Iván Pérez Marí: Les barques de bou generen entre el 65 i el 80% de la facturació de la Confraria
El patró major de la Confraria de Pescadors de Formentera, Iván Pérez Marí, ha destacat des de Brussel·les el pes decisiu de l’activitat pesquera amb barques de bou per a Formentera. El patró major ha calculat que entre el 65 i el 80% de la facturació total de la Confraria prové de les dos barques d’arrossegament de Formentera i dels vaixells de la mateixa tipologia alacantins que subministren gambes i cigales. Pérez Marí ha subratllat que si les barques de bou es veuen obligades a abandonar la seva activitat, la mateixa existència de la Confraria de Pescadors estaria en qüestió. Escolta l’entrevista sencera en aquest reproductor.
Pérez Marí es troba aquests dies a Brussel·les per seguir de prop les negociacions que des d’ahir es porten a terme al Consell de la Unió Europea (UE) al voltant de la proposta per reduir de 127 a 27 els dies de pesca anuals de les barques de bou en el Mediterrani. El formenterer, com la resta del sector, rebutja de ple la proposta i creu que tan pocs dies de pesca a l’any, farien econòmicament inviable l’activitat per a les barques d’arrossegament.
Suport del conseller Simonet i el ministre Planas
A la capital de Bèlgica Pérez Marí s‘ha trobat amb el conseller balear de Pesca, Joan Simonet, qui també mostrà fa pocs dies el seu rebuig a aquesta proposta de la Comissió Europea. A més, s’ha reunit amb el ministre de Pesca, Luis Planas, de qui també ha destacat el seu suport. En definitiva, el patró major confia que els països europeus del Mediterrani com Espanya, França, Itàlia i Malta o, en l’àmbit atlàntic, Portugal, podran fer prou pressió per bloquejar aquesta mesura que és rebutjada àmpliament pel sector en àmbit espanyol i dels citats estats.
“Canviar de dieta”
Així mateix, Pérez Marí ha recordat que si la pesca d’arrossegament acaba desapareixent “potser hauríem de canviar de dieta” perquè les barques de bou estan nodrint les peixateries d’espècies que, segons afirma, no es poden capturar amb arts menors i que són comunes en la nostra gastronomia: ratjada, gerret, gató, calamar, polp, moll, lluç o la morralla, per fer el brou.
A més, el patró major recorda que hi ha mesures alternatives per impulsar la sostenibilitat dels recursos naturals de la Mediterrània, com ara “malles més grosses, canviar els bous o portes voladores” que permetrien incrementar les mides dels peixos capturats i augmentar la selectivitat d’espècies.
Participació formenterera a la manifestació de Madrid
D’altra banda, Pepe Pérez Marí, patró d’una de les dos barques de bou de Formentera (La Punta Gavina) ahir va ser a Madrid (juntament amb el patró de la Punta de Ponent, Emilio Campillo) per participar en la manifestació de protesta convocada per la Federación Nacional de Cofradías de Pescadores davant de la seu de la Comissió Europea del paseo de la Castellana amb l’objectiu de rebutjar la proposta de reducció dels dies d’esforç pesquer.
El patró ha explicat que, de forma “autogestionada”, abans de les quotes màximes sortia a pescar uns 180 dies a l’any, segons el que demanassin les peixateries, i normalment no aprofitava tota la jornada, de manera que solia tornar a port cap a les 11 h o les 12 hores. Ara, en canvi, assenyala que els 127 dies que estan autoritzats a pescar els han “d’aprofitar al màxim”, és a dir, de 4 a 16 hores, per fer-los rendibles.
Finalment, ha assenyalat que la proposta de la Comissió Europea és “una aberració” i si s’acaba aprovant, en el seu cas li seria “impossible” mantenir l’activitat de pesca d’arrossegament i s’hauria de concentrar en la pesca amb arts menors.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.