Acord dels mitjans de comunicació per condemnar els vetos a periodistes
Arran dels darrers episodis de vetos en rodes de premsa a periodistes en funció dels mitjans en què treballen, el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) i l’Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB) han promogut una declaració conjunta en què els màxims responsables de la majoria d’entitats periodístiques de les Illes Balears rebutgen els intents de condicionar la feina dels periodistes i defensen el seu dret a oposar-se a vetos a companys.
Subscriuen el comunicat els directors dels següents mitjans de comunicació: Ara Balears, Última Hora, Diario de Mallorca, Diario de Ibiza, Menorca, RTVE, Canal 4, SER, Cope, Onda Cero, EsRadio, Ona Mediterrània, Ràdio Pollença, Ràdio Illa Formentera, EFE, Europa Press, Mallorca Diario, Diari de Balears, l’Estel, Nou Diari i Menorca a el dia.
El comunicat íntegre
“Fa uns dies, els periodistes de tres mitjans de comunicació varen ser vetats en una roda de premsa, un fet que no és nou -en els darrers temps, diferents entitats han imposat el seu veto contra els periodistes que signaven informacions discrepants-, com tampoc no ho són les pràctiques que es produeixen en algunes ocasions amb la mateixa finalitat manipulativa, com les rodes de premsa a on no s’admet un torn de preguntes.
Aquestes actituds, que denoten un menyspreu per la funció que exercim els periodistes a les societats democràtiques, coincideixen amb la proliferació d’atacs verbals i assetjaments
a professionals de la comunicació en cobertures informatives en espais públics.
Són situacions que suposen un greu precedent per a la preservació d’un dret fonamental com és el de la informació, per diversos motius:
– Primer, per les acusacions implícites, i no argumentades, de suposada manca d’objectivitat dels companys vetats, pel simple fet de pertànyer a un mitjà o a un altre.
– Segon, perquè són un intent clar de manipulació de la notícia, que afecta tota la professió.
Amb la imposició de vetos, els organitzadors, a priori, decideixen qui i com transmetrà la informació i qui no ho podrà fer.
– I tercer, perquè és una clara coacció als professionals de la informació i un intent de condicionar el desenvolupament de la seva funció.
La llibertat de premsa és una facultat individual reconeguda al professional en l’exercici de la seva tasca. El seu manteniment garanteix el dret col·lectiu a la informació. Per tant, la
prohibició als professionals de la comunicació d’exercir la seva feina, així com qualsevol atac per tal de limitar-la, atempta contra un dels pilars bàsics de la democràcia i això no es
pot consentir.
El Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB), l’Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB) i els responsables dels mitjans de comunicació sotasignants declaren el
següent:
– Rebutjam absolutament qualsevol intent de constrènyer la llibertad d’informació i el dret a informar dels professionals periodistes.
– Exigim respecte a la tasca informativa, en igualtat de condicions per a tots els periodistes, en les convocatòries de caràcter públic, i també reclamam que se respecti la seva integritat.
– Defensam i protegim el dret dels periodistes a exercir la seva llibertat de consciència, i a actuar-ne en conseqüència davant el veto explícit a periodistes a una roda de premsa. Garantim el seu dret individual a l’objecció i a no prendre part en una convocatòria de premsa quan es produeixin situacions a les quals es vulneri la igualtat d’accés a la informació, o s’ofengui o discrimini a un professional pel fet de treballar en un mitjà de comunicació determinat”.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.