Cap de Sanitat Forestal: “La processionària ha anat a més i ja ha arribat a la Mola”
Luis Núñez, cap de Sanitat Forestal del Govern balear, explica a Ràdio Illa que la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa), detectada as Cap el 2007, “ha anat a més i ja ha arribat a la Mola” tot i que a la nostra illa es calcula que l’afectació de la plaga assoleix, en les zones més perjudicades, el nivell 3, en una escala de l’1 al 5 (de menys a més gravetat).
Núñez ha assenyalat que els pròxims dies està previst iniciar els tractaments terrestres en les zones públiques de Formentera, principalment unes 20 hectàrees de la finca de sa Tanca d’Allà a Dins i de can Marroig. La polvorització, que es farà en doble passada, es portarà a terme amb motxilla aplicadora a càrrec d’un operari i canó muntat en un vehicle. El producte emprat és el Bacillus thuringiensis varietat kurstaki, un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes i que és compatible amb l’agricultura ecològica i l’apicultura.
No es faran aplicacions aèries a Formentera
Així mateix, el tècnic ha confirmat que a Formentera, on la processionària està declarada plaga des de 2016, tampoc es faran tractaments aeris enguany. La darrera d’aquestes aplicacions tengué lloc la tardor de 2021, donant per finalitzat un cicle de cinc anys amb tractaments aeris. Núñez ha explicat que les raons per descartar aquestes aplicacions amb helicòpter “no són tècniques sinó pressupostàries o polítiques” i ha apuntat que els tractaments aeris tampoc es fan a Mallorca i Menorca, on la plaga està encara més estesa. En canvi, a Eivissa, on s’ha declarat “un focus incipient de la plaga”, sí que es faran aplicacions amb mitjans aeris.
A més, el tècnic ha anunciat que de cara a l’any vinent s’instal·larà un nou model de trampes per capturar la processionària quan es troba en fase de papallona. Actualment, a Formentera hi ha uns 1.100 ‘gotets’ disposats a les branques de pins i passarà a haver-hi unes 1.500 trampes del nou model, que disposa de tapa per evitar que hi entrin sargantanes. A més, també s’ha impulsat la instal·lació de casetes per a ratapinyades, un depredador natural d’aquesta plaga dels pins.
Prova pilot de la UIB a Formentera
A més, Núñez ha recordat que el grup de recerca de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears porta a terme a Formentera durant aquesta tardor i hivern un assaig per lluitar contra la presència de la processionària. Aquesta prova pilot vol estudiar com afecta la introducció de 400 postes d’ou del microhimenòpter Baryscapus servadeii, de la família de les abelles, que és un depredador natural de la processionària.
Finalment, el tècnic ha subratllat la perillositat d’aquesta plaga, que a més d’afectar els pins, és una amenaça per a les mascotes i persones, especialment nens, que poden patir des d’urticària fins a greus reaccions al·lèrgiques.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.