
A l’estany des Peix hi poden fondejar exclusivament les barques autoritzades per la regulació
A l’estany des Peix només poden amarrar-hi les 285 embarcacions autoritzades en les 207 boies i les 78 places dels pantalans del sistema del fondeig regulat. O dit d’una altra manera, l’estany des Peix és un espai de fondeig regulat, no un indret on prevalgui el fondeig lliure condicionat. Aquesta és la principal conclusió de l’informe al qual ha tengut accés Ràdio Illa que la Direcció General de Medi Natural del Govern balear va registrar el passat diumenge després que fos sol·licitat pel Consell de Formentera l’octubre de 2024. A més, l’informe també ratifica la capacitat de càrrega de l’estany en 285 embarcacions contemplada pel sistema fondeig regulat.
L’efecte més destacat d’aquest informe és acabar amb les interpretacions de la normativa que han permès que els darrers dos estius les embarcacions autoritzades pel sistema de fondeig hagin conviscut amb nombroses barques amarrades amb àncores tot i que no disposaven de cap títol habilitant per fer-ho. En alguns casos, com el de l’associació que representa les empreses de xàrter nàutic, ho feien emparant-se en la suposició, ara desmentida per l’informe, que l’estany des Peix era un espai de fondeig lliure condicionat. Una postura que fins i tot va rebre el suport de l’antic director insular de Litoral, Asier Fernández.
Impuls en el compliment de la regulació: multes i desballestament
El Consell de Formentera ha fet passos per fer efectiva la regulació i ja ha difós una circular amb data 16 d’abril en què adverteix que “qualsevol mena d’embarcació (…) sense l’autorització per fondejar disposarà d’un termini de tres dies naturals per a la retirada de l’embarcació de la zona de l’estany des Peix”. Així mateix, la circular anuncia que en cas de no complir amb aquesta obligació, el Consell procedirà a la retirada de l’embarcació, que passarà a ser considerada com un residu i, per tant, haurà de ser desballestada i descontaminada. A més, el titular de l’embarcació serà objecte de les sancions previstes en l’ordenança d’ús i aprofitament de les platges i punts de bany, que contempla multes de fins a 3.500 euros.
De fet, avui, durant el debat d’una proposta de Gent per Formentera (GxF) sobre l’estany, la consellera insular de Medi Ambient, Verónica Castelló, ha set clara sobre aquesta qüestió: “Avui ha de ser el darrer dia en què donem corda al debat de si el fondeig és regulat o no” i ha conclòs: “Ja no es poden tirar ni àncores ni ferretons, [a l’estany des Peix] només poden haver-hi embarcacions autoritzades en amarraments en boia o pantalans”.
La proposició de GxF insta el Consell i el Govern a fer complir el reglament de l’estany des Peix i també reclama que en aquesta llacuna natural s’impedeixi “la realització d’activitats econòmiques”, una menció que apel·la, especialment, a les empreses de xàrter nàutic. La iniciativa s’ha aprovat amb tots els vots a favor menys el del conseller no adscrit, Llorenç Córdoba, que s’ha abstingut perquè no ha rebut l’informe del Govern balear.
El servei de trasllat en barca fins al fondeig
Castelló ha anunciat en el ple d’avui que el Consell “està treballant” per fer efectiu el servei de trasllat amb barca que permetrà als usuaris accedir a les embarcacions fondejades en boies de baix impacte. També ha informat de la instal·lació de nova cartelleria i d’una escala en les instal·lacions del fondeig regulat.
A més, ha indicat que “una quarantena” dels 207 ancoratges en boies “han saltat” per mor del mal temps, de manera que “lamentablement” hi ha embarcacions autoritzades que ara per ara no tenen plaça. La consellera ha avançat que ja s’ha encarregat el material necessari per arreglar els ancoratges danyats i el personal del Consell està a l’espera de què arribi per instal·lar-los de nou.
D’altra banda, el Consell ha creat una Junta de Govern especial per abordar tots els temes relatius a la tramitació del procediment d’adjudicació definitiu d’amarraments i fondejos a l’estany des Peix. Segons ha avançat Diario de Ibiza, aquest òrgan estarà format per la consellera de Benestar Social, Cristina Costa, que n’assumirà la presidència; la consellera de Cultura, Joventut i Majors, Eva María Nieto; el conseller d’Habitatge i Turisme, Artal Mayans, i la consellera de Sector primari, Belén Palerm. Es dona la circumstància que altres membres de l’equip de Govern (Òscar Portas, Javi Serra, Hugo Martínez i Verónica Castelló) no podien ocupar el càrrec pel fet de tenir familiars directes que van sol·licitar plaça a l’estany o la tenen adjudicada provisionalment.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.