TOP
Ple en el qual s’ha votat l’aprovació inicial del pressupost 2025. CIF

Aprovat el pressupost del Consell de 45,3 milions amb l’abstenció de GxF i PSOE

El Ple del Consell de Formentera, en sessió extraordinària i urgent, ha aprovat avui inicialment el pressupost de la institució per a l’any 2025, que puja a 45.399.100 euros, la qual cosa representa un increment del 4,22% (1.839.100 euros) respecte a l’exercici anterior. Una aprovació que ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern de Sa Unió, l’abstenció de Gent per Formentera i del Partit Socialista, i l’únic vot en contra del conseller no adscrit, Llorenç Córdoba.

Aquests comptes, els més alts en la història del Consell, busquen impulsar el progrés econòmic i social de l’illa amb una gestió basada en la responsabilitat col·lectiva, segons destaca la institució insular en un comunicat.

El conseller d’Hisenda, Javier Serra, ha destacat que l’increment pressupostari està motivat per una major recaptació tributària, transferències de capital i fons provinents de programes com Next Generation EU. Així mateix, ha subratllat la consolidació del personal i la priorització de projectes estratègics per a Formentera.

Verónica Castelló, Òscar Portas i Javi Serra (Sa Unió), en el ple d’avui. CIF

 

Les partides de despesa més rellevants: personal i despesa corrent

El Capítol I, referent a Despeses de Personal, puja a 19.995.000 euros, que suposa el 44,04% del pressupost total de la institució. Aquest increment estabilitza la despesa i permet implementar la carrera professional al 100% en 2025, avançant un any la seua aplicació prevista. Serra ha assenyalat que aquesta mesura té com a objectiu enfortir els serveis públics prestats amb personal propi.

En el Capítol II, de despesa corrent, es destina un total de 17.541.000 euros, que implica una lleugera disminució del 3,61% interanual. D’aquesta xifra, l’aportació del Govern central és de 5.130.000 euros, mentre que el Govern de les Illes Balears, mitjançant la llei de finançament dels consells, té previst transferir 11.342.000 euros. Fonts de l’equip de Govern insular han destacat que part d’aquesta partida servirà per finançar la tutela dels menors migrants no acompanyats fins que no es materialitzi el retorn de la competència a l’administració autonòmica.

Més de 22 milions en taxes i impostos insulars

Quant a inversions reals s’experimenta un augment del 10,3%, fins als 4.986.000 euros, gràcies a les inversions finançades per l’Impost Turístic Sostenible (ITS) i els convenis amb el Govern de les Illes Balears. Aquestes partides permetran avançar en projectes clau per a la sostenibilitat i la millora de serveis a Formentera, destaca el Consell.

Pel que fa als tributs insulars, la recaptació per impostos i la recaptació per taxes és de 22.347.100 euros. La posada en marxa de la nova contracta de fems ha provocat aquest augment del capítol 1 i 3, encara que no hi haurà un augment dels tributs pel 2025.

Ajudes a famílies, joves i sectors estratègics

El pressupost inclou 2.548.600 euros en transferències corrents, prioritzant ajudes a les famílies, joves i sectors estratègics com és l’educació i la joventut. En aquest punt, es manté l’increment del 50% en les ajudes per a estudiants de Formació Professional i universitaris.

A més, es mantenen les ajudes al sector primari i a aquelles entitats que treballen per a la conservació i divulgació de la cultura i patrimoni. A més, s’afegeixen les ajudes a aquelles entitats que reforcen el teixit associatiu de l’illa.

Aquest pressupost defineix, recalca el comunicat insular, la voluntat de l’equip de govern de buscar i trobar l’equilibri entre inversions per a la millora de les condicions de l’illa i el benestar de la gent, des del punt de vista dels serveis essencials, però també des dels serveis que fan que les persones es desenvolupin i creixin, com són l’educació i la cultura.

Projectes com el museu de Formentera amb el desenvolupament del projecte museològic, el projecte de rehabilitació i museografia de Can Ramon, són essencials, així com el projecte de posada en valor i rehabilitació de la colònia penitenciària de la Savina és prioritari.

Reducció de directors insulars

Així mateix, la nota exposa que, després de mesos de paralització de la gestió, es redueix el nombre de directors insulars de nou a quatre, entre altres qüestions. Finalment, el conseller Javier Serra ha volgut agrair a tots els funcionaris de la casa el treball intens d’aquests últims dies per a poder quadrar uns comptes després del desgavell heretat. El conseller d’Economia també ha agraït l’escolta activa dels dos principals grups de l’oposició (GxF i PSOE), amb els quals s’ha reunit en diverses ocasions per a recollir les seves sensibilitats, i la col·laboració mostrada per tirar aquests pressupostos endavant.

Els consellers de GxF durant el ple d’avui.

 

Prioritat d’inversions i projectes més destacats que començaran o que s’executaran totalment dins l’any 2025

• Trull d’oli – Sector primari
• Adequació del Carrer Punta Prima des Pujols
• Renovació dipòsit de distribució aigua potable de Ca Marí
• Renovació dipòsit de distribució aigua potable de Sant Ferran
• Millora pistes esportives col·legi Mestre Lluís Andreu
• Segona fase de la connexió sanejament Ca Marí
• Proveïment d’aigua del camp de futbol
• Remodelació impulsió aigua potable de Sa Senieta
• Conveni de carreteres amb el Govern Balear
• Projectes plantes de reciclatge abocador (RCD, residus de construcció i demolició)
• Ampliació del parc de bombers
• Adquisició de terrenys per a la impulsió sanejament
• Projectes Centre Cultural de Sant Ferran
• Inversió per arreglar les rampes varador
• Ampliació del cementiri
• Rehabilitació de sa casa de peons caminers de Sa Casilla
• Rehabilitació BIC sa Casa des Telègraf
• Rehabilitació de Can Ramon
• Rehabilitar sa casa de Ca ses Ferreres i recuperació de la finca agrícola.
• Remodelació entorn i equips de mercats artesans.
• Digitalització zones Comercials.
• Instal·lacions fotovoltaiques en la xarxa d’espais d’artesania.
• Formentera Eco. Sensibilització de residents i turistes.
• Instal·lació de plaques fotovoltaiques en equipaments públics.
• Promoció productes locals Km 0.
• Adquisició de vehicles 0 emissions.
• Inversions relacionades amb la instal·lació dels contenidors soterrats per a la recollida de la matèria orgànica.
• Instal·lació de punts de recàrrega elèctrica.

Temes pendents a abordar amb el Govern balear i de l’Estat

En aquest llistat també es reflecteixen el projectes finançats amb fons Next Generation i que no s’inclouen en el present pressupost, ja que han estat consignats als pressupostos anteriors i que són una prioritat en la seva execució.
Javi Serra ha destacat que “des del consell continuarem reclamant nou finançament, com per exemple, la signatura d’un nou conveni de carreteres amb l’Estat i que ens permeti d’una vegada un condicionament de la nostra xarxa viària. Continuarem treballant amb el Govern balear per fer créixer les inversions a la nostra illa en el dimensionament de la depuradora a la demanda actual tal com ja està executant l’executiu autonòmic, l’allargament de l’emissari, la nova impulsió de les aigües brutes al nucli des Pujols, la substitució de les principals canonades de sanejament de l’Illa, amb l’adquisició per part del Consell dels terrenys necessaris posant-los a disposició d’Abaqua, o les ampliacions i reformes dels centres educatius i l’Hospital de Formentera”.

GxF justifica l’abstenció perquè “continuï la feina del Consell després d’una paràlisi de gairebé un any”

Alejandra Ferrer, portaveu de GxF, ha exposat que el seu grup s’ha abstingut “per poder garantir que per fi es continuï la feina del Consell després d’una paràlisi de gairebé més d’un any”. A més, ha assenyalat que per aquests comptes insulars, GxF ha fet “set propostes” i ha precisat: “Una relacionada amb habitatge, perquè es continuï fent feina a l’Oficina d’Habitatge i per poder donar suport a l’inspector de turisme”, tot plegat per “recuperar habitatge residencial” a l’illa. A més, la portaveu ha detallat que també s’han sol·licitat “ajuts per als comerços que obrin tot l’any” i una partida “per a la creació de noves rutes verdes” així com per a la “recuperació dels pressupostos participatius i l’execució dels [projectes dels] pressupostos participatius aprovats”. En aquest sentit, l’equip de Govern s’ha compromès a dotar econòmicament els pressupostos participatius de cara a 2026 i executar els projectes aprovats que ja comptin amb els permisos pertinents.

D’altra banda, “una de les preocupacions que hem traslladat és la de no tenir una partida dedicada a la protecció dels menors no acompanyats”, a més del fet que el Govern no hagi “pagat ni el Formentea.eco ni la transferència de fems a Eivissa de 2024″.

Els consellers del PSOE durant el ple d’avui.

 

PSOE: “L’hem facilitat perquè es restauri la normalitat”

Rafa Ramirez, portaveu del PSOE, ha agraït “la posició del Sr. Serra, perquè hem mantingut reunions amb ell i s’han contemplat peticions que hem fet en àmbit d’habitatge, cultura [projecte per l’espai Cultural de Sant Ferran] i medi ambient”. Tot i això, ha reconegut que “no és el pressupost que votaríem a favor, però l’hem facilitat perquè s’ha de restituir la normalitat de la institució i l’interès públic prima”. D’altra banda, ha assenyalat que no li pareix “adequat que no s’hagués inclòs la reforma de la taxa de fems”, que segons els socialistes hauria de comprendre un augment del pagament per als que més brossa generin, en comptes de què “hi hagui un increment lineal del 30% igual per a tots”.

Llorenç Córdoba: “Hi ha un equip de Govern multicolor de 16 consellers”

El conseller no adscrit Llorenç Córdoba, l’únic que ha votat en contra dels comptes insulars, ha justificat la seva decisió perquè “no ha pogut estudiar bé els pressupostos (…) he tengut 22 hores” per fer-ho. Malgrat això, ha apuntat que “el pressupost, és bastant semblant” al que va presentar fa poques setmanes, quan encara era president, i fou rebutjat pel plenari. A més, ha denunciat que “gairebé” no s’assabenta de la convocatòria del ple i ha justificat el seu vot en contra perquè aquest és un requisit necessari per poder presentar al·legacions. Tot i això, Córdoba ha assegurat que encara ha d’estudiar si finalment interposarà al·legacions.

El conseller Córdoba durant la votació del ple.

 

Així mateix, Córdoba ha lamentat que l’equip de Govern no comptàs amb ell, com sí que ha fet amb GxF i PSOE, per abordar els comptes insulars i ha declarat: “S’ha demostrat que hi ha un equip de Govern multicolor, amb GxF, PP, PSOE i Compromís, 16 consellers treballant junts, cada un fent el seu paper. Avui dia l’únic que està fent oposició soc jo, ningú diu res de la irregularitat dels quioscos, ni dels vídeos de promoció del Consell que són una publicitat d’empreses privades de quioscos”.

Canvi de despatx i notificacions a Córdoba

Durant la seva compareixença als mitjans, Javi Serra ha set preguntat amb relació a les denúncies que ha fet el conseller i diputat Córdoba els darrers dies. Sobre el despatx que ha emprat Córdoba a la seu insular des que no és president, Serra ha explicat: “Mentre [Córdoba] estava en la moció de censura dient que tot el que feia era per a Formentera (…) estava firmant posar-se un despatx”. I ha agregat: “No se’l desallotja d’un despatx, sinó que se’l reubica a un espai amb accés per a persones amb mobilitat reduïda”.

D’altra banda, amb relació a les queixes de l’expresident per no haver set notificat de la convocatòria del ple i no haver rebut la documentació pertinent, Serra ha exposat: “Les notificacions de plenari, des de fa anys, es fan a través de la plataforma de l’Estat, on accedeixes a través del certificat digital, i tu ets qui poses l’adreça electrònica on t’ho comuniquen. El Sr. Córdoba està notificat des de dijous, com la resta de consellers. A partir, d’aquell moment, segons el reglament, es posa a disposició la documentació necessària per al plenari, si ell hagués anat a secretaria, hauria pogut recollir la documentació, si hagués volgut”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES