Consens a Formentera per rebutjar la proposta de reduir fins a 27 els dies per sortir a pescar de les barques de bou
Aquest matí una trentena de persones, entre pescadors, peixaters i representants polítics i empresarials, han participat en la protesta que ha tengut lloc davant de la Confraria de Pescadors de la Savina per rebutjar la proposta que avui i demà se sotmet a debat en la sessió del Consell de la Unió Europea, que reuneix als ministres de pesca dels 27 països membres, i que consisteix a reduir dels 130 actuals fins a 27 els dies en què les barques de bou del Mediterrani poden sortir a feinejar.
“Som pescadors, no delinqüents”
Després d’estendre una pancarta on es podia llegir “No al pla plurianual del Mediterrani. Som pescadors, no delinqüents”, s’ha llegit la carta conjunta que s’ha remès al comissari de pesca, el xipriota Costas Kadis, i que ha set subscrita per entitats pesqueres de tot l’arc mediterrani espanyol i sindicats. En la missiva, es demana “amb una barreja d’urgència i desesperació” que el comissari “prengui mesures immediates per aturar aquest pla que, si s’aprova, marcarà la fi d’un llegat cultural, social i econòmic de valor incalculable: la pesca d’arrossegament a la Mediterrània”.
“Lamentablement, aquesta proposta, heretada del mandat de l’anterior comissari Sinkevicius, és una continuació del seu llegat destructor, elaborat amb una manca d’objectivitat i rigor científic alarmants”, assevera la carta. Els signants reclamen “respecte i reconeixement per a la seva professió, el seu sacrifici i el seu compromís amb la mar”, a més de “ser escoltats i no tractats com un problema a erradicar”. A més, urgeixen a què la UE estableixi les mesures necessàries per garantir “un futur viable que asseguri un equilibri entre la conservació de la biodiversitat, l’ús sostenible dels recursos naturals i la seguretat alimentària, un equilibri entre els aspectes mediambientals, socials i econòmics”. La carta indica que “ens trobem davant de decisions que s’han pres sota un prisma distorsionat, prioritzant una conservació radical i deixant de banda les implicacions econòmiques i socials de la pesca”.
L’escrit sosté que “la proposta en discussió redueix un 66% els dies d’activitat de la flota pesquera de la Mediterrània, fet que suposa que cada vaixell espanyol podria pescar únicament 27 dies el 2025. És un plantejament absurd que conduiria al desmantellament total del sector en un any, afectant directament més de 17.000 famílies i destruint un pilar essencial de la seguretat alimentària i el patrimoni cultural europeu”.
La família del pescador: “No podrem subsistir”
Elena Olaru, esposa d’Emilio Campillo, el patró d’una de les dos barques de bou de Formentera (Punta de Ponent), ha admès que si s’aprova aquesta mesura haurien d’abandonar l’activitat: “No podrem subsistir” perquè “amb 27 dies no podem aguantar un any de feina amb els cinc tripulants a bord”. A més, ha indicat que l’altra barca de bou de l’illa (La Punta Gavina) disposa de quatre tripulants més, però que, més enllà d’aquestes nou famílies en total, si la mesura proposada per la Comissió Europea prospera, hi haurà un efecte “en cadena”, amb relació als impactes que podria tenir la mesura en les peixateries de Formentera i d’Eivissa que s’abasteixen de l’arrossegament local. De fet, en la protesta d’avui també hi havia presència de dos de les peixateries de l’illa.
Córdoba: “Un pas enrere” en l’impuls del producte local
El president insular, Llorenç Córdoba, que ja la passada setmana avançà el seu suport a les reivindicacions del sector pesquer, ha afirmat que la retallada dels dies de feina suposaria la inviabilitat de l’activitat de les barques de bou i s’ha referit als efectes perjudicials que això tendria no només entre els pescadors, sinó “en les seves famílies, la cultura i el patrimoni” lligats a aquesta pràctica. A més, el president ha assenyalat que aquesta mesura seria “un desastre, un pas enrere” pel que fa a “tota l’empenta que estem intentant fer al producte local i al peix fresc”.
El conseller Rafa Ramírez (PSOE) s’ha sumat a la protesta “per donar suport a un sector bàsic de l’estructura econòmica, tradicional i social de Formentera” i ha agregat: “No podem fer productes de km 0 si ens carreguem el sector pesquer. Hem de defensar aquest sector a mort”. En aquest sentit, ha declarat que espera que “el ministre de Pesca [Luis Planas, pressent a la sessió del Consell de la UE] doni suport a la reivindicació del sector pesquer amb tota la força possible”. Cal recordar que Planas ja ha qualificat “d’inacceptable” la proposta per reduir la pesca d’arrossegament en el Mediterrani.
Pep Mayans (PIMEF): Efectes en el sector de la restauració i la cultura de l’illa
Pep Mayans, president de la Petita i Mitjana Empresa de Formentera (PIMEF), també ha assistit a la protesta, per demostrar “tot el suport de món pel sector pesquer de Formentera i de l’Estat” i ha explicat: “La reducció proposada és desproporcionada i inviable”. Mayans ha esmentat que ha parlat amb Iván Pérez Marí, patró Major de la Confraria de Pescadors de Formentera, per plantejar mesures alternatives com “aturades per espècies, fer més zones de reserves, àrees de pesca restringida, aturades estacionals”, en definitiva, “mil formes de fer el Mediterrani sostenible i que puguem continuar pescant molts anys més”. Finalment, el cap de la patronal ha mencionat que els pescadors “són els primers afectats, però de manera indirecta, n’hi ha molts més, com la restauració o l’àmbit cultural” que es veuran perjudicats si s’aprova la mesura.
Representants de Formentera a Brussel·les i Madrid
El patró major de la Confraria de Pescadors de Formentera, Ivan Pérez Marí, és avui i demà a Brussel·les representant a la Federación Nacional de Cofradías de Pescadores (FNCP) i fent un seguiment de l’evolució del Consell de la UE sobre pesca, al mateix temps que, segons ha informat a Ràdio Illa, intentarà reunir-se amb la secretària general de pesca del Govern d’Espanya, Isabel Artime.
A més, els patrons de les dos barques de bou de Formentera, Pepe Pérez Marí (La Punta Gavina) i Emilio Campillo (Punta de Ponent) es troben avui i demà a Madrid, per participar a la manifestació de protesta que ha convocat la FNCP davant l’oficina de la Comissió Europea del paseo de la Castellana (vegeu imatge).
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.