Córdoba, denunciat per presumpta malversació per emprar amb fins “privats” els serveis d’un lletrat del Consell
El president insular, Llorenç Córdoba, hauria emprat amb fins “purament privats” els serveis i treballs d’un funcionari, segons l’escrit que assenyala la presumpta malversació de sous públics i que ha presentat a Fiscalia la Comissió d’Ètica i bon govern del Consell de Formentera, encarregada d’elaborar un informe sobre les actuacions dels implicats en la crisi de la institució.
Així s’extreu del document comunicat al Consell de Formentera en el qual la Comissió d’Ètica informa del trasllat al Ministeri Fiscal de la presumpta comissió d’un delicte i també respon a diverses al·legacions presentades pel president.
Concretament, s’ha comunicat a Fiscalia que el cap insular hauria disposat dels serveis d’un dels lletrats del Consell per elaborar les al·legacions que presentà el passat 17 d’octubre amb les quals ha sol·licitat, d’una banda, la recusació de dos dels cinc membres de la Comissió d’Ètica, i de l’altra, la suspensió del procés d’entrega al Ple de l’informe elaborat per aquest òrgan, aprovat per la unanimitat dels seus integrants el passat 2 d’octubre. A més, en el mateix document requereix al president de la Comissió, Josep Marí (Gent per Formentera), que es pronuncii sobre si sol·licita la dimissió de Córdoba com a president insular, perquè en cas afirmatiu, també en requeriria la recusació, segons recents declaracions a Ràdio Illa.
Les metadades donen la pista
La descoberta que darrere de l’autoria d’aquest escrit presentat per Córdoba amb la seva signatura personal (i no corporativa) hi ha un funcionari públic l’ha feta la Comissió després d’analitzar les metadades extretes d’aquest document digital i que també s’han traslladat detalladament a la Fiscalia.
“Defensa del que són els seus interessos purament privats”
Atesa aquesta situació, l’escrit que la Comissió d’Ètica ha traslladat a Fiscalia recorda que els lletrats insulars tenen la funció de defensar jurídicament el Consell com a institució, però en cap cas d’assumir la defensa jurídica dels membres electes del Consell i assenyala: “Resultaria absolutament contradictori que els lletrats del Consell Insular poguessin assumir la defensa particular dels subjectes obligats pel Codi Ètic davant dels informes d’aquesta Comissió”.
A més, aquest òrgan precisa que Córdoba ha d’atendre el Codi Ètic del Consell pel simple fet de ser conseller electe, no per ser el president insular. Per aquest motiu, “resulta sorprenent”, apunta l’escrit, que Córdoba, emprant les seves facultats com a president, utilitzi els serveis d’un funcionari públic, “per a la defensa del que són els seus interessos purament privats”. Si la resta de consellers que han estat objecte d’anàlisi per part de la Comissió poguessin disposar de l’assessorament d’un lletrat de la institució, resultaria “paradoxal”, sosté l’escrit, que el Consell estigués “obligat” a prestar assistència jurídica als subjectes que, presumptament, hagin pogut incomplir el Codi Ètic de la institució.
Un lletrat que redacta les al·legacions de Córdoba alhora que participa en la Comissió d’Ètica
D’altra banda, la comunicació a la Fiscalia considera “sorprenent” que, a més, l’esmentat lletrat estigui implicat en les tasques de la mateixa Comissió com a secretari accidental, en substitució del secretari insular titular. Perquè gràcies a aquesta condició ha tengut accés a les actes i fins i tot ha assistit a dos de les reunions de l’òrgan a més de participar en els debats. En aquest sentit, la Comissió defineix com a “contradictori” i veu un “evident conflicte d’interessos” en el fet que mentre el lletrat no esmentava en els debats de la Comissió cap “causa d’ineficàcia” del dictamen que estava elaborant, després redactàs un escrit per Córdoba en el qual se sol·licita la ineficàcia d’un informe en el qual ha col·laborat.
El deure de secret de tots els membres de la Comissió
Així mateix, el document presentat a Fiscalia destaca que el president no formulà cap al·legació ni objecció sobre la composició de la Comissió d’Ètica o la ineficàcia del seu informe fins al moment en què aquest ja va estar conclòs. Sobre aquest extrem, es trasllada al ministeri Fiscal que “sense extreure cap conclusió”, cal recordar “l’essencial importància del deure de secret” que s’imposa a tots els membres de la Comissió.
Funcions i membres de la Comissió
El passat mes de març el Ple insular aprovà per unanimitat una proposta de l’Agrupació Socialista amb la finalitat que la Comissió d’Ètica i bon govern del Consell elaboràs un dictamen consultiu sobre els comportaments dels membres del llavors equip de Govern implicats en la crisi política del Consell.
A més de la presidència de Marí, aquest òrgan està format pels vocals Javier González Granado (notari), Neus Costa (docent retirada i exdirectora del CEIP Sant Ferran) i Lídia Serrano (lletrada del Consell). Així mateix, com a secretari titular de la Comissió ha actuat Àngel Custodio Navarro (secretari del Consell). A excepció de Marí (que fou designat per decret de presidència el passat 22 de juliol, a proposta unànime de la Junta de Portaveus), la resta de membres foren nomenats per unanimitat del Ple insular el passat 1 de febrer.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.