TOP
Vacuna Foto: Ana Jiménez

Oberta la vaccinació contra la grip i la COVID-19 sense cita a l’Hospital

Demà s’obre la campanya de vaccinació contra la grip i la COVID-19 per a la temporada 2024-2025 sense cita als centres de salut habilitats a les quatre illes. El principal objectiu d’aquesta campanya és millorar els nivells de cobertura en tots els col·lectius de risc que es registraren en campanyes anteriors.

Les persones que vulguin immunitzar-se contra el virus estacional poden acudir a partir d’avui sense cita al CS Formentera (hospital) del dilluns al dijous de 14.00 a 19.30 h i els divendres de 9.00 a 14.00 h. També es pot demanar cita per mitjà del telèfon d’InfoSalut Connecta (971 22 00 00) o en el web grip.caib.es.

A les altres illes, els llocs de vaccinació són els següents:

A Mallorca: CS Escola Graduada (Palma), CS Escorxador (Palma), CS Son Pisà (Palma), CS Es Blanquer (Inca), CS Manacor, CS Santa Ponça i CS Trencadors (s’Arenal de Llucmajor) del dilluns al divendres de 14.00 a 19.30 h i els dissabtes de 9.30 a 18.30 h.

A Menorca: Hospital General Mateu Orfila (els dimarts i dijous de 15.30 a 20.00 h i els dilluns, dimecres, divendres i dissabte de 8.30 a 14.30 h) i CS Canal Salat (Ciutadella) del dilluns al divendres de 15.30 a 20.00 h i els dissabtes de 8.30 a 14.30 h.

A Eivissa: Hospital Can Misses (els dissabtes de 9.00 a 19.00 h), CS Can Misses, CS Sant Josep de Sa Talaia i CS Sant Joan de Labritja (del dilluns al divendres de 13.00 a 14.00 h) i CS Es Viver, CS Vila i CS Santa Eulària des Riu (del dilluns al divendres de 14.00 a 19.30 h).

Població diana

La campanya de vaccinació s’adreça a totes les persones a partir dels 60 anys d’edat i a les menors d’aquesta edat que tenguin alguna de les condicions de risc establertes. En total, aquesta població diana la formen a les Illes Balears unes 606.685 persones en el cas de la grip (486.040 a Mallorca, 47.434 a Menorca i 77.204 a Eivissa i Formentera) i 458.323 persones en el cas de la COVID-19 (366.549 a Mallorca, 36.877 a Menorca i 54.897 a Eivissa i Formentera).

Es recomana la vaccinació als grups de població següents:

Persones de 60 anys o més.
Majors de 65 anys internats a residències geriàtriques, centres de discapacitats o ingressats en institucions tancades.
Persones, a partir dels 12 anys, que pateixen alguna condició de risc, com ara diabetis, obesitat mòrbida, malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, malalties renals o hepàtiques, incloent-hi l’alcoholisme, malalties neuromusculars greus, persones immunodeprimides, incloent-hi les que tenen el sistema immunitari minvat pel virus de la sida (VIH) o per fàrmacs, així com els receptors de trasplantaments, celíacs, persones diagnosticades de càncer, amb malalties inflamatòries cròniques, i les que pateixen trastorns o malalties que impliquin disfunció cognitiva, com ara la síndrome de Down o demències.
Dones embarassades en qualsevol moment de la gestació i fins als sis mesos després del part.
Persones que conviuen amb d’altres que tenen un alt grau d’immunosupressió (trasplantats, persones amb insuficiència renal crònica o infectades pel VIH).
Fumadors.
Personal dels centres sanitaris i sociosanitaris, tant públics com privats, així com els estudiants que hi estan en pràctiques.
Treballadors dels serveis públics essencials, com les forces i cossos de seguretat de l’Estat, tant nacionals com locals, bombers i serveis de protecció civil.
Professionals d’escoletes i centres d’educació infantil.
Persones que fan feina a granges o explotacions avícoles, porcines, de visons o de fauna silvestre, amb l’objecte d’evitar una contaminació creuada de virus humans i animals.

Com a novetat, aquest any s’ha encetat el pla pilot a les escoles, així com la vaccinació universal dels infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat (4 anys i 11 mesos). El motiu de la immunització universal d’aquest col·lectiu, que ja s’implantà la campanya passada contra la grip, és que els infants d’aquesta edat pateixen freqüentment la grip i, tot sovint, de manera molt greu. A més, solen ser els principals transmissors del virus gripal a altres col·lectius diana. Amb això no solament es brinda al menor una protecció individual, sinó que també les persones vulnerables del seu entorn es protegeixen del contagi. La pauta de vaccinació d’aquests infants sans és d’una sola dosi. Als més petits, dels sis mesos als dos anys, se’ls administrarà un vaccí inactivat injectable. A la resta de menors de la franja d’edat, des dels 2 anys fins als 4 anys i 11 mesos, se’ls inocularà un vaccí antigripal intranasal.

La vaccinació contra la COVID-19

Com en anteriors campanyes contra la grip, des que irrompé la COVID-19, als centres dependents del Servei de Salut s’oferirà, a aquelles persones en què estigui indicat, la possibilitat d’administrar-los ambdós vaccins, contra la grip i contra la COVID-19.

La vaccinació doble també s’ofereix a tota la població amb condicions de risc a partir dels 12 anys, a les dones embarassades, als convivents amb persones amb un grau d’immunosupressió alt o amb ancians amb malalties de més risc, al personal de serveis essencials i als treballadors dels centres sanitaris o sociosanitaris, amb l’única excepció dels estudiants en període de formació, a qui solament se’ls recomana la vaccinació contra la grip.

Finalment, també s’insta a vaccinar contra la COVID-19 els infants d’entre 6 mesos i 12 anys que presenten alguna de les situacions següents (així com a les persones que hi conviuen): trasplantats de progenitors hematopoètics; immunodeficiències primàries i adquirides o estan en tractament amb immunosupressors, i els que pateixen malalties cròniques cardiovasculars, respiratòries neurològiques o neuromusculars greus.

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES