escau), si ha d’actuar per salvaguardar el bon govern del Consell Insular de Formentera, en el cas que la informació que el president Córdoba vol desacreditar, hagi detectat un incompliment dels principis d’integritat, bon govern i transparència: “El PSIB-PSOE considera que la transparència i el compliment del codi ètic són fonamentals per a la gestió pública i exigeix que al president Córdoba que ha de respectar els principis democràtics i no aturar les qüestions que no siguin del seu parer, pel bé de la ciutadania de Formentera.”

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES