![](https://www.radioillaformentera.cat/wp-content/uploads/2024/11/WhatsApp-Image-2024-11-25-at-22.42.24.jpeg)
Espai Dones i FIGA renoven el 25N a Formentera
Espai Dones, amb 17 anys de trajectòria en la lluita feminista a Formentera, ha compartit protagonisme en els actes del Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència contra les dones amb FIGA, la nova entitat nascuda enguany que ha irromput en el 25N amb una descàrrega de reivindicació igualitària a través de diversos formats artístics.
L’acte central de la jornada a la plaça de la Constitució de Sant Francesc ha començat passades les 17.30 hores amb la ja tradicional batucada de Blocco Colubraria, que ha anat seguida per la lectura del manifest d’Espai Dones que han portat a terme Amparo Bosch, Sònia Mayans i Dolores Fernández Tamargo.
![](https://www.radioillaformentera.cat/wp-content/uploads/2024/11/WhatsApp-Image-2024-11-25-at-22.44.37-300x169.jpeg)
La plaça, durant la batucada del 25N.
La reivindicació d’Espai Dones per al 25N
El manifest d’enguany ha posat èmfasi en el masclisme que és “molt a prop nostre, ens envolta, ens assetja, hi és, malgrat que sovint, no en som conscients” i ha agregat: “A la nostra societat, formalment igualitària i amb polítiques actives d’igualtat, la reproducció dels valors patriarcals es fa des de tres mons estretament connectats: el món de la creació, el dels mitjans de comunicació i el consum de masses. És a dir, la indústria de la imatge, la del sexe i la del futbol són alguns dels espais on qualla la rància ideologia de la naturalesa diferent i complementària dels sexes”. Així mateix, el manifest d’Espai Dones ha recordat que “la violència contra les dones és la punta visible de l’iceberg que ens mostra la jerarquia de poder entre els sexes que encara persisteix a la nostra societat”. Podeu llegir el manifest complet en aquest enllaç.
![](https://www.radioillaformentera.cat/wp-content/uploads/2024/11/WhatsApp-Image-2024-11-25-at-22.42.19-1-300x169.jpeg)
La mostra sobre els 17 anys de reivindicació d’Espai Dones.
D’altra banda, l’exposició que s’ha inaugurat aquest vespre a l’Ajuntament Vell és un repàs a l’activitat d’aquesta entitat durant les seves gairebé dos dècades d’història. Titulada ‘Espai Dones, 17 anys de feminisme‘, la mostra es podrà visitar fins al 30 de novembre i reuneix diversos cartells d’activitats, espectacles i tallers que ha organitzat l’associació.
![](https://www.radioillaformentera.cat/wp-content/uploads/2024/11/WhatsApp-Image-2024-11-25-at-22.42.28-300x169.jpeg)
‘El crit actiu contra la violència masclista’, una obra d’Arantxa Garbuno.
FIGA participa per primera vegada en el 25N
Feminismos Interculturales en Grito Activo (FIGA) ha desplegat la seva proposta transformant una part de la plaça en “un crit actiu contra la violència masclista” a través d’un collage gegant de fotos en primer pla i en blanc i negre, una obra de la fotògrafa mexicana establerta a l’illa Arantxa Garbuno. A les imatges apareixen les voluntàries de FIGA i integrants de Blocco Colubraria amb expressió de cridar. Com diu el nom de l’associació, és un crit actiu contra expressions ben diverses del masclisme que FIGA ha volgut destapar en un mural contigu: “Jugar amb nines és de nenes”, “les senyoretes no criden”, “dona sense fills, jardí sense flors” o “això és massa provocatiu”, entre moltes altres.
Al costat de tot això, una paradeta amb voluntàries de FIGA feien in situ serigrafies sobre bosses de tela i samarretes amb el lema “somos el grito de las que ya no están” o el logo de l’associació, que dona bona mostra del seu tarannà: una figa, inequívoc símbol del sexe femení, que en la seva punta superior acaba com si fos una metxa d’una bomba a punt d’explotar. Tot plegat es venia a la voluntat, amb notable interès del públic assistent.
![](https://www.radioillaformentera.cat/wp-content/uploads/2024/11/WhatsApp-Image-2024-11-25-at-22.42.20-e1732571529904-239x300.jpeg)
El logo de FIGA serigrafiat en una tela.
La violència masclista durant la temporada turística
La portaveu de FIGA, Natalia Surop, ha ofert un discurs sense papers que ha conclòs amb un sonor aplaudiment “per recordar les que ja no hi són, perquè les han assassinat, i les que estem lluitant i estem cridant”. Surop ha destacat la realitat que viuen moltes dones arreu del món, “que no poden estudiar, ni escollir amb qui casar-se o on treballar”, si bé ha parlat també de la violència masclista a Formentera: “Aquí ho veiem molt al llarg de la temporada, dones que rebem assetjament laboral o violència sexual en el nostre lloc de feina i som emmudides, se’ns fa fora, mentre que els violents se’ls mantenen al seu lloc i no se’ls sanciona”.
En declaracions a Ràdio Illa, Surop ha subratllat la importància del 25N: “Tots els dies de l’any i a tot arreu les dones patim violències masclistes, per això és important avui aprofitar tots els mètodes que tenim a l’abast per lluitar contra això, sigui a través de la veu, dels crits -en al·lusió al muntatge fotogràfic- o dels instruments artístics que tenguem”, com les serigrafies. A més, la portaveu ha explicat que FIGA és un col·lectiu de dones immigrants que viuen a Formentera sorgit a principis de 2024 “per donar veu a les qüestions que ens travessen pel simple fet d’haver nascut dones”. Finalment, ha recordat que la seva primera aparició pública fou en una acció durant el darrer Festival Qué Celeste, quan feren un muntatge artístic amb una barca de la migració recuperada.
Programa del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones
La programació del 25N a Formentera conclou el pròxim divendres 29 novembre amb la presentació i projecció del documental ‘Pornografia. Accés i impacte en l’adolescència’, basat en un estudi realitzat per l’Institut Balear de la Dona, de 40 minuts de durada. La cita és a les 17:00 h a la sala plens del Centre de Dia.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.