TOP
Fragment del cartell de l’obra.

L’obra de teatre Lilit i Xekinà, de Bernat Joan, inaugura els actes del Dia de les Balears

La representació de l’obra teatral ‘Lilit i Xekinà’, escrita per Bernat Joan i Marí i interpretada per la companyia de teatre Pedro Cañestro, constituirà el primer acte commemoratiu del programa del Dia de les Illes Balears a Formentera, segons informa el Consell. La funció, d’uns 70 minuts, tendrà lloc aquest dissabte 22 de febrer a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema). Es tracta d’una obra dirigida per Àngels Martínez i recomanada per a majors de 14 anys.

L’obra, basada en una aporia 

Joan ha explicat a Ràdio Illa que ‘Lilit i Xekinà’ és una obra antipatriarcal basada en una aporia jueva (història de tradició oral inventada a partir de la Bíblia) sobre Jahvè, que crea un individu que reuneix a un mascle i a una femella en el mateix cos. La peça parteix de l’antiga història segons la qual l’esposa de Jahvè, Xekinà, el convenç perquè els separi en dos i quan ho fa, Adam (l’home) vol dominar a Lilit (la dona), de manera que ella acaba marxant del paradís.

L’autor i la directora

Bernat Joan i Marí, nascut el 22 de febrer de 1960 a Eivissa, és un destacat escriptor, dramaturg, poeta i polític. Amb una carrera multifacètica, ha deixat una empremta significativa a la literatura i la política de les Illes Balears. Joan és doctor en Filologia Catalana i Catedràtic de Llengua Catalana i Literatura, i ha estat membre de la Junta Directiva de l’Associació d’Escriptors a Llengua Catalana i del Consell Social de la Llengua Catalana a les Illes Balears.

Àngels Martínez és una rellevant directora de teatre nascuda a Barcelona, ​​coneguda pel seu enfocament innovador i capacitat per crear produccions impactants. Amb una carrera que abasta més de dues dècades, Martínez ha dirigit una àmplia varietat d’obres, des de clàssics fins a peces contemporànies, sempre amb un estil distintiu que combina elements visuals i narratius de manera única.

Altres actes per al Dia de les Balears a Formentera

El dijous 27 de febrer, també a la Sala de Cultura, es projectarà a les 19 hores el documental Eivissa, tresor pagès, dirigit per Roger Cassany i produït per la Plataforma per la Llengua.

L’1 de març serà el dia dels actes institucionals, que se celebraran a la plaça de la Constitució de Sant Francesc a partir de les 12 hores, amb el discurs del president del Consell de Formentera, Óscar Portas. Després serà el torn del ball pagès a càrrec de les associacions de Formentera Es Xacoters i Es Pastorells, a més del tradicional convit d’orelletes i vi dolç per als assistents.

Les commemoracions tornaran a la Sala de Cultura aquell dia a les 20.30 hores amb un concert de Pitxorines, un projecte musical de nou músiques mallorquines que recuperen el cançoner popular de l’illa amb arranjaments propis. La nota comenta que les seves actuacions es caracteritzen pel caràcter alegre i despreocupat del grup i alguns dels seus temes són ballables i conviden que el públic s’aixequi de les cadires.

L’últim acte commemoratiu del Dia de les Balears se celebrarà el divendres 7 de març. Serà un esdeveniment dirigit als més petits i les seues famílies: el contacontes Un imaginari del Mediterrani, que anirà a càrrec de David i Monma i es portarà terme al Punt de Lectura de l’Espai Cultural de Sant Ferran a les 17.30 h.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES