TOP
Una de les platges de Llevant, en el Parc Natural de ses Salines.

CSIC: “Molt poc probable” el contagi de la Covid-19 per banyar-se a la mar i a les piscines

Patir un contagi de Covid-19 per banyar-nos a la platja o a la piscina és “molt poc probable”, segons el recent estudi del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). El document conclou que el risc d’infecció és baix si bé adverteix que les activitats que es porten a terme durant el bany “generalment impliquen una pèrdua de les mesures recomanades de distanciament social”.
L’estudi assenyala que “en activitats recreatives, la infecció per SARS-CoV-2 per contacte amb l’aigua de condicions estàndard per al bany, és molt poc probable” i afegeix: “La principal via de transmissió del SARS-CoV-2 en platges, rius, llacs i piscines” no és a l’aigua sinó “a través de secrecions respiratòries que es generen amb la tos i els esternuts i el contacte de persona a persona, de manera que s’han de mantenir les recomanacions generals relatives a qualsevol altre lloc”.

La sal, un agent biocida
L’estudi admet que “encara que actualment no existeixen dades de la persistència del SARS-CoV-2 en aigua de mar, l’efecte de dilució, així com la presència de sal, són factors que probablement contribueixen a una disminució de la càrrega viral i a la seva inactivació per analogia al que succeeix amb virus similars”. En aquest sentit, la investigació afirma que “s’ha identificat el clorur sòdic [la sal] com a agent biocida eficaç contra el SARS-CoV-2”.

Persistència en les aigües residuals
L’estudi també para atenció a què “una de les possibles vies de contaminació de platges i rius són els efluents procedents de les estacions depuradores d’aigües residuals”. I en aquest sentit el document assenyala que “estudis recents han mostrat que el virus està present en les aigües residuals (…). No obstant això, “la presència d’aquest virus en efluents [procedents de les depuradores] és molt limitada, cosa que indica que el risc de contaminació ambiental” a les “platges és reduït si les aigües residuals es tracten convenientment”.
A més a més, l’estudi subratlla que “encara que el virus s’excreta en grans quantitats en femta” existeix “escassa evidència sobre la seva infectivitat” tot i que aquesta possibilitat “no es pot descartar totalment”. Inclús en aquest cas, agrega la investigació, “cal esperar que la transmissió fecal-oral de la Covid-19 sigui molt menor que l’associada a les microgotes o gotes de saliva aspirades directament, o adquirides indirectament a través del contacte amb superfícies de l’entorn immediat o amb objectes utilitzats per persones infectades”.

A la franja d’arena: distància de seguretat superior a dos metres
Pel que fa a l’arena, el CSIC indica que “tot i que no hi ha estudis sobre la prevalença de virus a la sorra present en platges o riberes, l’acció conjunta de la sal de l’aigua de mar, la radiació ultraviolada solar i l’alta temperatura que pot arribar a la sorra, són [factors] favorables per a la inactivació dels agents patògens”.
“Pel que fa a l’aire en la riba de la mar” agrega l’estudi, “els aerosols formats per les onades i el vent són abundants i representen una gran font natural de partícules en l’aire que podrien transportar el virus per aquest mitjà de manera que una distància segura seria superior als dos metres recomanats a la ciutat”.
Així mateix, la investigació no recomana “la desinfecció dels sòls d’espais naturals amb els procediments habituals per a espais públics urbans” i destaca que “qualsevol forma de desinfecció de l’arena de la platja ha de ser respectuosa amb el medi ambient”.

A les piscines, rius i llacs
L’estudi també afirma que “en piscines i spa, on l’ús d’agents desinfectants està àmpliament implantat per tal d’evitar la contaminació de les aigües(…), la concentració residual de l’agent de desinfecció present en l’aigua hauria de ser suficient per a la inactivació de virus”.
En canvi “la supervivència del SARS-CoV-2 en aigua de rius, llacs o gorgs (…) d’aigua dolça i no tractada pot ser superior a la que es produeix en piscines i en l’aigua salada, i per tant s’han d’extremar les mesures de precaució per evitar aglomeracions, sent aquests els medis aquàtics més desaconsellables en relació amb altres alternatives”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES