El COFIB reprèn el projecte d’eradicació del Carpobrotus a Formentera
El Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha reprès, aquesta setmana, el projecte d’eradicació de l’espècie invasora Carpobrotus edulis que s’executa a Formentera.
Fins ara, ja s’han retirat unes 4,9 tones d’aquesta espècie invasora en una superfície d’aproximadament 2.805 m². Les principals extensions s’han retirat a Penyal d’es Vi (921 m²), La Savina (867 m²), Cala en Baster (567 m²), Platja de Tramuntana (188 m²), Es Carnatge (165 m²) i Platja dels Veletes (85 m²).
El pla d’eradicació té un pressupost de 141.500 euros i es finança amb fons propis del COFIB. El 2021 es va dedicar a fer la prospecció per tota l’illa de les localitzacions d’aquesta espècie tot i que encara queden per prospectar zones de difícil accés com penya-segats o illots.
Planta amb gran capacitat invasora
L’anomenada patata frita o bàlsam és originària de Sud-àfrica, però, fruit del comerç, arribaren a les Illes Balears on, ràpidament, assoliren un paper preponderant com a planta ornamental. Té una gran capacitat invasora i, de fet, es troba llistada al Catàleg Estatal d’Espècies Exòtiques Invasores. Per tant, existeix una necessitat legal de control i, si és possible, d’eradicació.
Sovint ocupen ecosistemes molt sensibles i d’alt valor paisatgístic i ecològic, com és el litoral, tant rocós com arenós. Cobreixen per complet el substrat, ofegant les espècies autòctones de gran importància de conservació, i creant, en definitiva, un ecosistema monoespecífic. L’eradicació no és senzilla, ja que qualsevol bocí que queda al medi ràpidament arrela constituint una nova planta.
Les espècies invasores són la principal causa de pèrdua de biodiversitat a les Illes Balears, d’aquí la importància de realitzar-ne un control, sobretot a les zones d’alt valor ecològic i especialment sensibles com les zones humides.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.