El Consell proposa reduir el topall d’entrada de formentera.eco un màxim de 83 vehicles per a tota la temporada 2024
El Consell d’Entitats haurà de triar dimecres de la setmana vinent, 14 de febrer, si enguany no es redueix la quota de vehicles que podran entrar a l’illa la pròxima temporada turística i es manté la xifra en 10.458, o bé si es fa una reducció del 4% en el topall de vehicles de turistes que entrin a Formentera respecte al 2023, mentre que la quota de vehicles procedents d’Eivissa, així com la de vehicles de les empreses de lloguer, es mantindrien igual que l’any passat.
Aquestes són les dues propostes que ha presentat la consellera de Mobilitat, Verónica Castelló davant dels representants de 25 de les 37 entitats representades en aquest fòrum. Pel que fa al període de regulació, s’ha proposat que, en tots els casos, sigui idèntic al de l’any passat, és a dir, d’una durada de quatre mesos, de l’1 de juny al 30 de setembre.
Reduir l’entrada de vehicles de 10.458 a 10.375
Així, en la proposta de reducció parcial del 4%, i pel que fa a turismes de visitants, la quota de l’any passat era de 1.880 i la proposta per a aquest 2024 és de 1.805. Quant a motos, de 190 es passaria a 182. D’aquesta manera, el formentera.eco de regulació d’entrada de vehicles, reduiria un total de 83 vehicles respecte al passat exercici; 75 turismes i 8 motos menys.
Quant a vehicles de residents a Eivissa, la proposta planteja 220 turismes i 20 motos, sense cap variació, i el mateix succeiria amb els vehicles de lloguer, que es mantindrien en 2.268 turismes i 5.880 motos. La suma total de vehicles per aquest 2024 ascendiria a 10.375 pels 10.458 de màxim que es permetien l’estiu passat.
Taxes; deixar-les igual o augmentar-les en temporada alta
Un altre aspecte sobre el qual haurà de decidir el Consell d’Entitats és sobre les taxes que hauran de pagar els vehicles que entrin a l’illa.
En aquest sentit, la titular de Mobilitat ha plantejat també dues propostes. La primera d’elles seria mantenir les actuals: Els turismes 6 euros al dia amb un mínim a pagar de 5 dies; 30 euros, i les motos 3 euros al dia també amb un mínim de 5 dies; és a dir, 15 euros.
La segona proposta a votar, consistiria a augmentar les taxes durant la temporada alta, de manera que els turismes abonarien al juny i setembre 6 euros al dia (mínim 5 dies, 30 euros), i al juliol i l’agost 9 euros al dia (mínim 5 dies, 45 euros), mentre que les motos abonarien al juny i setembre 3 euros al dia (mínim 5 dies, 15 euros), i al juliol i l’agost 4,5 euros al dia (mínim 5 dies, 22,5 euros).
Criteris mediambientals
Com a novetat enguany, el Consell vol establir criteris d’etiqueta ambiental com a prova pilot de les zones de baixes emissions. Entre altres coses, es registrarà en l’autorització les etiquetes mediambientals dels vehicles de visitants, vehicles de lloguer, vehicles de residents a Eivissa i vehicles de residents a Formentera.
Quant a la regulació de la tipologia dels vehicles de lloguer, es proposa que un percentatge de la flota d’aquests vehicles siguin sostenibles; un 3,6% per a aquest 2024 i un 5,1% per al 2025.
Mobilitat sostenible
Pel que fa a mesures de mobilitat sostenible que aplicarà el Consell, destaca la renovació de la flota de vehicles de la institució amb vehicles zero emissions, ajudes a l’adquisició de bicicletes, la bonificació del transport públic, 24 llicències de taxis estacionals, la renovació i ampliació de la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, la modificació dels horaris d’aparcament regulat, la regulació d’accés de vehicles as Caló des Mort i al far de Cap de Barbaria, així com al carrer Punta Prima i al carrer Santa Maria, a més de l’accés intel·ligent a Illetes mitjançant la seva digitalització, i la renovació de la senyalització de les rutes verdes acompanyat d’un estudi d’ampliació d’aquesta xarxa.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.