Àudio de l’informe de Codi Ètic: GxF i PSOE facilitaran un govern de Sa Unió si la coalició “assumeix responsabilitats”
Gent per Formentera i el PSOE han anunciat que facilitaran un govern en minoria de Sa Unió de Formentera si la coalició “assumeix responsabilitats” d’acord amb allò que determina l’informe de la Comissió de Codi Ètic que s’ha presentat avui en un ple extraordinari expressament sol·licitat per GxF amb aquesta finalitat i que ha comptat amb nombrosa presència de públic.
Sa Unió, per la seva banda, ha demanat temps per estudiar l’informe i ha reiterat la seva demanda per seure a parlar amb els altres dos grups polítics del ple per sortir de l’atzucac polític que viu el Consell des de fa un any.
En aquest reproductor podeu escoltar l’especial de Ràdio Illa amb el ple extraordinari de presentació de l’informe de codi ètic així com les declaracions dels seus protagonistes, durant el recés (GxF i PSOE) i després de la sessió (Córdoba i Sa Unió).
Durant el ple extraordinari per presentar l’informe, Alejandra Ferrer (GxF) ha concretat que sol·licita la dimissió del conseller de Sa Unió, José Manuel Alcaraz perquè ha contribuït “a la situació actual de descrèdit i paràlisi”. Preguntat sobre aquet extrem, Javi Serra, de Sa Unió, ha declarat a Ràdio Illa que no li pareix bé aquesta demanda, però que la valoraran i ha recordat que la proposta de formar un govern en minoria de la coalició de PP i Compromís en solitari “ja fa temps” que l’han feta i són GxF i PSOE qui han estat allargant els temps per aconseguir-la.
Petició de dimissió del president
Després de consultar durant pocs minuts les principals conclusions de l’informe de Codi Ètic (48 pàgines), GxF, PSOE i Sa Unió han reiterat la petició de dimissió per al president Llorenç Córdoba, a la qual cosa el president ha respost que “no pensa dimitir” i que, abans de res, vol llegir amb deteniment l’informe. A més, el cap insular ha recordat que en el ple de novembre -que tambñe se celebra avui- porta una proposta perquè consellers de Sa Unió tornin a l’executiu insular per poder constituir la Junta de Govern. Sobre la possibilitat de refer el govern amb Sa Unió, Córdoba ha afirmat que no tolerarà el retorn d’Alcaraz, tal com fins ara ha exigit la coalició.
L’informe de la Comissió de Codi Ètic: conclusions i fets analitzats
En la sessió, el secretari insular ha distribuït el document i n’ha llegit únicament dos apartats, les conclusions i la llista dels fets analitzats per la Comissió de Codi Ètic.
“Institució unipersonal” contrària a la llei
Pel que fa a les conclusions, la Comissió de Codi Ètic considera que “aquesta crisi s’ha traduït en la configuració pràctica del Consell Insular de Formentera com una institució unipersonal en contra de la naturalesa essencialment col·legiada, col·lectiva per definició, i per exigència dels principis de pluralisme polític, participació ciutadana i responsabilitat col·lectiva, que imposen la Constitució de 1978, la normativa de la Unió Europea i la concreta legislació reguladora dels organismes públics locals, insulars i autonòmics”.
“Perjudicar la imatge del Consell”
A més, l’informe afirma que “s’han produït vulneracions dels principis i valors que proclama el Codi ètic” que incideixen “en la integritat, la imparcialitat i el desinterès subjectiu, el respecte, la responsabilitat, la lleialtat institucional” i “la transparència”. “Pel que fa a les normes de conducta generals”, prossegueix l’informe, “s’han vist compromeses, l’exemplaritat i la rendició de comptes”. A més, “pel que fa a la conducta dels càrrecs públics, han incomplert el deure de no perjudicar la imatge del Consell davant de la ciutadania o afectar la seva reputació institucional”. Per últim lloc, s’han vist “compromeses les normes de conducta relatives a la sostenibilitat, especialment respecte a l’ús dels aparells electrònics i les normes de conducta relatives a la bona governança”.
Què no funciona en el Consell? Exemples
“Cal afegir -assegura l’informe- que els perjudicis no afecten en exclusiva la imatge institucional del Consell, sinó que es tradueixen en greus conseqüències pràctiques per a la ciutadania”, com per exemple: “la paralització absoluta de llicències d’obra major en sòl rústic o de llicències afectades per la legislació de Patrimoni Històric en sòl urbà, la impossibilitat d’imposició de sancions molt greus en l’àmbit competencial del Consell (municipal, insular i autonòmic), la paralització de l’assignació d’amarraments a l’Estany des Peix, la impossibilitat d’imposició de penalitats per incompliments de contractes amb el Consell Insular, entre altres”.
Per tot això, la Comissió de Codi Ètic del Consell Insular de Formentera insta a tots els responsables de la present crisi institucional a que “exercitin un lideratge i compromís explícit, clar i decidit i prenguin les decisions que, en benefici exclusiu de l’interès públic, siguin precises per a, de manera immediata, posar-li fi.
Pel que fa als fets analitzats en l’informe de Codi Ètic, tots ells esdevinguts entre el 3 de novembre de 2023 i el 3 de setembre de 2024 en el marc de la crisi del Consell, hi ha 10 punts que enumeram a continuació:
-La gravació per part del Sr. José Alcaraz Escandell de la conversa mantinguda amb el President del Consell Insular de Formentera, el Sr. Lorenzo Córdoba Marí, el dia 4 de novembre de 2023.
-La sol·licitud del President del Consell Insular, Sr. Lorenzo Córdoba Marí, d’una retribució addicional.
-Desprestigi i manca de respecte cap a la feina del funcionaris públics del Consell Insular de Formentera.
-Retard injustificat en el vistiplau de l’acta de la Junta de Govern de 25 de març.
-Filtracions de documents i expedients als mitjans de comunicació.
-Manca de comunicació i respecte entre el Sr. President i els consellers i conselleres.
-Renúncia/cessament de membres de l’equip de govern i continuïtat en l’ús d’equips informàtics i mitjans.
-Nomenament de càrrec amb potencial conflicte d’interessos.
-L’existència d’un acords preelectorals secrets.
-Utilització de mitjans públics per a finalitats privades o partidistes.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.