TOP
Les casetes del Mercat de Nadal, en una imatge d’arxiu.

OPINIÓ: Les mancances de les adjudicacions de les casetes del Mercat de Nadal

Com cada any, per les festes de Nadal, el Consell de Formentera celebra el concurs per adjudicar casetes al Mercat de Nadal a la plaça. Per participar-hi, cal presentar una memòria descriptiva del producte que es vol oferir i complir diversos requisits.

Les bases actuals del concurs del Mercat de Nadal de Formentera presenten serioses mancances en objectivitat, diversitat i inclusivitat. Les normatives no només exclouen professionals qualificats com empreses de càtering o xefs privats, sinó que també impedeixen garantir una oferta gastronòmica rica i variada que respongui a les necessitats i preferències del públic actual, com opcions sense gluten, ecològiques o veganes.

És imprescindible que es revisin els criteris de selecció i es fomenti un model més just, transparent i adaptat a la realitat gastronòmica de l’illa, assegurant així un mercat més atractiu i representatiu per a tothom.

Sense antelació

El problema principal és que aquest concurs es convoca de manera bastant precipitada. Les sol·licituds solen publicar-se al web a finals d’octubre o principis de novembre, la qual cosa deixa molt poc temps per preparar tota la documentació. La resolució, que teòricament hauria de sortir al cap de quinze dies, sovint es publica amb molt pocs dies d’antelació respecte a l’inici del mercat. Aquesta resolució és pública i, segons les bases, hauria de ser comunicada per correu electrònic a tots els participants.

Criteris de selecció

Quant a les bases del concurs i els seus criteris d’elecció, són tan simples que, en molts casos, resulten incongruents. Per exemple, en el sector de la restauració, s’exigeix estar inscrit a l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques) en epígrafs molt generals, com els que inclouen casinos o cases de joc. A més, és obligatori disposar d’un local comercial obert al públic, fet que exclou automàticament empreses de càtering i xefs privats, tot i estar degudament registrats als epígrafs corresponents.

Puntuació

Altres requisits inclouen disposar del carnet de manipulador d’aliments, justificar una experiència mínima de sis mesos en el sector i, en cas de participar en nom d’un establiment, aportar nòmines que demostrin la vinculació laboral amb aquest.

Els criteris de valoració són els següents:

1. Caseta pròpia: 1 punt.

2. Compromís d’utilitzar productes de proximitat (km 0) de Formentera: 1 punt.

3. Propietaris/es d’establiments físics oberts al públic durant un mínim de 5 mesos l’any 2024: 1 punt per 5 mesos i 3 punts per 6 o més mesos (acreditat amb el model 303 trimestral).

En cas d’empat, es prioritza l’ordre d’entrada de la sol·licitud.

Els criteris no promouen la diversitat

Feta aquesta exposició, es fa evident que els criteris d’elecció manquen d’objectivitat i no promouen la diversitat. Per exemple, si es presenten sis pizzeries que compleixen tots els requisits i són les primeres a presentar la sol·licitud, el mercat podria quedar compost íntegrament per casetes de pizza.

Exclusió d’empreses de Formentera

D’altra banda, el fet de requerir un local comercial obert al públic exclou professionals com empreses de càtering, que compleixen amb totes les obligacions fiscals i assegurances, mentre que permet que un treballador d’un establiment, sense responsabilitats similars, pugui participar en el concurs.

Tampoc és justificable l’exclusió de propostes gastronòmiques sense cuina pròpia, ja que en el Mercat de Nadal és obligatori preparar els aliments directament a la caseta i no es permet portar menjar cuinat prèviament a casa o al restaurant.

No es puntua l’oferta vegana, vegetariana o per a persones amb intolerància

Finalment, és incomprensible que no es valori la diversitat gastronòmica i la inclusió de propostes adaptades a diferents necessitats i preferències, com menjar sense gluten, productes ecològics, o opcions vegetarianes i veganes. Actualment, existeix una gran demanda de persones amb intoleràncies alimentàries, com els celíacs, o d’aquelles que segueixen dietes per motius mèdics o ètics. Aquest criteri hauria de ser un factor important a l’hora de seleccionar les propostes participants.

Mariona Reynés, propietaria de la empresa Healthy Formentera

 

Els comentaris publicats a la secció d’Opinió no representen el parer de Ràdio Illa. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que són recollides en aquesta secció. Ràdio Illa es reserva l’opció de publicar parcialment el text o a no fer-lo públic en el cas de vulneració dels drets fonamentals.

Si voleu fer arribar un article per ser publicat a la secció d’Opinió, adreçau-vos al correu electrònic info@radioilla.cat. Juntament amb el text cal que ens envieu el nom complet, número de DNI o NIE i telèfon de contacte.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES