(Des)control a Caló des Mort
Agents de Medi Ambient han aixecat acta de denúncia aquest cap de setmana a diversos vehicles aparcats en zona prohibida a Caló des Mort. Des de la conselleria balear de Medi Ambient com des del Consell, es fan ressò de les queixes veïnals pel reiterat incompliment de les normes de seguretat i higiene a la zona.
Malgrat actuacions puntuals, la situació als accessos de Caló des Mort i a la cala comença a ser insostenible. Així ho hem pogut comprovar en diverses instantànies preses aquest cap de setmana que denuncien l’estat d’erosió, brutor i aparcament en zones prohibides que es repeteix la majoria de jornades en temporada alta. Cal recordar que aquest és en un espai natural d’especial protecció declarat Lloc d’Importància Comunitària, LIC, Zona d’Especial Protecció per als Ocells, ZEPA, i zona de risc extremadament alt d’incendis.
Així i tot, l’aparcament de cotxes i motos -la majoria de lloguer- malgrat la clara senyalització de prohibició, és una pràctica comuna en una zona que, d’altra banda, està sols a 10 minuts a peu de l’hotel Riu la Mola, lloc on es pot estacionar sense moltes dificultats. Els cotxes, i motos allí aparcats impossibiliten, a més, la circulació de vehicles d’emergències com ambulàncies o bombers, posant la zona en greu perill en cas d’incendi.
A més, milers de visitants pujant i baixant pel mateix accés, situat en zona dunar protegida, han propiciat l’erosió del sol, de manera que les arrels de pins i savines queden totalment al descobert i fins i tot són arrencades per facilitar el pas. La instal·lació d’una passarel·la de fusta ajudaria a pal·liar la situació i la regeneració de la zona.
Al sistema dunar i la zona on s’aparquen els vehicles malgrat la prohibició, hi abunden els fems; bosses amb deixalles tirades, llaunes apilades, plàstics o llosques de tabac en són clars exemples.
Per últim, i no menys important, cal ressaltar la inconsciència de molts dels visitants, que malgrat la senyalització de perill de despreniments, no dubten en fotografiar-se en zones com el balcó de roca, un sortint al penya-segat que, en cas de cedir, podria causar lesions greus o la mort tant als models de la fotografia com als banyistes que s’estiren sota la roca.
Des del veïnat s’apunta que, tal com es va fer fa dos estius a la zona de Cap de Barbaria, caldria establir una regulació d’accés de vehicles a la zona per a evitar la seva degradació i els perills que comporta la massificació.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.