TOP
La diputada per formentera a la sessió plenària d’aquest dimarts. YT

Díaz reclama més atenció en sanitat a Formentera

La diputada per Formentera, Vanessa Díaz, s’ha adreçat en la sessió plenària d’aquest dimarts al Parlament a la consellera balear de Salut, Patrícia Gómez, per demanar-li sobre la situació en què es troba la sanitat a la nostra illa.

Díaz ha explicat que tot i el creixement poblacional que ha experimentat l’illa i els visitants que rep anualment, sobretot a l’estiu, l’Hospital de Formentera continua treballant amb la mateixa tecnologia de raig X que fa setze anys, quan segons la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica, la vida útil d’aquests equips és de 7 a 10 anys.

D’altra banda, la representant formenterera ha assenyalat que “ara mateix ens trobem amb una situació molt preocupant respecte els internistes, que fa setmanes que no estan prestant servei a la nostra illa i els protocols implementats fins ara no estan donant la resposta adequada als pacients, obligant a traslladar en helicòpter a l’Hospital de Can Misses a tots els malalts ingressats de medicina interna i els que arriben amb criteri d’ingrés”.

Així mateix, Díaz ha alertat que “en els cinc pròxims anys es jubilaran a l’Hospital de Formentera metges de Primària, Urgències, Pediatria, Traumatologia i Cirurgia. Un fet que tensarà encara més la situació de la sanitat a la nostra illa”. Davant aquesta situació, la diputada per formentera ha interpel·lat a la titular balear de Salut sobre la situació en la qual es troben els reforços sanitaris a la nostra illa tot tenint en compte que “som poques setmanes abans d’iniciar la temporada turística, amb el consegüent augment de la població flotant a Formentera”.

La resposta, per part de la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, ha estat que està prevista la substitució dels aparells de raig x enguany, “hi ha una inversió de 700.000 euros, però necessitam 6 mesos per treure i resoldre el concurs de licitació”.

Quant al Suport Vital Avançat, Gómez ha apuntat que ja està disponible a Formentera tot l’any, “sabent que tal vegada, en els mesos d’hivern, quan hi ha menys població [aquest servei] no és tan necessari, però, així i tot, s’ha mantingut per l’increment poblacional i perquè la temporada comença i acaba més prest”.

D’altra banda, Gómez ha aclarit que “el reforç de metge i infermera per als mesos d’estiu a Urgències de Formentera es mantindrà” i ha recordat que al Centre de Salut, on hi havia tres metges i tres infermeres, “va augmentar la plantilla amb quatre infermeres i quatre metges durant tot l’any”. Així i tot, Gómez ha apuntat que des de la conselleria “estan disposats a continuar ampliant aquests reforços en cas que sigui necessari”.

Recuperació de les xarxes de pesca perdudes o abandonades
La diputada per Formentera també s’ha adreçat a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, per demanar sobre les mesures que s’estan prenent per identificar i retirar les xarxes fantasma (xarxes perdudes o abandonades durant la pesca).

“Lamentablement, no tenim xifres precises de Formentera ni tampoc d’Eivissa perquè, a diferència de Menorca o Mallorca, no existeix cap estació d’investigació marítima que ens pugui aportar les dades necessàries per conèixer la realitat de l’estat de ses nostres aigües”, ha remarcat Díaz, que ha apuntat que “aquesta feina la fa l’associació Qué Celeste a Formentera, i dona dades clares: de les recollides de plàstic realitzades el 2020 (unes 15 tones), un 30% del total eren xarxes i palangres (més de quatre tones). En una de les darreres extraccions s’hi van recollir sis-cents metres de xarxes. Unes tasques dutes a terme també amb la col·laboració de les confraries de pesca de Formentera i Eivissa”.

A més, Díaz ha proposat a la Conselleria possibles accions a dur a terme, com ara identificar les arts de pesca, tant xarxes com palangres, mitjançant la col·locació de xapes amb la matrícula del vaixell en qüestió cada tants metres. A banda, també ha fet referència a la necessitat d’incentivar els professionals perquè informin de la pèrdua o trencament de les xarxes, ja que “ells són els primers interessats a mantenir l’ecosistema en el qual treballen”.

La resposta de la consellera balear d’Agricultura i Pesca, Mae de la Concha, ha estat que “segons la Llei de pesca, els responsables de recollir una xarxa quan aquesta es queda en el fons, són els mateixos pescadors”, alhora que ha esmentat la col·locació de caixes verdes a les barques, cosa que facilita la localització de les embarcacions que han pescat a cada zona.

Quant a la identificació de les xarxes, de la Concha ha apuntat que “ja existeix un sistema a tal efecte, encara que si en tros de xarxa és petit, potser no hi és identificada la barca”, d’altra banda, la titular autonòmica de Pesca ha aclarit que la seva conselleria havia configurat un programa de recuperació de xarxes amb l’ajuda de bussejadors, però per mor de la pandèmia, el projecte i campanya prevista en aquesta línia varen quedar aturats l’any 2020.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES