TOP
Verónica Castelló a Ràdio Illa.

El Consell aborda la nova contracta de residus entre les reclamacions milionàries de PreZero i la vaga dels treballadors

La consellera de Gestió Ambiental, Verónica Castelló, ha afirmat a Ràdio Illa que la institució insular està estudiant les dos reclamacions econòmiques de l’empresa concessionària de la neteja i recollida de residus, PreZero. Una ascendiria a uns 5 milions d’euros i l’altra a 700.000 euros, unes quantitats que s’haurien de sumar al cost del servei per als pròxims 10 anys: 35 milions d’euros (IVA inclòs).
Castelló ha precisat que PreZero hauria de posar en marxa el 100% dels recursos previstos en la nova contracta el pròxim 22 de març, però el desacord amb el Consell per aquestes demandes econòmiques ha portat l’empresa a paralitzar la comanda de maquinària i vehicles i fins i tot a plantejar la seva renúncia a fer-se càrrec del servei, afirma la consellera.
A aquesta situació s’hi ha d’afegir que els treballadors de PreZero a Formentera han fet públic un avís de vaga per Setmana Santa i l’estiu si no se satisfà l’augment salarial pactat amb l’empresa, que no s’aplica des del gener d’enguany. A més, el personal de l’empresa també insisteix en el fet que s’ha de renovar urgentment la maquinària per prestar el servei que, tal com ha definit Castelló, és “antiga i obsoleta”.

Augment salarial pactat amb l’empresa
D’una banda, la titular de Gestió Ambiental assenyala que el 16 juny de 2023, “quan l’empresa ja sabia que havia guanyat el concurs”, per continuar oferint el servei durant una dècada més, demanà un “reequilibri econòmic de la nova contracta” d’uns 5 milions d’euros.
Castelló apunta que el 70% d’aquests 5 milions és per assumir l’increment salarial dels empleats de PreZero, pactat en un preacord entre representants de l’empresa i de la plantilla del 9 de maig de 2023, a les acaballes de l’anterior legislatura. Malgrat que el representant dels treballadors d’UGT ha insistit en una entrevista a Ràdio Illa en què aquest augment salarial s’hauria de cobrir amb fons públics del Consell, Castelló assenyala que l’administració insular no consta entre les parts signants del pacte entre personal i empresa, cosa que aquesta emissora ha comprovat.

Vehicles del servei de residus de Formentera.

A més, assegura Castelló, durant les reunions que va mantenir a principis de legislatura amb l’antic equip de Govern (GxF-PSOE) per assumir la cartera de Gestió Ambiental, no li van traslladar aquesta condició. Així mateix, Ràdio Illa ha contactat amb fonts del PSOE, el partit que s’ocupava de la llavors conselleria de Medi Ambient, que ha confirmat la versió de Castelló.
Tot i això, la consellera ha assegurat que la institució insular podria abonar parcialment l’augment salarial, quedant-se en el 2% d’increment (perquè és l’equivalent a la pujada de sou dels treballadors públics de la institució insular). Ara bé, aquesta xifra no cobreix l’augment pactat, que és del 4,5% el 2024 i del 4% el 2025%. Cal afegir que el 2023 l’empresa sí que va pagar l’augment del 5,5%.

Altres conceptes de la demanda de 5 milions: maquinària, interessos…
Així mateix, Castelló apunta que en aquesta reclamació de 5 milions l’empresa també inclou altres conceptes, com el del “retard en la resolució del concurs i adjudicació”, cosa que ha repercutit en un increment de costos per “maquinària i combustible” i generació d'”interessos de préstecs”. La consellera apunta que aquesta demanda “es pot valorar” i que, de fet, “la revisió de preus està prevista en [les condicions] de la contracta”. Tot i això, també hi ha dissens pel que fa al període de retard, ja que l’empresa, sempre segons Castelló, el xifra en 31 mesos, i el Consell està disposat a assumir 12 mesos de demora.

Prestació forçosa del servei
Finalment, Castelló ha detallat l’altra demanda econòmica de l’empresa, que es va fer efectiva el maig de 2023. En aquest cas, PreZero reclama que “se’ls hi compensi econòmicament la prestació de servei de manera forçosa des de març de 2020 fins a juny de 2023”. La consellera recorda que el contracte de neteja anterior, que guanyà la mateixa empresa (tot i que llavors amb un altre nom), començà el 2007 i conclogué el 2018, estenent-se per una pròrroga fins a 2020. L’empresa sol·licita al Consell “uns 700.000 euros” per al període entre l’expiració de la pròrroga i l’adjudicació del nou contracte. Castelló considera que aquest concepte “sí, que l’hem d’assumir”, tot i que matisa que cal acabar de valorar si s’ha d’abonar la integritat de la xifra reclamada al Consell.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES