Com es fa el compost a Formentera? Ho explicam des del centre de residus des Cap
Ràdio Illa presenta un reportatge fet des del centre de residus des Cap sobre l’elaboració del compost a Formentera, un component fet amb residus orgànics i restes de poda que és clau per enriquir el sòl en l’agricultura. Per a la confecció del reportatge hem comptat amb els testimonis d’operaris, un tècnic insular de Medi Ambient, un vesí, un cuiner i el responsable de la Cooperativa del Camp.
En aquest reportatge s’aborden les fases de desenvolupament del compost així com les dificultats que sorgeixen per elaborar-lo: el paper dels restauradors, la presència de plàstics i altres impropis entre la matèria orgànica, les males olors que poden sorgir en el procés de degradació natural i el resultat final.
A més, també hem comptat amb la col·laboració del fotògraf Sergio Viñuela, que ha cedit les imatges que apareixen en aquest reportatge.
A Formentera el compost es fa amb les restes orgàniques que aporten, del 15 de maig fins al 15 d’octubre, uns 150 establiments de restauració adherits al pla que impulsa el Consell. A més, cal esmentar que el nou contracte (de més de 30 milions d’euros) que ha de substituir l’actual (que es troba prorrogat) preveu un reforç pel que fa a la producció de compost.
Així, la novetat del nou contracte, que hauria de començar el procés de licitació enguany, és la recollida de matèria orgànica no només als grans productors sinó a la ciutadania en general, en un contenidor separat. Tot plegat per assolir l’objectiu marcat per la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats, que determina que el pes del residu reciclable ha de ser el 50% del total. Avui en dia és del 25%.
Aquest cinquè contenidor d’orgànica s’implantarà el tercer any de l’entrada en funcionament del nou contracte, o abans, depèn de com es resolguin els projectes presentats pel Consell, entre els quals hi ha la construcció d’una planta de compostatge per tractar residus orgànics.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.