TOP
El president Córdoba (al mig), en una sessió plenària. Arxiu

Córdoba esquiva la presentació de l’informe del Codi Ètic amb un ple extraordinari

El ple ordinari del mes d’octubre no s’ha convocat i, en el seu lloc, aquest dijous a les 9 hores, se celebrarà una sessió extraordinària i urgent que inclourà tots els punts de l’ordre del dia previstos inicialment en l’ordinària, a excepció del relatiu a donar compte de l’informe de la Comissió d’Ètica i Bon Govern del Consell a propòsit de la crisi institucional que pateix aquesta administració. La resta de punts de la sessió ordinària, compresa la modificació pressupostària necessària per pagar les nòmines dels funcionaris el desembre, sí que es troben en l’ordre del dia del ple extraordinari.
D’aquesta manera s’han superat les hores d’incertesa que s’han viscut quan Córdoba ha rebutjat convocar un ple on es presentàs l’esmentat informe de la Comissió del Codi Ètic, alhora que el secretari insular s’ha oposat a donar conformitat a una convocatòria ordinària que no inclogués aquest punt en l’ordre del dia.

Informe sobre la no convocatòria del ple ordinari
Atès aquest escenari, el secretari habilitat nacional del Consell de Formentera ha emès un informe en què aborda el perquè de la no convocatòria de la sessió ordinària, que segons l’article 48 del ROC hauria de tenir una periodicitat com a mínim, mensual. En el document, el jurista assenyala que el president, Llorenç Córdoba “es nega a signar” la resolució de convocatòria del ple ordinari d’octubre “perquè considera que cal llevar de l’ordre del dia” la presentació de l’informe de la Comissió d’Ètica. El jurista recull en el seu informe els arguments que esgrimeix Córdoba: “Diu que tractar aquest assumpte li pot provocar danys i perjudicis irreparables i que s’han de preservar els seus drets fonamentals; també diu que ha recusat dos membres de la Comissió d’Ètica (…) i que no es pot donar compte d’aquest assumpte en el ple”.

“Obligació inexcusable” i “urgent” de presentar l’informe al ple
En canvi, el secretari considera que “és una obligació inexcusable (…) donar compte, de manera urgent, al ple, de l’informe” que la Comissió d’Ètica aprovà el passat 2 d’octubre i també recorda que la sol·licitud de recusació de Córdoba ja ha estat resolta. En aquest capítol, avui l’àrea insular de Comunicació ha indicat a Ràdio Illa que el president “no ha estat informat” del fet que la seva petició de recusació hagués rebut resposta. Una afirmació que contrasta amb el fet que ahir dilluns es va donar registre a l’àrea jurídica del Consell d’un document en el qual la Comissió d’Ètica informava, a més del trasllat al Ministeri Fiscal de la presumpta comissió d’un delicte de malversació, de la seva resposta negativa a diverses al·legacions presentades pel president, entre elles, les recusacions.

“Radicalment contrari als drets fonamentals” dels 16 consellers
En tot cas, l’informe del secretari apunta que “resultaria radicalment contrari als drets fonamentals” dels 16 consellers restants
(que amb el president, constitueixen el ple), que no es presenti l’informe de la Comissió d’Ètica “formalment el ple”, perquè és precisament el ple el que encarregà a aquesta Comissió “per unanimitat” que emetés l’informe. Per tot això, el jurista “considera que prevalen els drets dels 16 corporatius restants a conèixer el contingut de l’informe i no només el dret fonamental del president, a què no es conegui”.
Finalment, el secretari habilitat nacional afirma: “Si no s’inclou aquest punt de l’ordre del dia, no donaré cap conformitat jurídica a la convocatòria de cap sessió ordinària del ple, que es pretengui fer, sense incloure aquest punt” i deixa la porta oberta a què si hi ha “assumptes de rellevància i també urgència, com ara la modificació pressupostària” es puguin abordar en una sessió extraordinària del ple, com està previst que succeeixi dijous vinent.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES