TOP
José Manuel Alcaraz, a Ràdio Illa.

Alcaraz: Prezero es planteja renunciar al nou contracte de residus si el Consell no atén les seves reclamacions

José Manuel Alcaraz, vicepresident i titular de Promoció Econòmica i Administració Insular, ha explicat a Ràdio Illa que l’empresa que ha obtingut la concessió del servei de recollida de residus de Formentera, Prezero, es planteja renunciar al contracte, que té un cost d’uns 35 milions d’euros (IVA inclòs) i una durada de 10 anys. Alcaraz ha explicat que l’empresa manté les “reclamacions milionàries” que anuncià l’any passat i que, en cas que el Consell de Formentera no accepti “alguna cosa”, potser “s’hauria de tornar a treure el concurs” perquè Prezero renunciaria a prestar el servei en les condicions actuals.
De fet, Alcaraz ha concretat que està en perill la posada en funcionament del 100% del contracte, que estava anunciada de cara a les pròximes setmanes: “El març és la previsió, però l’empresa diu que en aquestes condicions no poden ni començar a treballar”. En el següent reproductor podeu escoltar l’entrevista sencera.

Crític amb l’anterior equip de Govern insular
De moment, assegura el vicepresident, els serveis tècnics i jurídics del Consell estan ultimant els seus informes sobre la reclamació, que si s’accepta íntegrament, superaria els 5 milions d’euros, i estudien tres hipòtesis: acceptar-la completament, rebutjar-la de ple o estimar-la parcialment. Alcaraz ha aclarit: “Una cosa és el que ells demanin i l’altra el que es consideri just”.
El conseller insular s’ha mostrat crític amb la gestió de l’anterior equip de Govern de GxF i PSOE i els ha culpat de la incertesa actual: “Tot això és conseqüència de què no hi havia planificació”. A més, ha detallat que la reclamació de l’empresa es desglossaria en dos demandes.
Una pel retard d’un any en l’adjudicació de la contracta, ja que estava previst que es dugués a terme el 2022 i, finalment, es produí el 2023. L’altra, i sempre segons el vicepresident, perquè l’empresa indica que se l’ha forçat a prorrogar el contracte anterior. En aquest sentit, Alcaraz ha recordat que aquest és un contracte que entrà en vigor el 2007 i que, per tant, havia de finalitzar al cap de 10 anys.

Un camió de fems de Prezero. PZ

A més, ha assenyalat que l’anterior Govern “pactà amb l’empresa un augment del sou dels treballadors en contra del contracte que hi havia” i ha conclòs: “Una sèrie de coses que ara ens hem de menjar els que estam aquí”.
Així mateix, el vicepresident ha posat altres exemples de contractes “importants i milionaris” que no es renovaren durant la passada legislatura perquè “no es va fer la feina que tocava”, com el del transport públic, la cafeteria del poliesportiu, els opis (cartelleria il·luminada en espais públics) o el dels quioscos de platja.

Informe negatiu de la Sindicatura
D’altra banda, el conseller de Promoció Econòmica ha destacat que en la recent publicació de la Sindicatura de Comptes relativa a 2021, el Consell de Formentera “és l’únic de les Balears” que ha tengut un informe desfavorable, ja que no només s’han detectat “incidències”. Alcaraz ha declarat que el Consell s’ha posat en contacte amb la Sindicatura per intentar que “no es repeteixin les mateixes incidències cada any”. En aquest sentit, ha assegurat que s’han detectat “les deficiències i estam buscant solucions perquè això no es repeteixi”. L’actuació implicaria reforçar l’àrea d’Intervenció amb diverses actuacions: més personal, reorganització i externalitzar algunes funcions per millorar el control financer.
En referència a l’informe de la Sindicatura, el vicepresident ha reiterat que “la falta de planificació” es feia palesa perquè “no hi havia un pla de contractació anual, en el qual poses les licitacions que vols fer cada any” o una “relació de llocs de feina”. En aquest sentit, ha afirmat que “la darrera és de 2005 i està totalment desfasada”, per la qual cosa el Consell ha arribat a un compromís amb els sindicats UGT i CCOO per actualitzar aquest capítol “com més aviat millor”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES