Comencen els tractaments terrestres contra la processionària amb producte biològic
El Govern balear ha començat el tractament terrestre per al control de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) a les zones d’ús públic de les Illes Balears. Dins aquest projecte de control que impulsa la conselleria autonòmica d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, s’inclouen actuacions en àrees recreatives, refugis i pins singulars, així com accions en altres llocs naturals d’interès de l’arxipèlag.
Les tasques planificades estan autoritzades dins parcs naturals i als espais inclosos en la Xarxa Natura 2000. L’objectiu és, assenyala el Govern en una nota, conservar en bon estat fitosanitari les masses forestals de pinar en aquestes zones i evitar les al·lèrgies que pot causar la processionària a persones i animals. Les actuacions es faran a Formentera, Eivissa, Mallorca i Menorca.
Aplicacions terrestres amb Bacillus thuringiensis
El tractament terrestre es basa en l’aplicació d’un producte biològic de forma puntual i precisa, dirigint el tractament amb exactitud, assegura el Govern. Aquest mitjà es considera adequat per al tractament de superfícies de petita extensió i accessibles com: vores de massa, pinars aïllats propers a zones residencials (urbanitzacions), cases i zones freqüentades per persones (àrees recreatives, finques públiques, refugis, etc.).
L’aplicació es fa amb un canó atomitzador muntat sobre un vehicle, que va equipat amb un dipòsit d’aproximadament 600 litres, que permet la distribució adequada del producte fitosanitari.
S’hi aplicarà el mateix producte que en campanyes anteriors: el Bacillus thuringiensis varietat kurstaki. Es tracta d’un producte de tipus biològic, un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes. Només pot estar uns pocs dies sobre les fulles, ja que es degrada ràpidament per efecte dels raigs ultraviolats. A més, no afecta les abelles i es pot utilitzar en agricultura ecològica.
Es faran dues passades, amb un interval de temps mínim de 10 dies, així com indica la fitxa de registre del producte fitosanitari usat. L’actuació és executada per l’Institut Balear de la Natura (IBANAT).
Prova pilot de la UIB
Cal recordar que, paral·lelament a aquestes accions del Govern, el grup de recerca de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears, porta a terme a Formentera durant aquesta tardor i hivern un assaig per lluitar contra la presència de la processionària. Aquesta prova pilot vol estudiar com afecta la introducció de 400 postes d’ou del microhimenòpter Baryscapus servadeii, de la família de les abelles, que és un depredador natural de la processionària.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.